שני זנים החדשים; “סוויט הארט” ו”קריסטולינה”, שפותחו עם יכולות להתמודדות עם מזג אוויר קשה * עונת הדובדבנים בגולן ובגליל העליון צפויה להימשך עד סוף חודש יוני * השנה, מציגים החקלאים בגולן השנה צפוי יבול הדובדבן לעמוד על 2000 טון
בהצגת שני זנים חדשים נפתחה עונת הדובדבנים בצפון. צילום; ארכיונעים.
בהצגת שני זנים חדשים נפתחה עונת הדובדבנים בצפון הארץ, מדובר בשני זני דובדבן אדום מזנים; “סוויט הארט” ו-“קריסטולינה” שאוקלמו בישראל ע”י מו”פ (מחקר ופיתוח) צפון. מאות דונמים של דובדבן מתוק ניטעו בשנים האחרונות באזור הגליל והגולן ובהרי ירושלים רובם מהזנים ה”מסורתיים” שמגדלים בארץ בעשורים האחרונים (בורלא, רנייר, בינג וכדומה).
לפני כשמונה שנים, הוחל בתהליך אינטרודוקציה (יבוא) של זני דובדבן איכותיים יותר מקליפורניה העשויים להתאים לאזורי הגידול הנמוכים והחמים יותר בארץ, ומסמרלנד בקנדה המתאימים לאזורים היותר קרים. זנים אילו נבחנים ע”י מו”פ (מחקר ופיתוח) צפון בחוות המחקר בגליל ובגולן, במספר פרמטרים, במשך שנתיים-שלוש ולאחר מכן, מועברים הזנים לנטיעה מסחרית לחקלאים, מגדלי הדובדבן, כך שרק בעוד כשנתיים יניבו וישווקו.
אלקנה בן ישר, מנהל מחלקת הצומח במו”פ צפון, אומר, כי יתרונם העיקרי של זני הדובדבן האדום החדש הינו בהופעה חיצונית מרשימה של גודל, פציחות, מתיקות, מוצקות וחיי מדף ארוכים. למגדל חשובה גם רמת היבול המושגת וגם זו נבחנת על ידינו”.
עוד מוסר אלקנה, כי; “מו”פ צפון עוסק בשיפור זני הדובדבן, הגדלים כיום במטעים, השפעה על גודל ואיכות פרי ע”י איזון רמת היבול במטע וכן שמירה על איכויות פרי לאורך העונה ולאחר איחסון.
בנוסף עוסקים גם בפרויקט של ממשק ידידותי במטע – במסגרתו מפתחים במו”פ צפון שיטות להפחתת השימוש בחומרי הדברה במטעים, אלקנה מציין כי; “בכל מקרה היקף השימוש בחומרים כימיים בדובדבן נמוך יחסית”.
הצפי ליבול הדובדבן יעמוד על 2000 טון
השם הכולל “דובדבנים” נועד למינים שונים של פירות ממשפחת הוורדיים. ביפן נפוץ הדובדבן לא רק כעץ פרי אלא כסמל לאומי שסביבו נחגג פסטיבל פריחת הדובדבן המסמל התחלה חדשה, פוריות ושמחת חיים.
פרי הדובדבן התאקלם בארץ בסוף שנות ה-30 והוא צלח רק באזורים גבוהים מ-600 מטר מעל פני הים. כ-75% מיבול הדובדבנים בארץ גדל בגולן, השאר במטולה, הרי הגליל העליון והרי ירושלים.
השנה, צפוי היבול בארץ לעמוד על מעל 2,000 טון דובדבנים. 80% מהם מאזור הגליל והגולן. הקטיף מתחיל בתחילת מאי ומסתיים בסוף חודש יוני. הזן המקדים הוא הבורלא שצבעו אדום כהה ופירותיו קטנים יחסית.
בהמשך יגיע הבינג, שצבעו אדום-צהוב, פירותיו גדולים יחסית וטעמו מתוק. זנים נוספים יופיעו בסוף החודש מאי ועד אמצע יולי.
פילוח השוק בזנים;
בורלא-23%,
צ’ינוק-5%,
רנייר-25%,
בינג-21%,
ואן-1%,
סטלה-4%,
הידל פינדל-7%,
סאם-1%,
אחרים-5%.
הדובדבנים מכילים כמות גדולה של ויטמין C וביופלבונואידים (חומרי צבע הפרי), שמגבירים את ספיגת הויטמין ונושאים את נוגדי החמצון שבו עד לכלי הדם הזעירים ביותר בגוף.
הדובדבן האדום החדש הינו בהופעה חיצונית מרשימה של גודל, פציחות, מתיקות, מוצקות וחיי מדף ארוכים.
בצריכת דובדבנים יש פוטנציאל להפחתת מחלות לב או מחלות כרוניות אחרות, כמו דלקת פרקים. החומרים הכימיים המעניקים לדובדבן את צבעו האדום מסוגלים להקל על כאבים ופועלים כמו תרופות משככי כאבים, ואנטי דלקתיים.
ברפואה האלטרנטיבית והסינית ממליצים לצרוך דובדבנים לחיזוק מערכת החיסון והראייה, לסובלים מדלקות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה וכנגד צבירת נוזלים בגוף.
עונת קטיף הדובדבן נפתחה באזור הצפון; במרום גולן מתקיימים טיולי סוסים וטרקטורונים בין מטעי הדובדבן, נופים ומאגרי מים, המיועדים גם לילדים הטיול כולל גם קטיף עצמי של דובדבנים.
ב”בית שלום” במטולה, ייהנו האורחים מסיור וקטיף עצמי של דובדבנים ומעוגה במתכון של פעם עם; דובדבנים טריים וקפה.
Add Comment