עשרות תושבים טוענים, שההחלטה לכאורה לא חוקית כי לא עדכנו אותם כנדרש בבניית מגדלי ענק ולכן לא הוגשה התנגדות
מדובר בפגם מהותי וחמור שנפל בעת אישור התוכנית. צילום; אתר אירוס
“הועדה המחוזית אישרה בניית שלושה מגדלי מגורים, מבלי שאיפשרה לתושבים המתגוררים בסמוך להתנגד” – כך טוענים עשרות מתושבי שכונת גבעת האירוסים, אשר חלקם שלחו מכתבים לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בדרישה להביא את הנושא לאישור מחודש.
בין הפונים לוועדה גם חבר המועצה ותושב השכונה, הרצל קרן, שציין, כי; “ישנה חובה בחוק לאפשר לתושבים להתנגד. נשקול לעתור לבית משפט במידה ולא יאפשרו לתושבים להביע את דעתם”.
הועדה המחוזית לתכנון ולבניה, מחוז מרכז היושבת ברמלה, שוקלת בימים אלה לדון מחדש בתוכנית “שלולית החורף” – זאת בעקבות האפשרות, לכאורה, כי נפלו ליקויים טכניים בעת אישור התוכנית, בעבר.
הועדה המחוזית לתכנון ולבניה אישרה את תוכנית “שלולית החורף” של נתניה ולפני מספר חודשים, קיבלה התוכנית תוקף סופי.
העילה העיקרית למחלוקת, כפי שנמסר לכתב המקומון קול השרון, היא אישור בנייתם של שלושה מגדלים בני 24 קומות שאושרו לבניה במסגרת תוכנית “שלולית החורף” בחלק הדרום מזרחי של השלולית – זאת בסמיכות יחסית לבתים שברחוב אירוס הארגמן 87 שבשכונת גבעת האירוסים.
לטענת בעלי הבתים, הועדה אישרה את בניית מגדלי המגורים, כאמור, לבלי שאפשרה להם כדיירים המתגוררים בסמוך להביע את דעתם ולהתנגד לבניה, כקבוע בחוק.
“לדעתי” – אומר חבר מועצת העיר הרצל קרן; “מדובר בפגם מהותי וחמור שנפל בעת אישור התוכנית. היות ועדיין לא נעשו כל פעולות בלתי-הפיכות, אין בעיה לקיים דיון מחודש ולאפשר לתושבים להתנגד. במקביל, לדעתי, אין כל סיבה לאשר בניית שלושה מגדלי ענק ועל הוועדה לפזר את הבנייה על-פני מספר בניינים”.
הרצל קרן; “פגם מהותי וחמור שנפל בעת אישור התוכנית”.
מעיריית נתניה, נמסר בתגובה, כי ראש העירייה מרים פיירברג-איכר, תומכת במאבק התושבים והיא אף הינחתה את מהנדס העיר, פול ויטל, לעזור ככל יכולתו במטרה להביא לביטול מוחלט של בניית הבניינים.
אגב, באתר אתר אירוס דווח, כי בחודש מאי 2003, אישרה הוועדה המחוזית תיקון בתכניות שלולית החורף: הרחבת השטח הירוק מ-60 דונם ל-360 דונם. במקביל, הופחת מספר הדירות שאושרו לבניה, מ-1200 ל-550 מהתכנית, הנקראת “אגם נתניה” שעברה תיקונים שהולידו את פארק נתניה, הכולל את נחל פולג, שמורת האירוס ושלולית החורף.
שלולית החורף – כללי
שלולית זו מכונה בספרות המקצועית גם שלולית דורה ע”ש מחנה צבאי שהיה בסמוך. בשלולית מתקיים עולם ייחודי ורגיש המכיל מרכיבים מרתקים, אם יודעים כיצד להתבונן בהם.
טופוגרפיה: השלולית מצויה במקום הנמוך בשטח, בתוך המרזבה, מזרחית לרכס הכורכר הראשון. אגן הניקוז שלה מצומצם ביותר והוא ממשיך להצטמצם עם תנופת הבינוי באיזור.
קרקעות: חול אדום (חמרה), דיונות וכורכר, בקרבת השלולית. אדמה עם תשתית נזז שכבה אטומה למים – בשלולית עצמה.
דינמיקה: התרחבות והתכווצות השלולית, וכן משך קיומה, תלויים במשקעים. חורף 1992 מילא את השלולית הרבה מעבר לקיבול הידוע. תופעה דומה התרחשה, כך מספרים, ב-1842.
היסטוריה: ככל הידוע, השתייך האיזור במאות האחרונות למשפחת חנון. חלק מהקרקעות נמסרו לעיבוד, לאריסים.
מרי רוג’רס, שערכה מסע בארץ ב-1856 – דווחה, כי האיזור, בקירבת השלולית היה מכוסה במיקשאות אבטיחים. ב-1896, ניסו מתיישבי חדרה לייבש את הביצות באמצעות נטיעת עצי אקליפטוס.
סאמיר אפנדי, האריס שהיה בעל הזיכיון לעיבוד הקרקע סביב השלולית, ניסה לייבש אותה, שכן השטח היה למעלה מ-80 דונם.
לאקליפטוסים חשיבות בעיצוב נוף השלולית. צילום; אתר אירוס
לאקליפטוסים, חשיבות בעיצוב נוף השלולית, מוקד משיכה לציפורים וכמובן אלמנט חשוב לנופש ובילוי. מכל מקום, סביב השלולית נותרו 147 אקליפטוסים, גדולים ומפוארים, המהווים אכסניה ללהקות של עורבים, קאקים ודררות.
החל בשנת 1996 נכרתים האקליפטוסים באופן שיטתי, בזדון, ע”י גורמים עלומי שם. כתבה שיצאה באחד המקומונים גרמה לזעזוע ציבורי. אך לאחר שנתיים העניין נמשך.
כל אחד מהמרכיבים בשלולית הוא עולם שלם. ניקח לדוגמא את להקות העופות. נוכל לראותם במהלך היום מרחפות מעל למי השלולית. אולם מוקדם בבוקר התמונה היא אחרת: הלהקה עומדת על המשטח במערב השלולית וכולם עסוקים בסידור נוצותיהם. בין האחד לשני נשמר באופן קפדני מרחק 17 ס”מ (כדי שניתן יהיה לפרוש כנפיים).
אם מישהו חודר לתוך התחום הזה הוא סופג נקירות. אולם אם הוא צעיר, מוחלים לו.
לחצים וגורמים רבים משפיעים על עולם השלולית. אולם, בשלב זה הגורם המשפיע ביותר הוא שינוי אגן הניקוז בעיקר עקב נסיעת רכב וטרקטורים סביב. בשנה ברוכה מתחילים פני השלולית להתכסות
בצמחיה לקראת סוף פברואר. לקראת בוא הקיץ המים מתאדים אולם יש שנים בהן נותרו מים עד ספטמבר.
השלולית מהווה מוקד משיכה לתלמידים וסטודנטים המגיעים בעיקר לתצפיות על עולם החי הזעיר. במיוחד חביבה על כולם הדפניה שגופה שקוף וניתן לראות את פעולת איבריה הפנימיים.
השלולית חביבה על הקהל גם בשעה שאין בה מים, אלא צל העצים בלבד. אולם, כאשר היא מלאה, נראה לידה צלמים וציירים, תלמידים ומבוגרים וכולם נהנים מאתר ייחודי זה.
יש לציין, כי על המשך קיומה של השלולית מנהלים ה”ירוקים” מאבק מתמשך. ככל הנראה התערבותו של השר לאיכות הסביבה בזמנו, יוסי שריד, היה לה משקל נכבד.
המידע הכללי על “שלולית החורף” הובא מתוך אתר אירוס למידע נוסף לחצו על הקישור.
Add Comment