התחליפים מבוססים על שילוב בין חומצות אמיניות וחומצות שומן
חוקרי הטכניון מצאו דרך חדשה לייצר תחליפים יעילים לאנטיביוטיקה
חוקרי הטכניון מצאו דרך חדשה לייצר תחליפים יעילים לאנטיביוטיקה, המבוססים על שילוב בין חומצות אמיניות וחומצות שומן. החיידקים לא מסוגלים לפתח עמידות נגד תחליפים אלה, ובכך יתרונם הגדול.
הפרופסור עמרם מור וסטודנטים מצוות המחקר שלו, קרן מרינקה ושחר רותם מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, מצאו דרך לשמר בגוף את הפפטידים, שהם חלבונים זעירים הנמצאים בכל אורגניזם ומהווים חלק ממערכת החיסון של האדם. הם מחזיקים מעמד בגוף זמן קצר בלבד הנמשך בדרך כלל עד דקות ספורות. הצלחת חוקרי הטכניון לייצבם ולשמרם בגוף למשך זמן של שעות הודות למבנה ייחודי, הופכת אותם לתרופה יעילה.
“מצאנו דרך לקצר את המולקולה הטבעית ובכך להוזיל את ייצורה, ובמקביל – לייעל אותה כך שתתמודד בהצלחה נגד חיידקים ומזיקים”, מסביר פרופסור מור; “בעזרת פרופסור אורי קוגן ודוקטור אירינה פורטניה מהפקולטה שלנו, הוספנו חומצת שומן למולקולה הקצרה, והפעילות השתפרה אף יותר. ביכולתנו גם להחליט איזה חיידק נרצה לתקוף בעזרת הפפטידים”.
במאמר שפורסם באחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי Chemistry & Biology, מראים חוקרי הטכניון כיצד הם הופכים, בעזרת חומצת שומן, את הפפטיד לפעיל ספציפית נגד החיידק “פסודומונאס”, הגורם בדרך כלל למחלות ריאה.
חשוב שהפפטיד יפעל ספציפית נגד החיידק, כדי לא לפגוע במהלך הטיפול גם בתאי גוף בריאים או אפילו בחיידקים שכנים השייכים למיקרו-פלורה הטבעית. תוצאת המחקר היא חומר דמוי פפטיד, שהצליח אכן לפרק את החיידק הפתוגני (חיידק גורם מחלות).
“מדובר, למעשה, בבניית סלקטיביות ספציפית נגד חיידקים פתוגניים מסורתיים, והגדלת יעילות הטיפול תוך כדי הפחתה ניכרת של רעילות ותופעות לוואי”, מסבירים חוקרי הטכניון.
פרופסור מור חוקר את הפפטידים זה כעשרים שנה. במהלך מחקרו הוא בודד קבוצה של פפטידים, אשר נלקחו מצפרדעי קוף (צפרדעים החיות על עצים). הוא בדק את יעילותם של הפפטידים מול חומרים אנטיביוטיים ומצא, כי יעילותם של הפפטידים לא פחתה כלל עם הזמן, בעוד יעילותה של האנטיביוטיקה כן פחתה מאחר והחיידקים מסוגלים לפתח עמידות כנגד האנטיביוטיקה.
הוא הראה, כי כדי לשמר את יעילותו של חומר אנטיביוטי יש להגדיל את מינונו פי מאה מהמינון המקורי, בעוד שכדי לשמר את יעילותו של החומר הדמוי-פפטיד אין כל צורך בהגדלת המינון שלו.
Add Comment