למרות האטה של סרטן המעי הגס, המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל, בשנה החולפת אובחנו בישראל 3,234 נשים וגברים כחולים בסרטן המעי הגס ונפטרו 1,289 אנשים מסיבה זו, בשל גילוי מאוחר. היום נפתח חודש המודעות לסרטן המעי הגס בישראל 2006
פרופ’ רובינזון; התקדמות בשטח הגנטי ביולוגי בטיפול סרטן המעי
פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן ומירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן הכריזו היום במסיבת עיתונאים על פתיחת “חודש המודעות לסרטן המעי הגס”, אשר יערך במהלך כל חודש מרץ בישראל ובמדינות נוספות בעולם.
במהלך כל החודש תערוך האגודה למלחמה בסרטן מסע הסברה בכלי התקשורת, במשותף עם משרד הבריאות, אשר יתמקד בחשיבות הגילוי המוקדם כמציל חיים ויכלול תשדירי טלוויזיה, תשדירי רדיו וכן מודעות בעיתונים. האגודה למלחמה בסרטן, תשלח, ללא תשלום, לכל פונה לטלמידע שמספרו 1800-599-995, חוברת מידע מעודכנת בנושא גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס שנכתבה על ידי מומחים בתחום ומופיעה בשפות עברית, רוסית וערבית.
סרטן המעי הגס הוא הגידול השני בשכיחותו בקרב האוכלוסיה בישראל (אחרי סרטן השד אצל נשים וסרטן הערמונית אצל גברים) ומופיע בשיעור דומה אצל גברים ונשים.
ד”ר מיכה ברחנא, מנהל רישום הסרטן הלאומי, במשרד הבריאות, דיווח, כי: “בשנה החולפת אובחנו בישראל 3,234 נשים וגברים כחולים בסרטן המעי הגס ונפטרו 1,289 אנשים מסיבה זו.
ברחנא, הדגיש, כי; “רוב החולים המאובחנים בישראל מתגלים בשלב מתקדם של המחלה, עקב ההיענות הנמוכה לעריכת הבדיקות לגילוי מוקדם.
ד”ר ברחנא; גילוי מוקדם מגדיל סיכויי הריפוי כ-90%
המחלה שכיחה במיוחד מגיל 50 ומעלה והסיכון לחלות בה עולה עם הגיל. כאשר המחלה מתגלה בשלב מוקדם, סיכויי הריפוי מגיעים לכ-90%, לכן, חשוב מאוד לגלותה מוקדם ככל האפשר וכך לשפר את תוצאות הטיפול ואת איכות חייהם של החולים”.
פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן, ציין במסיבת העיתונאים, כי; “מדי שנה מתים ברחבי העולם למעלה מחצי מליון אנשים מסרטן זה.
בקרב נשים מתגלות 472,687 חולות חדשות מדי שנה ו-250,532 נשים מתות מהמחלה. בקרב גברים מתגלים 550,465 מקרים חדשים בשנה ו-278,446 גברים מתים מהמחלה מדי שנה”.
רובינזון, הוסיף, כי; “בימים אלו, כאשר ועדת הסל דנה בהכנסת תרופות חדשות יעילות ויקרות, יש סיבה נוספת להגביר את המודעות לגילוי מוקדם, בכדי למנוע סבל מחולים ומעומס יתר על תקציב הבריאות. סרטן המעי הגס הוא אחד הסרטנים שבעשור האחרון, נמצאו להם מספר גישות טיפול יעילות. אם בעבר הכרנו רק גישה אחת או שניים, כיום, יש לנו למעלה מחצי תריסר. כמו כן, יש התקדמות בשטח הגנטי ביולוגי, פעולות כירורגיות, טיפול קרינתי וכדומה.”
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן, מסרה, כי; “77% מהציבור היו מבקשים הפנייה מהרופא לבצע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, כך קובע סקר חדש של האגודה למלחמה בסרטן שנערך לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס, באמצעות חברת Market Watch.
עוד עולה מהסקר, כי 30% מהציבור בישראל, מכירים מישהו שחלה בסרטן המעי הגס המצוין בישראל ובעולם בחודש מרץ. כאשר הוצלבו הנתונים של השאלה הראשונה עם השנייה, נמצאה רמת נכונות גבוהה יותר לבקש מהרופא לבצע בדיקה בקרב אלו שמכירים מישהו שחלה. כ-86% מהם היו מבקשים לבצע בדיקה, בהשוואה לכ-74% מקרב אלו שלא מכירים חולים בסרטן מעי הגס.
הסקר נערך באמצעות משאל טלפוני ממוחשב, בסוף חודש פברואר והשתתפו בו 500 מרואיינים, המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה דוברת העברית בישראל”.<!–colon.htm–>לאנשים בריאים, המצויים באחת מקבוצות “הסיכון הגבוה”, מומלץ לבצע קולונוסקופיה מלאה לאיבחון מוקדם. על מועד ביצוע הבדיקה ותדירותה יש להיוועץ ברופא מומחה.
המלצות לציבור לאורח חיים בריא המקטינות את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ומחלות נוספות כגון מחלות לב וסכרת;
להימנע מאכילת שומן מן החי.
לאכול יותר סיבים הנמצאים במזון כמו לחם מחיטה מלאה, אורז מלא וכדומה.
להרבות באכילת פירות וירקות טריים.
להימנע מהשמנת יתר.
לבצע פעילות גופנית סדירה.
להימנע מעישון.
האגודה למלחמה בסרטן, מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חומר הסברה ללא תשלום בנושא סרטן המעי הגס, בטלפון; 1800-599-995 או להיכנס לאתר האינטרנט הנמצא בכתובת www.cancer.org.il