שכ-66% מבעלי משקל עודף אינם מודעים כלל לקשר בין השמנה וסרטן. כ-50% מהם לא מאמינים שאכילה נכונה ופעילות גופנית יכולות להוריד משמעותית את הסיכון לסרטן.
אורח חיים בריא יכול למנוע לפחות כ-50% ממקרי הסרטן. אילוסטרציה. ארכיונעים
ד”ר ניבה שפירא, תזונאית רפואית בביה”ס למקצועות הבריאות באוניברסיטת ת”א, דוברת עמותת עתיד של הדיאטנים הקלינים בישראל וחברת ועדת העדכון בנושא מניעת סרטן באגודה למלחמה בסרטן; “על אף הידע הרב אודות הקשר בין השמנה לבין מחלות לב רבים, מתעלמים מהעובדה, כי השמנה היא גורם סיכון משמעותי ביותר לחלות בסוגי סרטן שונים. בשנים האחרונות הולכות ומצטברות עדויות לכך ומחקרים מדעיים מצביעים באופן חד משמעי על סיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס, סרטן הכליה, סרטן הושט, סרטן הקיבה, וכן סרטן הרחם וסרטן השד”.
כך, למשל, במחקר חדש שנערך לאחרונה, בבריטניה, נמצא שכ-66% מבעלי משקל עודף אינם מודעים כלל לקשר בין השמנה וסרטן. כ-50% מהם לא מאמינים שאכילה נכונה ופעילות גופנית יכולות להוריד משמעותית את הסיכון לסרטן. זאת למרות ההוכחות המדעיות החד משמעיות לכך שאורח חיים בריא יכול למנוע לפחות כ-50% ממקרי הסרטן. לכן חשוב שאנשים בעלי עודף משקל יהיו מודעים לסיכון הבריאותי הקיים בין השמנה וסרטן.
מחקר זה מתפרסם לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס המצוין בישראל ובעולם במהלך חודש מרץ. במהלך כל החודש תערוך האגודה למלחמה בסרטן מסע הסברה בכלי התקשורת, במשותף עם משרד הבריאות, אשר יתמקד בחשיבות הגילוי המוקדם כמציל חיים ויכלול תשדירי טלוויזיה, תשדירי רדיו וכן מודעות בעיתונים.
האגודה למלחמה בסרטן תשלח, ללא תשלום, לכל פונה לטלמידע שמספרו 1- 800-599-995, חוברת מידע מעודכנת בנושא גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס שנכתבה על ידי מומחים בתחום ומופיעה בשפות עברית, רוסית וערבית.
המלצות לציבור
חשוב לדעת, כי בעולמנו המודרני והמתועש כשהמזון הוא מהיר ועתיר בקלוריות ואורח החיים פחות אקטיבי, דיאטות ה”בזק” המהירות אינן עובדות לאורך זמן. אפשר להתחיל עם דיאטה מסוג זה אך חשוב להקפיד לאורך זמן על שגרת חיים נכונה ובריאה לאחר מכן.
בשלב הראשון על כל אחד מאיתנו להכיר את הצרכים האנרגטיים שלו לפי גופו ולפי פעילותו הגופנית. ישנן נוסחאות רבות לחישוב, ואנשי מקצוע יכולים לסייע בכך על ידי תכנון והתאמה אישית מדויקת.
להלן דרך פשוטה יחסית לחישוב צריכת הקלוריות היומית; מכפילים את המשקל (תקין או רצוי) ב-31 קלוריות לגילאים 18-50 שנים או ב-28 קלוריות מעל גיל 50 שנים. חישוב משקל תקין נעשה לפי הנוסחה הבאה: גובה X גובה X 25 (BMI תקין).
רצוי לשלב תנועה במהלך יום העבודה.
דוגמא לבעלי משקל תקין (BMI בין 20-25): אישה בת 40, גובה 1.55מ’, משקל 60 ק”ג BMI=25 (60ק”ג x 31 קלוריות) צורכת כ-1900 קלוריות ליום. גבר בן 40, גובה 1.80מ’, משקל 80 ק”ג, BMI=25 (80 ק”ג x 31 קלוריות) צורך כ-2500 קלוריות ליום.
דוגמא לבעלי משקל יתר (BMI גדול מ-25); אישה בת 40, בעלת גובה של 1.65 השוקלת 80 ק”ג הינה בעלת משקל עודף. בגובה 1.65מ’ המשקל התקין הוא על פי הנוסחה = 1.65×1.65×25=68 ק”ג. צריכת הקלוריות ליום שלה צריכה להיות: 68×31= 2100 קלוריות.
על מנת להוריד במשקל; יש להפחית מצריכת הקלוריות היומית. אפשר להתחיל עם כ-500 קלוריות פחות, ולתכנן תפריט מאוזן בהתאם לאורח החיים וההעדפות האישיות. יחד עם 10 הכללים שלהלן, ניתן לרדת בהדרגה ואף לשמור על המשקל התקין לאורך זמן;
1. ארוחות מסודרות; אכילה מסודרת היא תנאי חשוב לשמירה על משקל נכון! חשוב ליצור שגרה של ארוחות מסודרות בזמנים נוחים ולאכול באותן שעות בכל יום ולהקצות לכל ארוחה את הזמן שלה.
2. לצרוך מזונות מופחתי שומן וקלוריות; לדוגמא, מוצרים ’רזים’ יותר מבין הגבינות, מעדני חלב, רטבים לסלט חטיפים וכו’.
3. ארוחות ביניים בריאותיות; כ”חטיף” בין ארוחה אחת לשנייה יש להעדיף צריכת מזון בריא יותר, כגון: פרי, יוגורט מופחת קלוריות, חטיף בריאות וכד’, במקום ממתקים וחטיפים עתירי קלוריות. במידה וצורכים עוגות וחטיפים עתירי שומן יש לחשב את ערכם הקלורי, לקרוא את המידע התזונתי המצורף אליהם, ולצרוך אותם באופן מחושב!
4. להפחית בכמויות הצריכה; אין להעמיס אוכל על הצלחת. פרט לירקות, יש להפחית בגודל המנות ובתוספות שמניחים בצלחת. מסתבר שככל שכמות האוכל בצלחת רבה יותר – כך רבה יותר הכמות הנכנסת לפה ולגוף!
5. צריכת 5 עד 9 מנות ירק ופרי ביום; יש לשלב מנות פרי וירק בארוחות ולהעדיף צריכת ירקות על פירות. לדוגמא, מתוך 5 מנות: 3 ירקות ו-2 פירות ומתוך 9 מנות: 6 ירקות ו- 3 פירות.
ישנה דרך פשוטה יחסית לחישוב צריכת הקלוריות היומית
6. צריכת מזונות עתירי סיבים; מזונות עתירי סיבים יוצרים נפח, ממלאים את הקיבה, ומעניקים תחושת שובע. יש להעדיף מוצרים המועשרים בסיבים ולשלבם בתפריט היומי. מזונות עשירים מטבעם בסיבים הינם דגנים מלאים, סובין, ירקות ופירות רצוי עם קליפתם.<!–SartanTavla_5-3-06_01.htm–>
Add Comment