חקלאות ישראל

מבקר המדינה; מנכ”ל אגרקסקו שלמה תירוש צריך להסיק מסקנות

0
0

קובע מבקר המדינה; “מנכ”ל החברה כשל והכשיל אנשי ציבור” (בפרשת מימון נסיעתם של הח”כים אפללו ואברהם לחו”ל); תגובת אגרקסקו; “נותנים אמון מלא במנכ”ל תירוש. מבקר המדינה לא נהג בדו”ח באיזון סביר כאשר הטיל את כל האחריות בקיום נוהלי הכנסת על מנכ”ל החברה”
מבקר המדינה; מנכ
מבקר המדינה; מנכ”ל אגרקסקו שלמה תירוש צריך להסיק מסקנות

דו”ח מבקר המדינה 56 ב’, דו”ח שנתי ראשון המופק על ידי המבקר השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, חושף וקובע בין היתר, כי מנכ”ל אגרקסקו שלמה תירוש, צריך להסיק מסקנות זאת בשל התנהלות לא תקינה של החברה בפרשת מימון נסיעתם-טיסתם של הח”כים אפללו ואברהם לחו”ל ואירוח של אנשי ציבור על חשבונה.

חברת אגרקסקו, הינה חברה לייצוא חקלאי, הנמצאת בבעלות המדינה (50%) ומועצות הייצור והשיווק החקלאיות. ממידע שהגיע למבקר המדינה, מתברר, כי בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2004, מימנה החברה, על פי החלטת המנכ”ל החברה, שלמה תירוש, נסיעה לחו”ל של שני חברי כנסת, אלי אפללו (ליכוד) וח”כ רוחמה אברהם (ליכוד וכיום “קדימה”), כולל אירוח ושהייה של עשרה ימים בארה”ב ויום אחד באירופה.

מנכ”ל אגרקסקו בתשובתו למשרד מבקר המדינה, הסביר, כי מימון נסיעתם של חברי הכנסת נעשה במסגרת פעילות לסייע לחקלאים בעיקר בנושא מרכזי אחד שהוא העסקת עובדים זרים, וכי מטרת הנסיעה הייתה לחשוף את חברי הכנסת גם לשווקים החקלאיים של ישראל בארה”ב. במסגרת זאת גם נערכו סיורים בחו”ל אצל הלקוחות.

משרד מבקר המדינה בחן את מטרות הנסיעה ואת סדרי המימון. לאחר הבדיקה, כולל קבלת הסברים של מנכ”ל אגרקסקו, הביקורת מציינת שהסברים שקיבלה אינם מניחים את הדעת;

לא ניתן הסבר מניח את הדעת מה הקשר בין נושא עובדים זרים לנסיעה לחו”ל. וכן, אם מטרת הנסיעה הייתה הכרות עם אגרקסקו ושווקיה לא ניתן הסבר ראוי מדוע רוב זמן השהות בחו”ל – 10 ימים – היו בארה”ב, ואילו באירופה שהיא מרכז הייצוא של אגרקסקו השהות הייתה יחסית מצומצמת – יום אחד בלבד.

ח”כ רוחמה אברהם פעלה בחלק מהמהלכים בניגוד לתקנון הכנסת

עוד שאלות שלא קיבלו ניתן עליהן מענה מניח את הדעת, לפי המבקר; מדוע פעל מנכ”ל אגרקסקו לממן על חשבון החברה את עלות הנסיעה כאשר ב-2003, שנה קודם לכן, עמדה הכנסת על פי כללי האתיקה שקבעה, על כך שהיא תממן את נסיעתם של שלושה ח”כים, כולל אותם שני ח”כים, לביקור דומה במתקני אגרקסקו באירופה, ומדוע בחר המנכ”ל לנסיעה ב-2004 דווקא שני ח”כים מאותה מפלגה…

לדעת המבקר, לנוכח העובדה ששנה קודם לכן, עמדה הכנסת על כך שהיא תממן את הנסיעה, הרי מנכ”ל אגרקסקו היה אמור להיות ער לרגישות הציבורית שבמימון הנסיעה ולכללי האתיקה של הכנסת; ורגישות זו המתבקשת מאליה, אף אם לטענתו של המנכ”ל, הוא לא היה מודע לכך. לפיכך, טוען המבקר, בפעולתו זו, במימון נסיעתם של שני הח”כים, מנכ”ל החברה כשל והכשיל אנשי ציבור.

עוד עולה, מהדו”ח, כי תירוש מנכ”ל אגרקסקו, כשל גם באשר לסדרי דיווח לדירקטוריון החברה: על פי חוק החברות, המנכ”ל חייב לדווח ליו”ר הדירקטוריון על כל עניין חריג שהוא מהותי לחברה. לדעת המבקר, המנכ”ל היה חייב לדווח על כך לדירקטוריון החברה ולקבל את אישורו, במיוחד לנוכח הרגישות הציבורית שבמימון הנסיעה, דבר שלא נעשה.

המבקר מגלה, כי מנכ”ל אגרקסקו פנה לאחד מחברי הכנסת שהשתתפו בנסיעה על חשבון החברה כדי שיקדם עניין שאגרקסקו חפצה בו; מתן מעמד, שלפיו אגרקסקו תהיה אחראית באופן עצמאי על ביצוע הבדיקות הבטחוניות למטענים שהיא מייצאת וכך תחסוך חלק מהעלויות של הוצאות הביטחון של תשלומיה לחברה אחרת המבצעת את הבדיקות הביטחוניות.

מבקר המדינה; מנכ”ל אגרקסקו, כשל גם באשר לסדרי דיווח לדירקטוריון

לדעת המבקר, בפנייתו לאחד מחברי הכנסת שהשתתפו בנסיעה כדי שיקדם את עניין החברה, חרג תירוש מנורמה ראויה.

עוד חושף המבקר, כי כבר ביוני 2002 נסעו שני חברי הדירקטוריון של אגרקסקו לחו”ל במימון החברה, ואת נסיעתם אישר מנכ”ל אגרקסקו ללא אישור של דירקטוריון החברה או ידיעתו. לא נמצאו הוכחות לכך שנסיעת השניים הייתה נחוצה ולא הובהר מדוע נשלחו דווקא הם ולא עובדי החברה המבצעים את פעולותיה השוטפות.

תגובת אגרקסקו; מביעים אמון במנכ”ל

“מבקר המדינה לא נהג בדו”ח על אגרקסקו באיזון הסביר, כאשר הטיל את כל האחריות בקיום נוהלי הכנסת על מנכ”ל אגרקסקו. נהלים אלה התקבלו בוועדת האתיקה של הכנסת ולא הובאו כלל לידיעת המנכ”ל. נסיעת חברי הדירקטוריון אורגנה בימים הקשים של מבצע ג’נין, אז הוטל באירופה חרם על יבוא תוצרת חקלאית מישראל.

זו הייתה נסיעת חירום שבאה להציל את הייצוא החקלאי הישראלי מול חרם אירופי שלווה בתעמולה של הפלשתינאים. מתוך כך, בראש המשלחת עמדו שר החקלאות ויו”ר דירקטוריון אגרקסקו והנסיעה קוימה בתיאום עם משרד החוץ.

הפעילות של הנהלת אגרקסקו בכל הנושאים המבוקרים הייתה למען כלל חקלאי ישראל ולא במטרה לתת יתרון לחברת אגרקסקו.

“הדירקטוריון, ראה ורואה חשיבות בפעולות המנכ”ל בקרב מקבלי ההחלטות לתמיכה שלהם ביצוא ולהבטחת קבלתם של העובדים הזרים הנדרשים לחקלאות היצוא. דירקטוריון החברה חוזר ומביע אמון במנכל החברה שלמה תירוש שקידם את היצוא החקלאי והביא את חברת אגרקסקו להישגים ללא תקדים. הדירקטוריון מוצא לנכון להעיר למנכ”ל שיש לקיים נהלים ראויים בעניין נסיעות אנשי ציבור ודירקטורים”.

דירקטוריון “אגרקסקו” קיבל את דו”ח המבקר ונהג על פי המתחייב ממנו וכי ועדה מתוך הדירקטוריון, ולאחר מכן מליאת הדירקטוריון בהשתתפות היועצים המשפטיים של החברה, קיימו מספר דיונים וקיבלו את ההחלטות כפי שפורסמו בתוספת לדו”ח המבקר.

“לצערנו, לא נהג המבקר במידת האיזון הסביר, כאשר הטיל את כל האחריות לגבי קיום נהלי הכנסת על מנכ”ל “אגרקסקו”. נהלים אלה התקבלו בוועדת האתיקה של הכנסת ולא הובאו כלל לידיעת המנכ”ל “.

פעילות הנהלת החברה בכל הנושאים המבוקרים הייתה למען כלל חקלאי ישראל ולא על מנת לתת יתרון כל שהוא לחברת “אגרקסקו”.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן