“התאכזבתי מאוד שהתוקף לא הואשם ברצח בכתב האישום שהוגש שבוע שעבר נגד התוקף, הוא הלם בראשי בפטיש שניצלים פעם אחר פעם בתוך החדר, התחלתי לצרוח ולא שמעו אותי מתוך החדר, הצלחתי איכשהו להשתחרר ולצאת ועובדת ניקיון לחצה על לחצן מצוקה וכך הרופאים, ידעו לבוא ולעזור. שום דבר לא מצדיק אלימות ולא משנה האם המטופל צודק או לא”.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו אל ’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות הוותיק של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.

כך העידה היום (יום שני, ג’ בתמוז, תשפ”ב) בוועדת הבריאות של הכנסת דר’ אידית וייסבוך, הרופאה מהמרפאה בעיר בְּאֵר יַעֲקֹב, שהותקפה בשבוע שעבר, על ידי מטופל באלימות קשה ואושפזה בבית חולים. “הדם שלנו הפקר – מאסנו בדיבורים ורוצים ביצועים”.
בעקבות הישנות מקרי האלימות נגד צוותים רפואיים, קיימה ‘וועדת הבריאות של הכנסת’ היום דיון בנושא עם רופאים ונציגי הנהלות בתי החולים וקופות החולים.
אלימות כנגד ‘צוותים רפואיים’ הייתה הנושא העיקרי ב‘וועדת הבריאות של הכנסת’ בראשות יושבת ראש ועדת הבריאות, חברת כנסת עידית סילמן שאמרה בין היתר; “הרופאים והמטופלים מצפים ממשרדי הממשלה שיפעלו בכל הכוח בתופעה האיומה“.
יושבת ראש ועדת הבריאות, חברת כנסת סילמן, הוסיפה; “מרגע שהגשתי חקיקה על איחוד מוקדי חירום להצלת חיים בישראל שהמטרה הייתה הצלת חיים, הבנתי שבמקום לעבוד איך מביאים הצלה במקסימום, יש מאבק אחר שמשרד הבריאות, מנהל של הורה 1 הורה 2 וכדומה – הנושא המהותי והמשמעותי של אלימות כלפי צוותים רפואיים שנוגעת לכולם נעלם ושר הבריאות לא היה בדיון אחד”.
יושבת ראש ועדת הבריאות, חברת כנסת סילמן, המשיכה וצלפה; “משרד הבריאות, מתעסק לאורך השנה בנושאים הנוגעים לאוכלוסייה כזו אחרת. מה שנראה כמו; ברווז צולע ומגעגע כמו ברווז צולע – הוא ברווז צולע.
לא יכול להיות שכל יומיים נתבשר על האירועים כאלו. זה חוזר ונשנה כל פעם מחדש. אם לא מרגישים את הנושא, בטח, יש ניתוק מאוד גדול. אי אפשר לתת לאירועי אלימות להתרחש בתוך בתי החולים.

שר הבריאות היה צריך לעצור הכל ולמנוע אלימות בבתי חולים, כמו שנלחם שיוכנס חמץ אל בתי החולים. הלקוחות הראשונים של שר הבריאות אלו הצוות הרפואי, הרופאים, האחים, האחיות, צוות הניקון ועוד.
הבן אדם שמוכר ארטיק, בילו מקבל עבודה מעודפת ומאבטח בבית החולים – לא. מדוע הממשלה, מנעה את החקיקה שאבטחה בבית החולים תהיה עבודה מעודפת?”.
יושבת ראש ועדת הבריאות, חברת כנסת סילמן, קראה בסיכום הדיון, קראה למשרדי הממשלה להפעיל את מלוא הכוח, האמצעים והמשאבים, כדי למנוע את האלימות; “הרופאים והמטופלים מצפים ממשרדי הממשלה שיפעלו בכל הכוח בתופעה האיומה“.
פרופ’ ציון חגי, יושב ראש ההסתדרות הרפואית, אמר; “התחושות בשטח קשות – מאסנו בדיונים ורוצים ביצועים. אנשים מרגישים שמקום העבודה שלהם הפך לשדה קרב וזה לא יכול להיות ברפואה.
אין יום שעובר בלי אלימות – הרופאים זועקים לעזרה. נקטנו בצעדים ארגוניים והשבתנו את המערכת, אבל נצטרך לעשות יותר, אם לא ישתנה המצב”.
דר’ צבי פישל יושב ראש המועצה הלאומית לבריאות הנפש, אמר, כי; “הטמפרטורות עכשיו בקיץ, יעלו ולא רק בגלל החום – אנחנו בפתחה של מערכת בחירות והשיח הוא אלים ובלתי אפשרי.
זאת בעיה שהביטוי שלה כרגע במערכת הבריאות אבל היא קיימת בכל מקום. חשוב שמהכנסת, תצא דוגמה לציבור, איך לנהל שיח בצורה מכבדת ולא אלימה“.
ספי מנדלוביץ סמנכל משרד הבריאות, אמר בדיון, כי; “המשרד עוסק בנושא בצורה רצינית ביותר ולקחו המלצות של כל הוועדות שהיו בעבר וכי היישום מתחלק בין דברים מערכתיים ודברים פרטניים שבכולם נעשים פעולות.
סגן ניצב אבי טובל, ראש מדור סיור במשטרה; “החל מחמישי האחרון, פורסמו על 33 תקנים נוספים שהגיעו אל 28 בתי חולים בכל הארץ. חלוקת הפריסה, תהיה לפי האירועים בבתי החולים. אלו יצטרפו ל-18 השוטרים המשרתים כעת בבתי החולים. אנחנו נפעל לאיוש בתי החולים בשבועות הקרובים”.
מנהל היחידה הפסיכיאטרית בבית חולים העמק, דר’ בועז בלוך, אמר בדיון; “אין למאבטחים סמכויות לגעת בחולים. תרדו לשטח, תבואו לבית חולים ותראו. שר האוצר – הפקרת אותנו. לא הכנתם שיעורי בית.

שר הבריאות הפקיר אותנו, משרד הבריאות הפקיר אותנו! אנחנו מקבלים מכות. איך מערכת הבריאות לא הושבתה עד להודעה חדשה עד שבכל מרפאה ומרפאה בקהילה יש מאבטח? הדם שלנו הפקר“.
דר’ אורי בלייך, בית החולים שערי צדק; “אין תורנות אחת שאין בו אירוע אלימות. התחושה היא שאנחנו מופקרים מ-א’ עד ת’ – בחינוך לא מדברים על זה – הנהלות בתי החולים מסתירות אלימות. לא עושים במשטרה עם זה כלום זו תחושה שלי ושל כל מי שאני עובד במערכת הבריאות“.
קצין ביטחון בית חולים רמבם, מר בני קלר; “אני 38 שנה בתפקיד וכזה לא היה. היום אנחנו יודעים שכל משמרת תהיה אלימות לפחות אחת. אין לנו מאבטחים – יש חוסר בכל מקום. רק שוטרים שיוצבו בבית החולים יפתרו את הבעיה. זה גם חוסך למשטרה להזניק ניידות ולבזבז כוחות”.
סמנכלית ממשל ותקשורת ב’מכבי שירותי בריאות‘ הגב’ שיר כהן; “יש להידרש גם להגנה על צוותים רפואיים ברפואת הקהילה, בקופות החולים. גם בקופות, ישנם מאות מקרים מדי שנה והתופעה מתעצמת.
מכבי, יזמה מול משרדי האוצר והבריאות תקצוב של לחצני מצוקה אישיים לרופאים במרפאות וזהו צעד נוסף במאבק זה ויש להבטיח שההחלטה תיושם. לצד זאת, יש להרחיב את תכנית ההסברה של משרד הבריאות למאבק בתופעה”.