חדשות בריאות חיפה ירוק נעים מחוז חיפה סביבה | אקולוגיה סרטן

חיפה, נושמת רעל: ננו-חלקיקים מחריבים את ריאות תושבי חיפה

חיפה: נשימה מזוהמת בננו-חלקיקים: מחקר ראשון מסוגו שנערך ב'מרכז רפואי תל אביב איכילוב' בתמיכה ובליווי של המשרד להגנת הסביבה בשיתוף משרד הבריאות, בחן את הקשר בין עומס חלקיקי ננומטרים וסיכונים בריאותיים במפרץ חיפה בהשוואה לגוש דן באמצעות ניטור ביולוגי בנוזלי גוף; המחקר מצא קשר חיובי בין ריכוזים גבוהים של חלקיקים בגודל ננומטרי בדגימות EBC (עיבוי נשימתי) למדדים דלקתיים בדרכי הנשימה בנבדקים מאזור חיפה.
0
0
ד"ר ארנה מצנר המדען הראשי של משרד הגנת הסביבה ברקע: חיפה נושימת רעל שבו ננו-חלקיקים הורסים את הריאות של התושבים | בינה מלאכותית Microsoft Copilot | עיבוד: Photolab | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
ד”ר ארנה מצנר

“במקביל לפעילות המשרד, בהפחתת הזיהום הסביבתי, יש ערך למחקרים הבוחנים את הקשר בין מזהמי סביבה ובריאות האדם, המהווים בסיס מקצועי לקביעת מדיניות. ‘ניטור ביולוגי’ הוא כלי חשוב ב’מחקרים אפידמיולוגיים סביבתיים’ והוא מאפשר מדידה ישירה של רמות המזהמים ב-גוף האדם ומספק הערכה מדויקת יותר של החשיפה האישית” – כך אומרת ד”ר ארנה מצנר, מנהלת מדע ומחקר בלשכת המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

דברי ד”ר מצנר, נאמרו לאור מחקר, שמצא קשר חיובי בין ריכוזים גבוהים של חלקיקים בגודל ננומטרי ב’דגימות EBC‘ (“עיבוי נשימתי“) ל-מדדים דלקתיים בדרכי הנשימה ב-נבדקים מאזור חיפה.

ננומטר, יחידת מידה של אורך ששווה למיליארדית המטר ומסומנת כ-nm, כלומר; מיליארד ננומטר (1,000,000,000 ננו) שווה ל-מטר אחד. יחידה זו, נפוצה לתיאור גודלם של מבני אטומים (כמו; מולקולה וכיוצא בזה).

מדובר במחקר ראשון מסוגו אשר נערך ב’מרכז רפואי תל אביב איכילוב‘ בתמיכה ובליווי של המשרד להגנת הסביבה בשיתוף משרד הבריאות, שבחן את הקשר בין עומס חלקיקי ננומטרים ו-סיכונים בריאותיים ב-מפרץ חיפה בהשוואה ל-גוש דן באמצעות ניטור ביולוגי בנוזלי גוף;

המחקר מצא קשר חיובי בין ריכוזים גבוהים של חלקיקים בגודל ננומטרי בדגימות EBC (“עיבוי נשימתי“) ל-מדדים דלקתיים בדרכי הנשימה בנבדקים מאזור חיפה.

זאת, במסגרת קול קורא של המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, פרופ’ נגה קרונפלד שור.

המחקר, בוצע על ידי פרופ’ ליזי פיירמן, מנהלת מהמעבדה תעסוקתית סביבתיתמרכז רפואי תל אביב, מור דחבש, MsC מתאמת המחקר ומנהלת עיבוד הנתונים בתמיכה וסיוע של ד”ר אמיליה חרדק מנהלת יחידת ריאות בבית חולים בני ציון בחיפה.

בתחילת המחקר נבדקו אוכלוסיית שוטרים בתל אביב ובחיפה בהשוואה לסטודנטים בתל אביב ובחיפה.

אוכלוסיות אלו נבחרו בכדי לבדוק האם הזיהום בחיפה ובתל אביב הוא תוצאה של זיהום תחבורתי ולא זיהום אחר.

שלב זה של המחקר לא מצא הבדלים משמעותיים בכל המדדים שנבדקו  אך הוא כלל מספר לא גדול של נבדקים.

באוכלוסיית השוטרים הדגימות הביולוגיות שנבדקו, היו; ליחה ודגימות נוזל מהריאות שמתקבלות בצורה פשוטה ביותר; האוויר שאנחנו פולטים הוא בטמפרטורה של 37 מעלות, ואם מקררים אותו הופך לנוזל.

פעולה זו נקראת; ‘עיבוי‘ ובאנגלית Condensate. נוזל זה, משקף את הנוזל הנמצא מעל התאים שמצפים את דרכי הנשימה וכל החלקיקים שאנחנו נושמים ביום יום, נמצאים בנוזל זה. בשיטה פשוטה זו, ניתן לקבל דגימות שמכילים חלקיקים רבים שאותם אנחנו מעוניינים לבדוק.

מגפת הקורונה‘ פגעה במחקר ועל כן, היה צורך לשנות את שיטות המחקר ואת אוכלוסיית הנבדקים. לחוקרים לא התאפשר לגייס שוטרים וגם לא לאסוף דגימות ליחה, מכיוון שאופן קבלת הדגימה, יצר חלקיקים אשר הגבירו את סכנת הדבקה בקורונה.

כחלוּפה, נבחנו צוותי רפואה בבית חולים בני ציון בעיר חיפה וב-מרכז רפואי תל אביב. במקום הליחה נבחנו דגימות רוק.

בנוסף, בחלק זה של המחקר, בדקו החוקרים גם את תפקוד הריאות, בדיקה של תאיים דלקתיים וחומרים כימיים ב-נוזלי רוק.

כמו כן, נבדקו נוכחות של חלקיקים מאד קטנים בגודל ננומטרי, ותכולת מתכות ב-נוזל עיבוי ריאתי.

באמצעות שיטה סטטיסטית Latent Class Analysis (=LCA) אותרה קבוצת נבדקים שאופיינו באינדקס מסת גוף (Body Mass Index=-BMI) גבוה, בריכוז גבוה של חלקיקים קטנים בגודל ננומטרי בדרכי הנשימה, בריכוז גבוה של אנזים (LDH- Lactic Dehydrogenase) אנזים זה, בודק נזק בדרכי הנשימה) ובאחוז גבוה של לימפוציטים ברוק.

בקבוצה זו, היה מספר גבוה של תושבי חיפה. הנבדקים בקבוצה זו, דיווחו על יותר תופעות אלרגיות, שיעול טורדני ונוכחות של ליחה מרובה בדרכי הנשימה.

בנוסף נמצא, כי בקרב האוכלוסייה החיפאית ריכוז מתכות, כמו; מוליבדנום (Mo), ניוביום (Nb) וזירקוניום (Zr) היה גבוה יותר בהשוואה לקבוצות האחרות במחקר.

על פי החוקרים, נבדקה אוכלוסייה קטנה, ולמרות שהחוקרים, ניסו לנטרל את השפעת מגפת הקורונה לדעתם, יתכן והייתה לה השפעה ממסכת.

החוקרים, סבורים, כי יש צורך בהמשך מחקר על השפעה של חלקיקים קטנים בגודל ננומטרי באוכלוסיות גדולות יותר ומחקרם, תומך בפעולות לצמצום זיהום האוויר במפרץ.

לצד קידום תוכנית הממשלה להפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, ממשיך המשרד להגנת הסביבה בפעולות הפיקוח והאכיפה, אשר הביאו בעשור האחרון לצמצום וירידה משמעותית בפליטות ובריכוזי בסביבה של מזהמי האוויר במפרץ חיפה.

פרופ’ פיירמן; “המחקר העתידני שיבדוק חשיפה לזיהום אוויר, חייב להרחיב את הטווח ולא להגבילו לחלקיקים בגודל מיקרומטר…”

מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית בחטיבת בריאות הציבור של משרד הבריאות, ד”ר איזבלה קרקיס, אמרה בתגובתה, כי; “משרד הבריאות ליווה את המחקר, מתוך הבנה, כי יש חשיבות לממצאים ולהשפעותיהם על בריאות הציבור.

שכן, מחקרים מסוג זה, מאפשרים לקדם את תהליך הרגולציה בהורדת רמת החשיפה הסביבתית ובכך למנוע תחלואה” הוסיפה ד”ר קרקיס.

חיפה, נושמת רעל שבו ננו-חלקיקים מחריבים את ריאות התושבים | בינה מלאכותית Microsoft Copilot | עיבוד: Photolab | עיבוד: Photolab | עיבוד צילום: שולי סונגו ©
חיפה, נושמת רעל

“ה’ניטור הביולוגי‘ שנעשה במחקר, בודק את תגובות האדם ברמה תאית של מערכת הנשימה, והתגובות הראשוניות של האנשים החשופים למזהמי אוויר, מהוות אינדיקטורים להערכת מצב בריאותי עוד לפני ביטוי התחלואה,

כך ניתן להתחיל לבחון את הטיפול הרלוונטי בשלבים המוקדמים של המחלה ואף למנוע אותה” סיכמה ד”ר איזבלה קרקיס.

מנהלת מעבדת מחקר לסביבה ותעסוקה בבית החולים איכילוב (1992-2023) וסגל של החוג לסביבה ותעסוקה בבית ספר לבריאות הציבור, בית הספר לרפואה אוניברסיטת תל אביב, פרופ’ ליזי פיירמן, אמרה; “חלקיקים קטנים בגודל ננומטרי הם המסוכנים ביותר עבור גוף האדם.

בהיותם כה קטנים, הם חומקים ממערכת החיסון ודרך הבועיות של הריאה מצליחים להגיע לזרם הדם.

כך שהנזק מתמקד בריאות וגם במערכות אחרות, כגון; כלי דם, רקמות חיבור וכו'”.

“המחקר העתידני שיבדוק חשיפה לזיהום אוויר” מעריכה פרופ’ פיירמן; “חייב להרחיב את הטווח ולא להגבילו לחלקיקים בגודל מיקרומטר“.

אל המחקר המלאresearch_sviva_180-1-1.

0
0



Tags

אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן