Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

צמחים כתחליף לריסוסים, כן זה אפשרי

0
0

כיצד להשתמש בצמחים במקום בחומרים רעילים לדחיית מזיקים? הכרותינו את הצמחים דוחי מזיקים תאפשר לנו לשלב אותם בגינה כאשר נבוא לתכנן את הגן.

כיצד להשתמש בצמחים במקום בחומרים רעילים לדחיית מזיקים?

גידול פרחים צמחי נוי וירקות בגינה הוא מקור סיפוק והנאה למגדלי הגינה. אולם טיפול בגינה כרוך בד בבד בצורך הבלתי נלאה להגן על הצמחים מפני מזיקים אשר תוקפים את הצמחים וגורמים לנזקים בלתי הפיכים.

פגעים אלו הם מזיקים שונים; תולעים, חלזונות, מכרסמים, צפרים, וירוסים חיידקים ופטריות, התוקפים את חלקי הצמח השונים כולל מערכת השורשים וגורמים להחלשת הצמחים עד ניוונם. בנוסף לכך קיימים עשבי בר אשר מתחרים בצמחי התרבות על מקורות המים והמזון והשמדתם היא תנאי להתפתחות תקינה של צמחיית הגינה.

ניתן להתמודד עם מפגעים אלו ע”י שלוב צמחים אשר יכולים לסייע לנו להדביר את הפגעים השונים בדרך של מניעה יותר מאשר הדברה ישירה. הכרותינו את הצמחים דוחי מזיקים תאפשר לנו לשלב אותם בגינה כאשר נבוא לתכנן את הגן.

צמחים דוחי חרקים;

קבוצת הצמחים המשמעותית ביותר היא קבוצת הצמחים הארומאטיים. אלו צמחים שמדיפים ריח חזק, והם ידועים כצמחי מרפא, בעיקר להקלה על בעיות במערכת הנשימה, או העיכול. מקור הריח הוא בשמנים האתריים שצמחים אלו מנדפים מן העלים שלהם לצורך הרחקת מזיקים שונים מהצמח עצמו. ע”י שילוב צמחים אלו בין צמחי הגן ניתן לקבל אפקט דומה על הסביבה הקרובה לצמח.

הצמחים השייכים לקבוצה זאת הם הצמחים הארומאטיים של משפחת השפתניים כמו; זוטה לבנה, נענע, מליסה רפואית, מרוה משולשת, קורנית מקורקפת, אזובית מצויה, צתרה ורודה. הצמחים הללו שייכים לצמחיית ארץ ישראל והם בעלי דרישות מים צנועות וקלים לגידול.

צמחים נוספים בעלי אפקט דומה ושאינם נמנים על צמחית הבר הם; נענע חריפה, מרוה רפואית, רוזמרין רפואי, בן-אזוב רפואי, אורגנו, מיורן מתוק, בת-קורנית וריחן הבזיל.

ראוי להקדיש תשומת לב מיוחדת לשום. הוא צמח אנטיספטי חזק שלו שימושי מרפא רבים. גם בגן יש לו חשיבות רבה משום ריחו החזק הוא דוחה כל סוגי החרקים.

מומלץ לשתול אותו באופן מפוזר בגינה בכדי לקבל אפקט סביבתי.

צמחים ארומאטיים נוספים אשר להם פעילות דוחת חרקים הם; שיבא, טרגון, ער אציל, בבונג, פיגם, עלי דפנה, הדס, וכן כובע הנזיר (הדס, כובע הנזיר ובבונג, הם צמחי חורף עונתיים). ראוי לציין שצמחים כמו רוזמרין רפואי וטימין נחשבים לדוחי חלזונות ובת קורנית נחשבת יעילה כדוחת לבנין הכרוב.

צמחים מונעי נביטה

לצמחים ממשפחת השפתניים (כמו; נענע, זוטה, מליסה, מרוה, קורנית, זעתר וצתרה) יש את התכונה למנוע נביטה של צמחים אחרים בסביבתם הקרובה ולכן פיזורם בגינה יכול להקטין את כמות העשבים השוטים. בנוסף הם גם תורמים להעשרת הקרקע.

ומה עושים כאשר כל זה לא עובד?

במידה ויש התקפת מזיקים למרות השימוש בצמחים דוחי מזיקים ניתן להכין מיצויים מאותם הצמחים שהוזכרו כאן ולרסס את הצמחים. הכנת המיצוי פשוטה; חולטים מים רותחים על עלי הצמח הנבחר, או מרתיחים את הענפים המעוצים, ולאחר שהתקררו המים עם התמצית ניתן לרסס על הצמחים. מומלץ במיוחד להשתמש במיצוי שום ועלי טבק.

במידה והנזק מתמשך וגדל, מומלץ להיכנס למשתלה ולבקש חומרי הדברה ממקור צמחי שאינם מזיקים לסביבה. למשל; שום-חרק שמבוסס על תמצית של שום לקטילת חרקים מזיקים, או נימגארד שהוא מיצוי של עלי אזדרכת הודית לקטילת אקריות וטיפול במחלות פטרייתיות.

ניתן להשיג את הצמחים המוזכרים במאמר ולקבל מידע נוסף באזורנו משתלות וונדי בעין ורד, שילת או “עד הלום”.

* הכותב אלון יד שלום, נמנה על צוות אנשי משתלות וונדי.

תגובות
0
0



Exit mobile version