חקלאות ישראל צרכנות

עונת קטיף האשכוליות האדומות היבול הארצי יעמוד על כ-100 אלף טון

מחקר ופיתוח (מו"פ) צפון, ב-מכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל: "קטיף האשכוליות האדומות בעיצומו וימשך עד אפריל 2023; עקב משבר האקלים ועלייה במחיר המים לחקלאות, גידול האשכוליות האדומות, יהיה רווחי במידה והתפוקה תגיע ל-5.7 טון לדונם" ◄ האשכולית האדומה פחות פופולרית בקרב הצרכנים, בבחירה בין פירות ההדר, בשל טעמה המריר, אך היא מכילה 42 קלוריות בלבד.
0
0
עידו נווה מנהל הפרדס בקיבוץ עֵין גֵּב ברקע: אשכוליות אדומות | צילום: Depositphotos | עיבוד צילום: שולי סונגו©
עידו נווה, אשכוליות אדומות

יבול נמוך במקצת משנה שעברה 2021, כך עולה ב’עונת האשכוליות האדומות בישראל’ הנמצאת בעיצומה ותמשך עד לחודש אפריל 2023. צפי היבול הארצי עומד כעת על כ-100 אלף טון פרי.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או בטוויטר.

הירידה בכמות נובעת מתופעת ה’סֵירוּגִיּוּת‘ תופעה בה העץ מניב יבול מצומצם לאחר עונה שופעת, כפי שהייתה, אשתקד.

מנהל תחום הדרים בשירות ההדרכה והמקצוע (שהמ) במשרד החקלאות, מר ניצן רוטמן, אומר כי; “פרדסי האשכוליות האדומות בישראל, משתרעים על שטח של כ-16 אלף דונם, כאשר שני הזנים העיקריים הם;

זן ה’סטאר-רובי‘ (כ-60% מהיבול) הגדל בעיקר בעמק החולה ומישור החוףו-זן ה’ריו-רד’ (כ-40% מהיבול) הגדל באזורים החמים יותר כמו; צפון-מזרח הכינרת, עמק הירדן, עמק בית שאן ובקעת הירדן.

מתוך סך היבול; 70% מיבול האשכוליות האדומות מיועד לייצוא למדינות במערב ומזרח אירופהארצות הברית וקנדה, וכן מדינות במזרח הרחוק כגון; יפן, סין ודרום-קוריאה, היתר משווק בארץ; 20% לתעשייה (בעיקר יצרני מיצים) ו-10% לשווקים.

הפרדסים בצפון הארץ, משתרעים על מעל 7,000 דונם, מהם 5,000 דונם בעמק החולה, והשאר בעמק הירדן והגולן.

 עונת ‘קטיף האשכוליות האדומות בצפון’ נפתחה בתחילת חודש אוקטובר, בפרדסי היישובים בצפון-מזרח הכינרת ודרום הגולן, בהם; עין-גב, אניעם, גבעת יואב, רמות ומעלה גמלא, המגדלים את הזן ‘ריו-רד‘.

מנהל הפרדס ב-עֵין גֵּב קיבוץ השוכן על הגדה המזרחית של הכנרת, מר עידו נווה, אומר; “בפרדס האשכוליות האדומות בעין-גב, המשתרע על 275 דונם, קטפנו 2,268 טון של פרי איכותי ועסיסי.

מכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל; “ניתן יהיה להעלות את היבול באשכוליות בצורה משמעותית…”

קטיף אשכליות אדומות בפרדס בקיבוץ עֵין גֵּב בצפון הארץ | צילום: צילום: אריאל צור, קיבוץ עין-גב | עיבוד צילום: שולי סונגו©
קטיף אשכוליות אדומות בפרדס עֵין גֵּב

היבול נמוך במקצת ביחס לשנה שעברה, דומה למגמה המסתמנת השנה בכל הארץ”.

נתונים ממחקר של מחקר ופיתוח (מו”פ) צפון, ב-מכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, מראים, כי האשכוליות האדומות הן זן גידול ההדרים הדומיננטי באזור הגליל העליון והגולן.

עקב התייקרות המים לחקלאות, עומדת נקודת האיזון בכדאיות הגידול על 5 טון לדונם, וכי על מנת להפוך את גידול האשכוליות האדומות לרווחי בתנאי האקלים בעמק החולה, יש להעלות את התפוקה ל- 5.7 טון לדונם לפחות.

על פי הנחה זו, החלו בשנים האחרונות, בניסיונות להגברת היבול באשכוליות והתוצאות שהתקבלו ממחקרים וניסיונות של ‘מופ צפון‘ בחוות המטעים של החברה לחקלאות גליל עליון, מעודדות, ונראה, כי ניתן יהיה להעלות את היבול באשכוליות בצורה משמעותית.

האשכולית האדומה  בריאה מאוד ומכילה 42 קלוריות בלבד.

יש בה מגוון ויטמינים ומינרלים, כגון; סידן, אשלגן, אבץ ומגנזיום, כמו גם 1,419 מִילִיגְרָם ליקופן – פיגמנט מסוג קרוטנואיד המצוי בפירות אדומים, בעל יכולת לחזק תאים וללכוד את הרדיקלים החופשיים ולעודד פעולת נוגדי חמצון נוספים.

 הטעם המר של האשכולית בקליפה; נרינג’נין נוגד חמצון, על ידי נטרול רדיקלים חופשיים וכך מעכב תהליכי בלייה בגוף.

מטעם ‘משרד ת ק ש ו ר ו ת – יעל שביט’ ייעוץ תקשורתי, תדמיתי ואסטרטגי, דוברות ויחסי ציבור, נמסר לפורטל כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ כי האשכולית האדומה גם מכילה חומרים; אנטי-חיידקים, אנטי-ויראליים, אנטי-פטרייתיים, אנטי-אלרגנים ואנטי-דלקתיים.

הטעם המר של האשכולית בקליפה הוא נרינג’נין ממשפחת הפלבונואידים, התורם לייצוב רמות הסוכר, ייצוב כולסטרול רע, הגנה על כלי הדם והלב, ניקוי וחיטוי הכבד ורעלים נוספים בגוף.

הנרינג’נין, הוא חומר משבח טעם שמיוחסת לו פעילות ביוכימית המשפיעה לטובה על בריאות האדם. נמצא באשכוליות ואחראי לטעם המריר שלהן.

על פי ויקיפדיה הנרינגנין, הוא נוגד חמצון, למשל על ידי נטרול רדיקלים חופשיים וכך מעכב תהליכי בלייה בגוף.

יש לו גם השפעה חיובית על מערכת החיסון, כגון; פעילות אנטי דלקתית והפחתת אלרגיה, ופעילות לאיזון מטבוליזם הפחמימות בגוף.

בחצי אשכולית אדומה טרייה, ישנה 70% מכמות ויטמין סי המומלץ לצריכה לאדם מבוגר. לכן, מומלץ לצרוך בחורף אשכולית אדומה טרייה ביום או לפחות כוס מיץ טרי.

0
0



אודות הכותב

משה נעים

עורך אתר כאן ישראל ("כאן נעים") בלי מורא ובלי משוא פנים. עיתונאי מגיל 14. עובד כיום באינטרנט. בן 71, אב לעורך דין אלירן נעים. לר' אביב נעים ול-חלי כהן-נעים, סבא מאושר ל-8 נכדים; כפיר-שלמה, רפאל, דוד, אוריאן, מילה שרה, אריאל, עלמה ו-אביגיל. המוטו; "אילו לחיים הייתה מהדורה שנייה, הייתי מתקן בה את כל השגיאות...".

מימונה שמח – תרבחו ותסעדו

ז'אבן, מתכון לחג המימונה | של עידו אברהם | צילום: יוטיוב
תרבחו ותסעדו

ברכת ראש הממשלה נתניהו ליום העצמאות ה-76

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

הדלקת המשואות יום העצמאות ה-76

תפילה ליום העצמאות 76

דילוג לתוכן