“טוואי התהלוכה” יכול לגרום לדלקות עור, דלקות קשות בעיניים המלוות בגירוי חזק, הדמעה ובמקרים חמורים לאיבוד זמני של כושר הראייה.
ללום; “המבצע עפ”י רשימה ומיפוי של כל עצי האורן הנמצאים בתחום הרשויות
איגוד ערים השרון הצפוני לתברואה נמצא בעיצומו של מבצע רחב היקף, במסגרתו מתבצע טיפול בכ-14 אלף עצי אורן (ביישובים החברים באיגוד) נגד עש הנקרא “טוואי התהלוכה” (תהלוכן האורן), הפוגע בבני אדם ובעצי האורן.
לדברי אבי ללום חבר מועצת עיריית נתניה, יו”ר איגוד ערים השרון הצפוני, “טוואי התהלוכה” יכול לגרום לדלקות עור, דלקות קשות בעיניים המלוות בגירוי חזק, הדמעה ובמקרים חמורים לאיבוד זמני של כושר הראייה.
כן, עלולות להיגרם פגיעות במערכת הנשימה, הקאות וקושי בבליעה. הנזק לעצי האורן מתבטא באובדן המחטים ובמידה שלא מתבצע טיפול, חלקים ניכרים מהעץ מאבדים את העלווה עד כדי כרסום כל נוף העץ.
אנשי האיגוד, בתיאום עם נציגי הרשויות החברות בו, מבצעים הזרקת חומרי הדברה לגזעים של אלפי העצים – זאת, על סמך רשימה ומיפוי של כל עצי האורן הנמצאים בתחום הרשויות: בחצרות הבתים, גנים ציבוריים, חורשות, בתי ספר, מוסדות ושדרות. בהמשך יוודאו אנשי האיגוד שהסימנים שמשאיר “טוואי התהלוכה” נעלמו. במידה שעדיין ייראו קינים – הם יושמדו.
מי הוא תהלוכן האורן – טוואי התהלוכה
תהלוכן האורן (Thaumetopoea pityocampa) משתייך לתת-משפחת התהלוכנים (Thaumetopoeidae) שבסדרת הפרפראים (Lepidoptera). הוא נפוץ בכל ארצות אגן הים התיכון על מיני אורן שונים. פגיעתם של זחלי התהלוכן היא בגלל השערות הצורבות בני האדם והנזק הקשה לעצי האורן בעיקר בגילים הצעירים.
לאדם ולעצים.
נזק לאדם
לזחלים בשלוש הדרגות האחרונות שערות צורבות. שערות אילו גורמות לגירוי ולדלקות בעור ובעיניים. השערות צמודות לכיסוי הגוף (קוטיקולה) מתחדשות ומתרבות מדי נשל, ניתקות בקלות מהגוף ונישאות ברוח. הן קיימות כל השנה באדמה שמתחת לעצים נגועים ובסוף החורף בקני הזחלים.
פגיעה בצוואר משערות צורבות, צילום: פרופ’ צביקה מנדל המכון וולקני
השערות הצורבות אינן מתפרקות בנקל, והן שומרות על ארסיותן במשך שנים רבות. הדלקת בעור דומה לסרפדת ונמשכת 7-10 ימים. הדלקת בעין קשה יותר ובנוסף לגירוי חזק והדמעה היא מגבילה זמנית את כושר הראייה.
בשל שאיפת השערות הצורבות עלולה להיגרם פגיעה במערכת הנשימה שמתבטאת בקושי בנשימה וברונכיטיס.
בליעה עשויה לגרום לגירוי מקומי, הקאה, ריור וקושי בבליעה. התחלואה חולפת לאחר זמן מה מבלי להשאיר סימן.
אין בנמצא אנטידוט ספציפי לרעלן תהלוכן האורן. במקרה של מגע, יש לשטוף היטב את אזור החשיפה ולהסיר את השערות מהעור או מהעיניים. במקרה של פגיעה יש לפנות לעזרה רפואית. הטיפול בתופעה הוא תומך בלבד, במידת הצורך נעשה שימוש באנטי היסטמינים, קורטיקוסטרואידים ומקלי כאב.
נזק לעצים
הזחלים ניזונים ממחטי כל עצי האורן הגדלים בארץ אך המינים המועדפים להטלה הם; אורן קנרי, אורן אלדרי, אורן ירושלים ואורן ברוטייה.
אורן הגלעין, נפגע פחות. מאחר והזחלים ניזונים מהמחטים בלבד ולא מכרסמים את קדקודי הצמיחה, בדרך כלל עצים שנפגעו קשה וכל מחטיהם נאכלו, אינם מתים ומלבלבים שוב באביב. הזחלים הצעירים ניזונים מהאפידרמיס וכתוצאה מכך נראים מקבצים יבשים המנמרים את נוף העץ.
טוואי התהלוכה; במקרה של פגיעה יש לפנות לרופא. צילום מתוך אתר “אורנים”
תופעה זו, מהווה סימן הכר ראשון לתחילת הנזק. הזחלים הגדולים יותר ניזונים מכל המחט ואז נראים ענפים קרחים. עם התפתחות הזחלים חלקים ניכרים של העץ מאבדים את העלווה עד כדי כרסום כל נוף העץ.
טוואי התהלוכה – מזיק הגורם לשיבוש ראייה או עיוורון זמני, ומופיע בחודשים נובמבר-דצמבר. בתקופה זו, יש לבצע את הטיפול. באזורים ציבוריים מתבצע הדבר על-ידי הגנן ביישוב. חובת הרשות להדביר גם במתחמים פרטיים.
במקרה של חשד להרעלה כתוצאה מהדברה, יש לפנות באופן מידי לרופא, ולהביא את התכשיר.
(המידע אודות תהלוכן האורן – טוואי התהלוכה הובא מתוך המשרד לאיכות הסביבה).
צילום פגיעה בצוואר משערות צורבות, צילום: פרופ’ צביקה מנדל מן המכון וולקני.
הצילום של טוואי התהלוכה מתוך אתר “אורנים” – מכללה אקדמית לחינוך.