כך קבע חבר השופטים שהורכב מבמאים, שחקנים, ואנשי תעשיית הקולנוע, שבחרו את קזבלנקה למקום הראשון כסרט האהבה האמריקאי הגדול של כל הזמנים. בעצם זו, היתה להם “פגישה עם הגורל בקזבלנקה”, נהוג להגיד על צמד הנאהבים, בני האלמוות של הסרט שנעשה בשנת 1942.
430_casablanca01.jpg
בעיר קזבלנקה, של מלחמת העולם השניה, ריק בלאיין, אמריקני גולה, מנהל את מועדון הלילה הפופולארי ביותר בקזבלנקה. זאב בודד, ציני וקשוח הוא הריק הזה…
איכשהו מתגלגלים לידיו, שני מסמכים של “אישורי מעבר” – מוצר יקר ערך באותם ימי מלחמה. לעיר מגיעה לפתע אהובתו משכבר הימים של ריק, כשהיא מתלווה לבן זוגה, לוחם מחתרת צ’כי המסתתר מפני הנאצים.west.jpg
ריק מלא כעס עליה, אחרי שהבריזה לו שנים מספר לפני כן בפריז, והוא נותר פגוע ושבור לב מאהבתו אליה.
אבל לאחר שהוא שומע ממנה, כי היו לה סיבות מוצדקות, הוא מתרכך, סולח לה, והם שניהם מתכננים להשתמש בשני אישורי המעבר הללו כדי למלט את נפשם ביחד.
טוב, זו היתה התכנית המקורית, שלא בדיוק התממשה!
הכינו את הממחטות…
קזבלנקה, הוא סרט על טרגדיה, שצומחת ומתבשלת על קרקע הרסנית של מלחמה וכיבוש. הסרט מבוסס על מחזה שלא פורסם בשם: Everybody goes to Rick’s שנכתב על ידי ברנט מורי וג’ון אליסון. בשנת 1938, ביקרו זוג אמריקאים, מורי ברנט וג’ון אליסון, בקאפ פראה (Cap Ferrat) בצרפת.
zhivago1.jpg
ערב אחד הם הלכו לבר, והאזינו שם לפסנתרן שחור שר שיר עצוב ויפה, ששמו “As times go by”, שיהפוך בהמשך לשיר הנושא של הסרט. הם מחליטים לכתוב מחזה ולקרוא לו “כולם באים לריק”, שולחים את כתב היד לכמה חברות הפקה, אך זוכים לתשובה שלילית.
בייאושם, מעבירים בני הזוג את כתב היד לחברת האחים וורנר, שמחליטה בזריזות לרכוש את הזכויות תמורת 25 אלף דולר ולעבד אותו לתסריט.
זמן קצר קודם לכן הפיצה החברה את סרט “אלג’יר”, בכיכובם של: הדי לאמאר וצ’רלס בויר, המתרחש באווירה מזרחית על רקע רומנטיקה מתקתקה, מוזיקה רכה ולא מעט משקאות אלכוהוליים ועשן סיגריות מסתלסל. city-lights.jpg
הסרט זכה להצלחה מסחררת ופרנסי האולפן מבינים שהקהל האמריקאי רעב לקצת “מזרחיות”.
במקביל, במשך שנה ישבה שחקנית צעירה ויפה בביתה בשוודיה וחיכתה לטלפון ממפיק הוליוודי. בסוף צלצל הטלפון. על הקו היה האל ווליס, מחברת האחים וורנר האמריקאית.
השחקנית אינגריד ברגמן, הקשיבה להצעה: לבוא לאולפני ברובנק בקליפורניה לצילום סרט המתרחש בעיר קזבלנקה שבמרוקו, והסכימה מיד.
pretty.jpg
לצידה, שיחק המפרי בוגרט, את תפקיד ריק בלאיין, וביחד הם הפכו לאחד מסמלי האהבה הקולנועית הגדולה של כל הזמנים. לאחר ארבעה חודשי הפקה מאומצים, הופך קזבלנקה ללהיט ענקי.
קזבלנקה, זכה בשלושה פרסי אוסקר ב-1943 (הסרט הטוב ביותר, התסריט והבימוי), והיה לאחד הסרטים הפופולריים של המאה החולפת.
בשנות הארבעים זכה הסרט להצלחה ניכרת לא רק במערב אלא גם בהודו, והצלחתו קיבלה תנופה נוספת בשנות החמישים עם מותו של המפרי בוגארט ויצירת המיתוס סביבו. בשנות השישים הפך קזבלנקה לסרט הפולחן הראשון בתולדות הקולנוע.titanic.jpg
עלילת קזבלנקה, כפי הנראה היצירה הידועה ביותר במאה ה-20 על מרוקו, מגוללת את קורותיהם של בעל הבר האמריקאי בקזבלנקה שמציל זוג פליטים אירופאים מציפורני הנאצים, וכל זאת באווירה אוריינטלית ססגונית.
מה שמעניין לדעת הוא שהסרט לא צולם כלל במרוקו, אלא באולפני בורבנק, הסמוכים ללוס אנג’לס.
אגב: סצנת החוץ היחידה בסרט צולמה בשדה התעופה האמריקאי ואן נייז בקליפורניה, שבו ניטעו כמה דקלים, כדי ליצור אווירה “מזרחית”.
להלן הסרטים הנוספים שזכו לבחירת השופטים:
במקום ה-2 חלף עם הרוח / קלרק גייבל וויויאן ליי.
ובמקום ה-3 סיפור הפרברים.
במקום ה-7 דוקטור ז’יוואגו.
במקום ה-10 אורות הכרך / צ’רלי צ’פלין.
במקום ה-21 אשה יפה / גוליה רוברטס וריצרד גיר.
במקום ה-37 טיטניק / לאונרדו דיקפריו וקייט וינסלט.
* הכתבה מובאת באדיבות אתר המרפסת
Add Comment