בתואר הסרט חביב הקהל זכה הסרט “קסקט ולא כומתה” של אורי כהן וצוותו בוגרי ישיבת בני עקיבא – כפר הרואה ■ לדברי ראש מכון “שם עולם” הרב אברהם קריגר, מדובר ביוזמה מקורית וייחודית של המכון במטרה לעודד את היצירה הקולנועית של בני נוער
סרטה של יעל ונטו הוא הזוכה בתחרות היוצרים הראשונה לסרטים בתחום השואה
הסרט “דרך הברזל”, סרטה של יעל ונטו וצוותה מאולפנת להבה, הוא הסרט הזוכה בתחרות יוצרים לסרטים בתחום השואה, שנערכה במסגרת אירועי יום הקדיש הכללי שמקיים מכון שואה ואמונה “שם עולם” – כפר הרואה. הסרט הזוכה נבחר בסיומו של מרתון סרטים אותם יצרו והפיקו תלמידי מגמות תקשורת בבתי ספר תיכוניים ברחבי הארץ, זאת כחלק ממחויבותם להפיק סרט כפרויקט במגמה.
יעל ונטו, נולדה בדרום אפריקה במהלך שהות הוריה שם כחלק מעבודת אביה. כילדה חזרה משפחתה ארצה, ומאז היא מתגוררת היא ביקיר שבשומרון. את סבה וסבתה מצד אביה הכירה יעל בעיקר משיחות טלפון וממפגש מעורפל כשבקרו פעם בארץ. מאז היה נתק בקשר, ובעקיפין עורר עוד ועוד את סקרנותה.
במסגרת פרויקט תקשורת היה על יעל ליצור סרט, וטבעי היה לה שהוא יעסוק בסיפורה המשפחתי.
אביה שהגיע ארצה כמתנדב צרפתי ולא כיהודי נחשף בעת שהותו באחד הקיבוצים ליהדותו, הנובעת מהיותו בן ליהודיה. השנוי שחל במעמדו האישי יצר אצלו טלטלה שהביאה אותו לברור זהותו כיהודי ובהמשך אף ללימודים בישיבה.
יעל, רתמה את אביה לקיום מפגש בצרפת עם סבה וסבתה. סבה שנולד בוייטנאם כבודהיסט המיר בהגירתו לצרפת את דתו לנצרות. סבתה נולדה יהודיה ושנות חייה כילדה היו שזורים בנוראות השואה ובחוויות בריחה וסבל. אלו דרבנו אותה בהמשך להתרחק מיהדותה ולהתכחש לה.
יעל, מגלה שאולי בעקיפין אף הנישואין של סבתה לוייטנאמי הם חלק מהבריחה מעברה והרצון להתרחק מיהדותה ככל שניתן. בנה, אביה של יעל, ערער את הכול מחדש ולא רק שחשף את יהדותו, הוא אף שב אליה בכל המשמעות.
המפגש בין יעל היהודייה וישראלית שורשית לבין סבה הוייטנאמי ובעיקר לסבתה שברחה מיהדותה מעלים תובנות, פרצי רגשות, ליבון זהות מה היא.ובעיקר מחדדים את הזהות היהודית מול אובדן השואה.
בתואר הסרט חביב הקהל זכה הסרט “קסקט ולא כומתה” של אורי כהן וצוותו, בוגרי ישיבת בני עקיבא – כפר הרואה.
לדברי ראש מכון “שם עולם” הרב אברהם קריגר, מדובר ביוזמה מקורית וייחודית של המכון במטרה לעודד את היצירה הקולנועית של בני נוער בנושאי: רוח, אמונה, תרבות, מוסר וערכים בשואה. היוזמה התאפשרה הודות לתרומת משפחת בליסקא מניו יורק שהקימה את קרן מאיר ואליין בליסקא לזיכרון קהילת לודז’- פולין.
את הפרס בגובה 3,600 ₪ העניקו ליוצרות מאיר בליסקא, שהגיע לאירוע במיוחד מניו יורק, והרב אברהם קריגר.
יוצרי הסרט שזכה בתואר חביב הקהל זכו בפרס בגובה 2,700 ₪. המענקים והאותות חולקו במהלך העצרת המרכזית שחתמה את פעילות היום במעמד רני אידן ראש מועצת עמק חפר.
לתחרות הוגשו שלושים סרטים ומתוכם נבחרו תשעה סרטים שהוקרנו בעמדות הקרנה שונות.
לאחר כל הקרנה, אליה הוזמנו תלמידים מכל רחבי הארץ ואנשי קולנוע ויצירה, התקיים שיח קצר בין היוצרים והצופים שדירגו את הסרטים. דירוג זה בצרוף דרוג ועדה ציבורית בה חברים נציגים מעולמות ומגזרים מגוונים המלווים את המיזם, קבע מי הם הסרטים הזוכים.
מכון שואה ואמונה “שם עולם” הוקם בשנת 1995 ע”י הרב אברהם קריגר במטרה לעמול ולחשוף בכלים מדעיים היסטוריים את עולם הרוח והאמונה בגטאות ובמחנות. מציאות זאת של אנשים בשר ודם המתמודדים במאבק לחיים נבחנת בכלים של חומר, רוח ואמונה.
בתמונה מימין: מאיר בליסקא, לידו יעל ונטו ומשמאל הרב אברהם קריגר.
Add Comment