על הגילוי הארכיאולוגי ימי אחראי המכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה ■ נכון להיום, מדובר בספינה הטרופה היחידה מתקופה זו שנמצאה יחד עם תכולתה בים התיכון ■ ד”ר כהנוב, ספינה טרופה זו היא ממצא נדיר של כלי שיט שנשתמר
ספינה טרופה מהתקופה האסלאמית הקדומה בארץ ישראל נמצאה בחוף דור – טנטורה
ספינה טרופה מראשית המאה השמינית לספירה עם חלק מתכולתה שנמצאה בחוף טנטורה ונחקרה על ידי חוקרי המכון ללימודי ים של אוניברסיטת חיפה, מהווה עדות יחידה עד כה לכלי שיט מהתקופה האסלאמית הקדומה ששטה בחופי הים-התיכון. “אין בידינו עדויות היסטוריות או ארכיאולוגיות על הכלכלה והמסחר באזור זה בתקופה הזו, והספינה עשויה לשמש מקור מידע לפעילות החברתית וכלכלית באזור זה”, אמר ד”ר יעקב כהנוב מהמכון ללימודי ים והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה.
הספינה הטרופה עצמה נמצאה כבר לפני כעשור בסקר שנערך בחוף דור-טנטורה על ידי משלחת משותפת של המכון לארכיאולוגיה ימית באוניברסיטת טקסס A&M (INA) והמכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה.
באמצעות בדיקות פחמן התברר שמקורה במאה השמינית. כעת, בתום עונת חפירות נוספת מתחילה להתגלות התמונה המלאה על הספינה בת 1,300 השנים.
ככל הנראה, מדובר בספינה קטנה באורך של כ-15 מטרים ורוחב של כ-5 מ’ שהפליגה לאורך חופי הים התיכון. היא נמצאה ממערב לתעלת השיט בלגונה של דור – טנטורה בעומק מים של 0.75 מטר ומתחת לשכבת חול, כאשר עומק האתר המקסימלי בחפירה היה 2 מטרים מתחת לפני הים.
לדבריו של ד”ר כהנוב, ספינה טרופה זו היא ממצא נדיר של כלי שיט שנשתמר – הן מבחינת כמות העץ והן מבחינת איכותו. “בנוסף לגוף העץ של הספינה ממצאי האוניה הכילו, בין השאר, כ-30 כלי חרס.
מכלול כלי החרס כולל שמונה אמפורות, שתי פכיות ו-20 קנקני אגירה שהכילו עצמות דגים, חבלים, מחצלות, מחט מעצם, כף עץ, חלקי עץ מגולפים, ושרידי מזון, בעיקר חרובים וזיתים”, אמר.
“מכיוון שהעדויות הארכיאולוגיות מן התקופה האסלאמית הקדומה ששרדו באזור החוף הארצישראלי הן מועטות, עולה חשיבותה של הטרופה”, הדגיש החוקר ד”ר כהנוב.
________
צילום; נועה בנשלום-שיזף, מתוך אתר מסע אחר.