השבוע התקיים באוניברסיטת חיפה כנס העוסק ביצירותיו המופלאות של הסופר הצרפתי הנודע, ז’ול ורן ■ דבר בעולמו של הארי פוטר אינו מתבסס על מה שאי אפשר לדעת, לא תופעות של סגולות נסתרות ולא על כוחות שבסיסם בסגולות אלו.
הקסמים של הארי פוטר היו מקובלים אפילו על הרמב”ם
“בבית הספר הגוורטס מלמדים קסם בצורה ’מדעית’ וכמעט שאין ב’תוכנית הלימודים’ תכנים שהיו מפריעים לרמב”ם”, כך אמרו שלשום בכנס “ייצוגים של מדע – מסע מדעי ספרותי עם ז’ול ורן” שהתקיים באוניברסיטת חיפה פרופ’ אברהם קלנר מאוניברסיטת חיפה ובתו רבקה קלנר מאוניברסיטת בר אילן.
בהרצאתם ’הקסם במדע ומדע הקסם: הארי פוטר לעומת הרמב”ם’ ניסו החוקרים, לקבוע כיצד הרמב”ם הבין את מושג הכישוף.
“הכישוף שרמב”ם יוצא נגדו קשור לעבודה זרה, מכיר בקיומם של שדים שיכולים לפתות את ולהשפיע על בני אדם, דוחה הסברים רציונליים ואמפיריים של תופעות טבעיים, מאמץ הסברים המבוססים על סגולות, מתייחס לחפצים דתיים כקמעות, ורואה במילים אלמנטים שלא רק מתארים את היקום, אלא משפיעים עליו”, אמרו.
“לעומת זאת, השימוש בקסם בעולמו של הארי פוטר תלוי בלימודים רבים ובתרגול – מידת ההצלחה של לחש או כל הפעלה של קסם תלויה בכישרון המבצע/ת.
הכישוף שרמב”ם יוצא נגדו קשור לעבודה זרה
כפי שיש בשלנים, זמרים, וציירים מוכשרים יותר ופחות בעולם הלא-קסום. כפי שיש סוגים רבים של תבונה בעולמנו שלנו, יש סוגים רבים של יכולות בעולמו של הארי פוטר” , הסבירו החוקרים.
“שום דבר בעולמו של הארי פוטר אינו מתבסס על מה שאי אפשר לדעת, לא תופעות של סגולות נסתרות ולא על כוחות שבסיסם בסגולות אלו. בעקרון, יש הסבר לכל דבר, אפילו אם אלבוס דמבלדור בכבודו ובעצמו לא תמיד יודע מהו” – אמרו.
לדבריהם, עולמו הקסום של הארי פוטר הוא לגמרי חילוני וספריה של רולינג אינם עוסקים בדת או מאיימים עליה. “יתכן והדבר תורם לקסם שבהארי פוטר; המתודולוגיה של הקסם בעולמו מוכרת אבל אינה מהווה איום על כל תיאולוגיה כלשהי”, סיכמו.