הימצאותו של כתם דלק גדול בשכבת מי התהום הנמצאת מתחת למפעל “אורדן” לא דווחה לחברת המים העירונית “מי נתניה” ולתושבים ■ “מי נתניה”; “מי השתייה עוברים בדיקות יומיות על ידי משרד הבריאות ■ המשרד להגנת הסביבה; אין כל סכנה לאיכות מי השתייה
קשר השתיקה סביב זיהום המים בעיר נתניה. אורדן
מי התהום באזור מפעל אורדן זוהמו; עדיין לא ברור אם תהליך ניטור איטי שנמשך מאז שהתגלה הזיהום, יצליח לפתור את הבעיה האקולוגית שנוצרה. הזיהום הקשה, שמקורו בדליפת מיכל סולר תת קרקעי שהיה בשימוש מפעל הפלדה אורדן ונמצא בשטח המפעל, התגלה רק בחודש ספטמבר 2005 והובא לידיעת נציבות המים הארצית שפעלה להוצאת צו “תיקון מעוות” במטרה להשיב את איכות הקרקע ומי התהום למצב המקורי.
את הסיפור חושף שמואל נהון בתחקיר למקומון קול השרון, ממנו עולה, כי ממסמכים שהגיעו לידיו; “עדשת הדלק”, כפי שהיא מכונה על ידי הגורמים המקצועיים, נמצאת על גבי אקוויפר החוף באזור בו עומק מי התהום ממי הקרקע עומד על 20 מטרים וחשוב מכך, במרחק של 750 מטרים מבאר פעילה של חברת “מי נתניה”. למרות זאת, יש להדגיש מיד, כי אין כל סכנה לאיכות מי השתייה.
העיר נתניה, השוכנת על גבי אקוויפר החוף, נהנית ממשאבי מים טבעיים תת קרקעיים, מהם היא שואבת באמצעות בארות רבות, הפזורות ברחבי העיר מי שתייה המסופקים לתושבי העיר. בנוסף משתמשת חברת מי נתניה במים המגיעים מחברת המים הלאומית “מקורות”.
מאז הוצא הצו על ידי נציבות המים, בחודש ספטמבר 2005 פונו משטח המפעל 20 טון קרקע מזוהמת אשר היוותה מקור עיקרי לזיהום מי התהום תוך חלחול מי גשמים מזוהמים למאגר התת קרקעי. כמו כן, בוצעו חמישה קידוחים ברחבי האזור המזוהם, אשר אחד מהם התגלה כמזוהם ובו הותקנה משאבה איטית השואבת, גם כיום, את החומרים המזהמים הנמצאים במי התהום.
זיהום מי התהום בשטח מפעל “אורדן”, כאמור, לא היה ידוע לחברת מי נתניה ולא הועבר לה על ידי הגורמים המוסמכים כנציבות המים הארצית והמשרד להגנת הסביבה וכן גם לתושבי נתניה עצמה אשר לא ידעו אודות הסכנה הנמצאת ממש מתחת לרגליהם.
המשרד להגנת הסביבה; הדליפה גרמה לזיהום קרקע. לדרישתנו פונו 20 טון קרקע מזוהמת
מהתחקיר, עולה תמונת מצב עגומה; חוסר סנכרון מידע בין רשויות המים השונות; איכות הסביבה, חברות המים העירוניות ומשרד הבריאות האמון על בדיקת איכות מי השתייה בארץ, עלול ליצור תקלות רציניות.
גורם בכיר ברשות המים, מסר, כי; “האשם כולו נמצא במשרד האוצר המסרב לאשר תכנית שהוצגה לפני מספר שנים ושמטרתה הקמת גוף ניטור ארצי שיחבר בין הגורמים השונים וייצור שיתוף פעולה על בסיס מידע משותף ומבצעי”.
עוד הוסיף הגורם הבכיר, כי אילו היה קיים הגוף כיום; “היה נמנע המצב האבסורדי בו חברת המים העירונית לא יודעת, כי במי התהום שבשטחה התגלה זיהום”.
בתגובה שהועברה לקול השרון על ידי נציבות המים במשרד התשתיות הלאומיות, נמסר, כי; “נציב המים הוציא צו לתיקון המעוות כבר ב-11 לחודש ספטמבר 2005 ועבודות מתבצעות במקום מאז ועד היום. מאז ינואר 2006 שואבים את כתם הסולר הנמצא בפני מי התהום, תחת מוקד הזיהום. השאיבה תמשך ככל שנדרש”.
כמו כן, נמסר, כי לתושבי האזור לא נשקפת סכנה משתיית מים. “סביב האתר המזוהם נקדחו קידוחי ניטור, המאפשרים לוודא שהזיהום במי התהום טרם התפשט מהמוקד שאותר וכי משרד הבריאות הוא האחראי על מי השתייה מתוקף חוק בריאות העם ואני מניח שהיה מודיע לציבור לו היה חשש לזיהום מי השתייה”.
מהמשרד להגנת הסביבה, נמסר בתגובה, כי; “בבדיקה של מיכל דלק תת קרקעי במפעל אורדן, נמצא, כי הייתה דליפה שגרמה לזיהום קרקע. בהתאם לדרישתנו פונו 20 טון קרקע מזוהמת.
בבדיקות שנערכו ב-5 קידוחים למי תהום, נמצא, כי אחד הקידוחים היה מזוהם. בשיתוף פעולה עם נציבות המים נערכת שאיבה איטית של הזיהום ממי התהום”.
מחברת אורדן, נמסר בתגובה, כי; “מפעל חברתנו בנתניה נמצא תחת פיקוח שוטף של רשויות איכות הסביבה בישראל ומנהל מעקב שוטף ופרטני בנושאים אלו – תוך קשר הדוק והקפדה יתרה על קיום הוראות הרשויות הנ”ל בעניינים אלו.
מי נתניה; אין כל זיהום במי השתייה!
“המפעל, מבצע באופן שוטף השקעות בתחום איכות הסביבה, במקביל להמשך התחזוקה השוטפת של מתקניו והתאמתם להוראות השונות מצד רשויות הסביבה בישראל.
“חברתנו, רואה בשמירה על איכות הסביבה ערך חשוב ממדרגה ראשונה ומקפידה לעשות את כל שנדרש על מנת לעמוד בהוראות השונות מצד רשויות איכות הסביבה בישראל. חברת אורדן פועל בשקיפות מלאה ובתאום עם כל הרשויות המוסמכות”.
מחברת מי נתניה נמסר בתגובה לממצאי התחקיר, כי; “אין כל זיהום במי השתייה בנתניה. החברה מבצעת בדיקות שוטפות למים, המסופקים על ידה בהתאם להנחיות משרד הבריאות ועל פי תקנות בריאות העם. תוצאות הבדיקות מעידות, כי המים המסופקים לתושבי נתניה הם באיכות מעולה.
מי נתניה לא קיבלה פניה מאף גורם באשר לזיהום כלשהו בקידוחי המים שבבעלותה ובשום אופן היא אינה מספקת מים מקידוחים מזוהמים”.
ראוי לציין, כי “מי נתניה” אינה אחראית על מי התהום ובמידה וקיים חשש לזיהום כלשהו יש לפנות לגופים הסטטוטוריים הרלבנטיים, כגון; נציבות המים, משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה.
מי נתניה מספקת כ-18 מיליון מ”ק מים, כאשר מחצית מהם נרכשים על ידה מחברת מקורות ומחצית נשאבים מבארות “מי נתניה”. הן המים מבארות “מי נתניה” והן המים שנרכשים ממקורות עוברים חיטוי היפו כלוריד שנועד להשמיד חיידקיים המצויים במים”.
Add Comment