אמנונית יוסף; הדג מתאים את תזונתו למשאבים הנמצאים בסביבתו ■ ומין חדש של לוויתן המכונה “עב-שן קטלני”. מדובר בלוויתן שיניים קטן שנצפה פעמיים בים וגופתו נשטפה לחוף הבונים. גילויים חדשים אלה נחשפו בכנס של העמותה לחקר הימים שנערך באוניברסיטת חיפה.
אמנונית יוסף; דג שאוכל אבנים בכנרת
דג שאוכל אבנים בכנרת ולוויתן ממין חדש שחי באזור הים התיכון – גילויים חדשים אלה נחשפו בכנס של העמותה לחקר הימים שנערך באוניברסיטת חיפה.
פרופ’ מנחם גורן ויפעת גואטה מאוניברסיטת תל אביב גילו בכנס שבנחל הקיבוצים ובכנרת חי דג שתזונתו מורכבת בין היתר מאבנים.
בקיבתו של הדג, אמנונית יוסף, נמצא אחוז גבוה של אבנים קטנות המצויות במי הנחל. תחילה סברו החוקרים שהדג לא מבדיל בין אבנים לחלזונות או שהאבנים מסייעות לו בעיכול, אך שיעורן הגבוה של האבנים הניע אותם לבדוק לעומק את העניין.
“החלטנו לבדוק אם לאבנים יש ערך אנרגטי עבור הדג וגילינו שבמעטפת האבנים יש ערך קלורי המשמש לו כמזון” – אמרו החוקרים.
כדי לבחון את כמות החומר האורגני באבנים, התבצעה שרפה שלהם ושל שאר מרכיבי המזון. “כמות החומר האורגני שמצאנו על האבנים שווה למחצית מכמות החומר האורגני שנמצא בחלזונות במשקל דומה” ציינו החוקרים והסבירו שהדג מתאים את תזונתו למשאבים הנמצאים בסביבתו.
עב שן קטלני – לוויתן ממין חדש בים התיכון
עוד הוצגו בכנס ממצאים המתבססים על סיכום שש שנות פעילות מחמל”י (מרכז חקר מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל) במהלכן נאספו נתונים על סמך זיהוי גופות שנסחפו לחוף וביצוע תצפיות וסקרים רב יומיים. ד”ר עוז גופמן ועמיתיו מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה אספו מידע על מין חדש של לוויתן המכונה “עב-שן קטלני”.
מדובר בלוויתן שיניים קטן שנצפה פעמיים בים וגופתו נשטפה לחוף הבונים שבאזורנו הצפוני. הגילוי של לוויתן זה מצטרף לגילויים נוספים מהשנים האחרונות של מיני לווייתנים ודולפינים לחופי הים התיכון של ישראל ובהם, לוויתן גוץ – לוויתן קטן, ששני גורים שלו נתפסו ברשתות בעכו ובחיפה ופרט בוגר שלו נצפה בפתח נמל הקישון.
מין נוסף שהתגלה הוא דולפין מגובנן “אינדו-פסיפי” אשר נצפה במשך עשרה ימים כשהוא נע לאורך החוף מעתלית עד אשדוד. “זהו המין היחיד המתועד של יונק ימי שמהגר מהים האדום לים התיכון. זו העדות הראשונה לחדירה כה צפונית שלו”, אמר ד”ר גופמן; “מסתבר שלמרות היותם של מי הים התיכון באזורנו עניים בחומרי הזנה כמו צמחים ובעל חיים זעירים (פלנקטון) הם מאפשרים את המצאותן של אוכלוסיות מגוונות, בדומה לאלו המצויות במערב הים התיכון”.