
“לראשונה מזה שנים רבות הדוח על ‘חוק חופש המידע ברשויות המקומיות’ מצביע על אי גידול משמעותי במספר הבקשות למידע שהוגשו בשנת 2021 לרשויות המקומיות לעומת השנה הקודמת, וזאת בשונה מהמגמה במשרדי הממשלה, שם המשיכה בשנת 2021, העלייה במספר הבקשות שהוגשו. נתון זה עלול שלא לבשר טובות, שכן תועלותיו של ערך השקיפות לשיפור יחסי האמון בין האזרח לשלטון תלויות במידה רבה במודעות לזכות למידע ולשימוש אקטיבי בחוק לשם פיקוח על הרשות ולצורך מימוש הגישה לנתונים בעלי ערך” – כך אומרים ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים עורך דין שלומי בילבסקי, ועמיתו ראש אגף אסטרטגיה משרד הפנים מר ליאור שחר.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
משרדי המשפטים והפנים, מוטרדים מחוסר אמון של תושבי הרשויות המקומיות בנושא; חופש המידע ברשויות המקומיות. בדברי הקדמתם של מר שחר ועורך דין בילבסקי על ‘הדוח השנתי על יישום חוק חופש המידע ברשויות המקומיות בשנת 2021‘ הם אומרים, כי; “לראשונה מזה שנים רבות, הדוח מצביע על אי גידול משמעותי במספר הבקשות למידע שהוגשו בשנת 2021 לרשויות המקומיות זאת לעומת השנה הקודמת ובשונה מהמגמה במשרדי הממשלה, שם המשיכה בשנת 2021, העלייה במספר הבקשות שהוגשו”.
לדברי השניים; “נתון זה, עלול שלא לבשר טובות, שכן תועלותיו של ערך השקיפות לשיפור יחסי האמון בין האזרח לשלטון, תלויות במידה רבה במודעות לזכות למידע ולשימוש אקטיבי בחוק לשם פיקוח על הרשות ולצורך מימוש הגישה לנתונים בעלי ערך.
“אי השימוש בחוק” הם מתריעים; “עלול להצביע על חוסר אמון של התושב ביכולתו להשיג מידע מן הרשות המקומית, בזמן סביר, ולכך מצטרף נתון נוסף בדבר העלייה המשמעותית באחוז הדְּחִיּוֹת בשל אי היכולת לאתר את המידע או בשל כך שהמידע אינו מצוי ברשות המקומית, 5.46% בשנת 2021 לעומת 32% בשנת 2020.
עקרון השקיפות הוא ערך יקר שיש לשמור עליו. אנו קוראים לתושבי הרשויות המקומיות לעשות שימוש בכלי החשוב שמעניק חוק חופש המידע ולרשויות המקומיות לפעול ביתר שאת להנגשת מידע בעל ערך ולראות בכך שירות חשוב לתושב.
אנו נמשיך מצדנו להמשיך ולפתח את ערכי השקיפות בשלטון המקומי במגוון דרכים. אנו מאחלים קריאה מהנה ומלמדת בדוח”. סיכמו ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים עורך דין בילבסקי, וראש אגף אסטרטגיה משרד הפנים מר שחר.
█ להלן, תמונת מצב של יישום חוק חופש המידע ברשויות המקומיות
עולה, מן הנתונים, של הדוח, המתבסס על דיווחים של כ-79% מן הרשויות המקומיות אשר הגישו ליחידה הממשלתית את דיווח הממונה על חופש המידע, כי מספר בקשות חופש המידע שהוגש לרשויות המקומיות קטן במחצית ממספר הבקשות המוגשות למשרדי הממשלה; הרשויות המקומיות שענו בחיוב על אחוז הבקשות הגבוה ביותר; ראש העין, אשדוד, אילת ומודיעין-מכבים-רעות.
יש לציין שחלק מהרשויות כלל לא הגישו דיווח ממונה על חופש המידע בניגוד למחויב בחוק, בהן העיריות; אור עקיבא, באקה אל-גרבייה, בני ברק, טירה, טירת הכרמל, נתיבות, עראבה וקלנסווה.
יצוין כי עיריות באקה אל-גרבייה, בני ברק, נתיבות וקלנסואה, מעולם לא נענו לדרישת היחידה הממשלתית לחופש המידע להגיש דיווח כחוק.
█ להלן נתונים מרכזיים מהדו”ח;
- בשנת 2021, הוגשו לרשויות המקומיות כ-7,100 בקשות למידע, כמחצית ממספר בקשות המידע שהוגשו למשרדי הממשלה בשנה זו (כ-14,830 בקשות)
- לראשונה, מאז החל המדידה לפני 4 שנים, למעשה לא נרשם גידול במספר הבקשות לשלטון המקומי.
- הרשויות אליהן הוגשה כמות בקשות חופש המידע הגדולה ביותר בערים; אשדוד (710), חיפה (512), ירושלים (504) והעיר ראשון לציון (467)
- הרשויות שענו בחיוב על אחוז הבקשות הגבוה ביותר; הן; עיריית ראש העין (100%), עיריית אשדוד (95.6%), עיריית אילת (93.2%), עיריית מודיעין-מכבים-רעות (90%)
- הרשויות שדחו את כמות הבקשות הגדולה ביותר; עיריית חיפה (54.7%), עיריית נתניה (29.4%), עיריית חריש (24%) ו-עיריית הרצליה (23.8%)
עילות הדחייה המרכזיות בהן נעשה שימוש; לא ניתן לאתר את המידע או שאינו מצוי בידי הרשות (46.5%), פגיעה בפרטיות (15.5%), הקצאת משאבים (7.9%),
דובר היחידות המקצועיות ב-אגף דוברות הסברה ותקשורת של משרד המשפטים, מר יובל גורן, הוסיף ןמסר לפורטל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי הדין וחשבון, מצביע על עלייה דרמטית באחוז הבקשות שנדחו בשל כך שלא ניתן לאתר את המידע או שהוא אינו מצוי בידי הרשות המקומית; מ-32% בשנה הקודמת ל-46.5% בשנת 2021.
- כ-77% מהבקשות נענו באופן מלא והמידע נמסר וכ- 80% (אחוזים) מהבקשות נענו בתוך 30 ימים בלבד
- 236 עתירות חופש מידע הוגשו לבתי המשפט נגד רשויות מקומיות, בהשוואה ל-162 עתירות שהוגשו נגד משרדי הממשלה ויחידות הסמך שלה. רוב העתירות הוגשו במחוז ירושלים.
- במהלך שנת 2021, ניתנו 159 פסקי דין לגבי הרשויות המקומיות; ב-138 מהם (86%) ניתנו פסקי דין נגד הרשויות המקומיות כאשר במסגרתם נפסקו הוצאות על סך 377,853 ₪ לאחר שבית המשפט קיבל את עתירת מבקש המידע.
- בין הרשויות הגדולות (מעל 50 בקשות בשנה) שבלטו לטובה בזמני מענה קצרים, הן; עיריית ראשון לציון, עיריית ראש העין, עיריית אשדוד ו-עיריית באר שבע.
◄אל; דוח ‘חוק חופש המידע ברשויות המקומיות לשנת 2021’.