אמר ד”ר מיכאל בירנהק מהמרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה; גוגל מחליט לאיזה מידע נהייה חשופים יותר ולאיזה פחות ויש לו יכולת ליצור פרופיל שלנו. אלה דברים שכל אחד שנכנס לרשת חייב לזכור…”
לגוגל – Google יש כוח רב ואנחנו נוטים לשכוח את זה. ד”ר בירנהק
בכנס שערך בסוף השבוע שעבר, ע”י המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, ניסו מומחים מהארץ ומהעולם לשרטט את עולם המידע החדש – עולם הנשלט על ידי מנועי החיפוש באינטרנט ובפרט Google – גוגל. התמונה שעלתה מהכנס היא של מנועי חיפוש שמחליטים לאיזה מידע נהייה נגישים יותר ואיזה פחות; מנועים שיודעים עלינו פרטים אישיים, יכולים ליצור פרופיל שלנו לשימוש חברות מסחריות ויכולים לשתף פעולה עם המשטרה כדי לעקוב אחרינו ואחרי הפעילות שלנו.
“לתקופה מסוימת חיינו בחלום שבו האינטרנט מאפשר לנו עולם מידע ללא מתווכים. כל אחד יכול להעלות מידע לרשת, ושם מידע זה נגיש לכל. כעת גוגל שבר את החלום הזה והוא הפך להיות מתווך עם כוח גדול יותר מהמתווכים המסורתיים.
אבל כעת כשיש מתווך יש גם מקום לרגולציה”, אמר פרופ’ שיזף רפאלי מבית הספר לניהול של אוניברסיטת חיפה.
עוד הוא הוסיף בדבריו, כי “בשנים האחרונות המידע באינטרנט החל לעלות כסף, ונראה כאילו גוגל – ויתר מנועי החיפוש ללא תשלום – שוב מעניק לנו את האפשרות לקבל את המידע בחינם, אולם מכיוון שכספי פרסומות הם אלה שממנים את פעילות מנועי החיפוש, ל”חינם” הזה יש מחיר.
פרופ’ ניקו ואן אייק מאוניברסיטת אמסטרדם, אמר, כי מבחינת החוקה האירופית, אין למעשה שום מסגרת חוקית שמתייחסת לעולם האינטרנט ומנועי החיפוש.
“כל ניסיון להציג רגולציה על מנועי החיפוש כפגיעה בחופש המידע או בנגישות למידע פשוט לא נכון, מכיוון שהמידע קיים ונגיש עם או בלי מנועי החיפוש.
מנועי חיפוש הם לא ניטרליים ולא אובייקטיבים. הם ספקי אינפורמציה ויוצרי אינפורמציה אבל משום מה הם ’אבדו’ במסגרת החוק האירופי”, ציין פרופ’ ואן אייק.
ד”ר נימרוד קוזלובסקי מאוניברסיטת תל אביב, סיפר על הקשר שקיים כבר כיום בין המשטרה ליכולות של מנועי החיפוש, “עבודת השיטור זונחת יותר ויותר את המודל הישן שבו מתקיים פשע ואז חוקרים ומחפשים את הפושע, למודל של חיזוי ומניעה.
זה אולי נשמע כמו מדע בדיוני אבל כבר היום המשטרה יכולה דרך מנועי חיפוש להשתלט על אתרים עבריינים, לנסות ולהבין את המבנה החברתי של ארגוני פשיעה דרך פרופילים אינטרנטיים שלהם ולחזות פעילות שחורגת מהנורמה כבר בצעדיה הראשונים.
אנחנו חייבים לשאול מה יהיו ההשפעות של היכולות המשטרתיות החדשות האלה עלינו כחברה שרוצה להיות חופשית” – אמר ד”ר קוזלובסקי.
“הנקודה שרצינו לעלות בכנס היא לא שגוגל רע ואסור להשתמש בו. הבעיה היא שאנחנו משתמשים בגוגל כל כך הרבה, עד שאנחנו נוטים לשכוח את הכוח הרב שיש לו; גוגל מארגן את המידע לפי מפתח שידוע רק לאנשיו, גוגל מחליט לאיזה מידע נהייה חשופים יותר ולאיזה פחות ויש לו יכולת ליצור פרופיל שלנו.
אלה דברים שכל אחד שנכנס לרשת חייב לזכור” – אמר ד”ר מיכאל בירנהק מהמרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה וממארגני הכנס.
Add Comment