סביבה | אקולוגיה

הם יורים גם בשקנאים

0
0

שקנאי שנפגע מירי ליד נחל אלכסנדר שבאזור השרון, ניצל ע”י פקח רשות הטבע והגנים; השקנאי טופל, שוקם ושוחרר בשמורת החולה
הם יורים גם בשקנאים
השקנאי המשוקם משוחרר לטבע בשמורת החולה. צילם; ד”ר דידי קפלן

מעל 70 אלף שקנאים חולפים בישראל במהלך עונת הנדידה לאפריקה, ומוצאים בה את ההזדמנות למנוחה וצריכת מזון (בעיקר דגים) לפני שימשיכו בנדידתם דרומה. בשנים האחרונות לקחו דייגי ישראל ובעלי בריכות הדגים, את החוק לידיהם ועל אף ניסיונות הגישור מול רשות שמורות הטבע והגנים, ממשיכים חלק מהדייגים לירות בשקנאים על מנת לפגוע ולא למטרות הרתעה, בכדי לגרשם מבריכות הדגים. בעבר אף נפרשו רשתות שאמנם מנעו מהשקנאים לנחות בבריכות אך סבכו את רגליהם ומאות שקנאים מצאו את מותם בדרך אכזרית זו.

השבוע זה קרה שוב; באזור השרון, בסמוך לנחל אלכסנדר, מצא אוהד הצופה פקח רשות הטבע והגנים, ציפור שקנאי שנורה ונפצע קשה. הפקח הבהיל את השקנאי לביה”ח הווטרינרי בבית דגן, שם עבר טיפול ראשוני ולאחר שיצא מכלל סכנה, הועבר להמשך טיפול ושיקום בשמורת החולה.

השקנאי כאמור, נמצא בימים אלה בשמורת החולה, לאחר שסומן, הוא שוחרר בשטח השמורה, תוך מעקב צמוד של הפקחים.

ד”ר דידי קפלן, אקולוג ראשי ברשות הטבע והגנים – מחוז צפון, אומר, כי; “זמן השיקום יכול להימשך כחודש ימים. לאחריו, עתיד השקנאי להצטרף אל חבריו בנדידתם צפונה, אם כי קיים סיכוי שלא יתגבר על הפציעה וכמו שקנאים אחרים חולים ופצועים, יישאר בשמורה, לפחות עד לעונת הנדידה הבאה אז יצטרף ללהקות הנודדות…”.

להביא לסיום הסכסוך בין השקנאי לדייג.

“רשות הטבע והגנים עושה ותמשיך לעשות את המרב, כדי להביא לסיום הסכסוך בין השקנאי לדייג. טוב יעשו הדייגים אם יחדלו לחיות באשליה, כי הירי הלא מבוקר שפוגע בשקנאי, יביא לפתרון הבעיה. יש דרכים אחרות, ירי זיקוקים או כדורי דמי המרתיעים אך לא פוגעים. במידה כל צד יתרום את חלקו נצליח להציל את השקנאים, שמידי שנה חולף בארצנו” – הוסיף ד”ר קפלן.

בשנה שעברה פתחו רשות הטבע והגנים ומרכז הישראלי לצפרות במבצע “תיק שקנאי” לשמירה על אוכלוסיית השקנאים. בשמורת החולה וברצועת החוף, החלו לאכלס דגיגים שלא למאכל אדם במאגרי המים. אכלוס הדגיגים נועד להחליף את אפשרויות ההזנה לשקנאים, לצמצם עד כמה שאפשר את הקונפליקט בין האדם לשקנאי וכמובן לשפר את סיכויי השקנאי האירופי לשרוד ולהשלים את נדידת הסתיו ולשוב גם בשנים הבאות.

מדי שנה מאכלסים בשמורת החולה כ-8 טון דגיגים, מה שמבטיח מזון זמין לשקנאים וקיצור זמן שהייתם באזור.

דודו פרו מנהל שמורת החולה, מוסר, כי; “הפתרון הינו פשוט וזול יחסית, והעיקר חשוב מעין כמותו בהגנה והצלת השקנאי המצוי. אספקת המזון המבוקרת של דגי אמנון מצוי, חסרי ערך, היא שתביא להפסקת היריות והפגיעה הישירה בשקנאים. השיטה כבר מיושמת, גם בשמורת החולה וגם ברצועת החוף.

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן