Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

תגלית להפחתת הסיכון למומים מולדים

0
0

תגלית להפחתת הסיכון למומים מולדים

תגלית להפחתת הסיכון למומים מולדים

משרד הבריאות ממליץ לנשים בגיל הפוריות להרחיב את השימוש בחומצה פולית על מנת להפחית את הסיכון למומים מולדים …

דו”ח משרד הבריאות האחרון (לשנים 1995-2000) בראשותו של פרופ’ יונה אמיתי (*), מצא, כי היקף הבעיה של מומים מולדים בישראל עדיין גדול, למרות האבחון הטרום לידתי וכי המצב מחייב הרחבת הפעולות למניעתם ובעיקר הרחבת השימוש בחומצה פולית לנשים בגיל הפוריות.

משרד הבריאות, עורך מזה מספר חודשים, פרויקט טרום הריוני בראשותו של פרופ’ יונה אמיתי, שנועד להעלות את המודעות לחומצה הפולית ולבדוק את שיעור הקטנת מספר המקרים של מומים מולדים. בפרויקט משתמש משרד הבריאות בפוליק 400 שנתרם על-ידי כ.צ.ט. כ.צ.ט נענתה לפנייה של משרד הבריאות לכל היצרניות התרופות בישראל לייצור חומצה פולית במינון 0.4 מ”ג (שלא היה קיים בארץ) ופיתחה את פוליק 400, כטיפול המונע היווצרות של מומים בעובר, במיוחד בקרב אוכלוסיות בהם יש הריונות רבים בזה אחר זה.

על-פי הנחיות משרד הבריאות בישראל, ובהמלצתו בדו”ח האחרון בנושא מומים מולדים, על נשים בגיל הפריון ליטול חומצה פולית באופן קבוע, כטיפול מונע להיווצרות של מומים בעובר. המינון הנדרש הוא 0.4 מ”ג ( 400 מק”ג) ליום (אלא אם כן מדובר במקרים מיוחדים של חסר קיצוני או היסטוריה של מומי NTD). הנחיה זו כבר קיימת במדינות מערביות רבות ואכן במדינות אלו נרשמה ירידה משמעותית במומי NTD מולדים. גם אצל נשים מניקות נמצאה רמה נמוכה במיוחד של חומצה פולית ולכן חשוב להתמיד בנטילת החומצה הפולית גם לאחר ההריון, ובמיוחד בקרב אוכלוסיות בהם יש הריונות רבים בזה אחר זה.

להלן מספר עובדות: בישראל, לפחות 50% מכלל ההריונות אינם מתוכננים, בעיקר במגזר החרדי, הדתי והמוסלמי. לאלו בעיקר חייבת המדינה להציע ולעודד נטילת חומצה פולית לפני ההריון, טיפול מונע בעלות אפסית.

שיעור הנישואין בתוך המשפחה הקרובה והמורחבת בארץ הוא גבוה, ובעיקר במגזר המוסלמי, דבר שגורר יותר לידות עם מומים.

נשים חרדיות יהודיות ומוסלמיות לא תעבורנה הפלה גם כאשר העובר הוא בעל מום. לציבור זה המניעה באמצעות חומצה פולית היא ההצלה היחידה. בארץ הילודה גבוהה יחסית לארצות מפותחות אחרות: למשל בארץ 1.5 ל1000 – לעומת 1 ל1000- – בארה”ב (50% יותר).

לפי נתונים מארה”ב, חישוב העלות למדינה בגידולו של ילד עם מומים מהסוג הנ”ל נאמדת ב000 – ,294 – דולר למשך החיים. יש לקחת בחשבון לא רק עלות טיפול רפואי לכל החיים אלא גם עלות החינוך, רווחה ועוד.

לעומת עלות ענקית זאת, עלות הטיפול המונע היא אפסית, היות וניתן למנוע מומים אלו במתן חומצה פולית לנשים בגיל הפוריות, ועלות החומצה הפולית למערכת הינה כמעט אפסית (טיפול חודשי כ10 – ש”ח). עד כה, למרות המלצות משרד הבריאות, לא אושרה החומצה הפולית כתרופה הכלולה בסל הבריאות, חרף עלותה הנמוכה.

(*) פרופ’ יונה אמיתי, מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, ממליץ לנשים בגיל הפריון על השימוש בחומצה פולית. ניתן לתאם ראיון עמו באמצעותנו או ישירות לטלפון: 02-6228836 או 056-242141

פוליק 400 של כ.צ.ט חומצה פולית שייכת לקבוצת הוויטמינים מסוג B ומשמשת מרכיב חשוב בתהליך היצירה של החומרים הגנטיים בגוף וביצירת כדוריות אדומות. מסייע גם במניעת מחלות לב וכלי- דם. טבליות פוליק 400 של כ.צ.ט, במינון 400 מק”ג ( 0.4 מ”ג) לטבליה המיועד בעיקר לנשים לפני ההתעברות, בתקופת ההריון וההנקה . מחיר חפיסה המכילה 60 טבליות: 20.20 ש”ח. מנה מומלצת ליום 1-2 טבליות. ניתן להשיג ברשתות הפארמה ובכל בתי המרקחת.

בעת הריון כאשר נוצרים החומרים הגנטיים של העובר, הגוף דורש כמויות גדולות של חומצה פולית. מחקרים קליניים הוכיחו חד משמעית כי חומצה פולית מונעת התפתחות מומים מולדים במערכת העצבים המרכזית של העובר. מומים אלה מסוג (NEURAL TUBE DEFECTS), מאופיינים באי התאחות או אי התפתחות הצינור העצבי של עמוד השדרה ומתבטאים בתוצאות קשות במיוחד: נכות חמורה, שיתוק ולעיתים אף מוות. מערכת העצבים נוצרת בשבועיים הראשונים להריון וחשוב שהגוף יקבל את כמות החומצה הפולית הנדרשת.

עוד לפני ההריון! מאחר שמרבית הנשים אינן מודעות להריונן בשלביו המוקדמים, חשוב מאוד שכל אישה תזכה לאספקה סדירה של חומצה פולית עוד לפני ההריון.

לא לנשים בלבד – בנוסף לחיוניתה של החומצה הפולית לנשים בגיל הפריון, הולכים ומתבררים היום יתרונותיה במניעת מחלות לב וכלי דם מסוימות. מחלות אלו הן גורם התמותה העיקרי בחברה המודרנית, ומתאפיינות בין היתר ברמה גבוהה של חומר בשם הומציסטאין. מחקרים רפואיים מראים שלחומצה הפולית תפקיד ראשי בפירוק ההומוצסטאין בגוף ולכן נטילתה מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.

מקרים נוספים בהם מומלץ ליטול חומצה פולית כטיפול מונע של סרטן המעי הגס, לקשישים בגלל תזונה לקויה, בקרב חולי אלצהיימר, (שם נמדדו רמות נמוכות של חומצה פולית), נשים מניקות, ובקרב חלק מהחולים במחלות ריאומטיות.

המינון הנדרש: לנשים הרות0.4-0.8 – מ”ג ליום, בהתאם לנתונים האישיים. לנשים אשר ילדו בעבר תינוקות עם מומי NTD או הסובלות מחסר קיצוני בחומצה פולית- כמות יומית של 4 מ”ג .
מניעת מומים אצל עוברים באמצעות חומצה פולית נתוני רקע חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת B שאינו גורם בשום אופן לתופעות לוואי כל שהן.

סקרים מראים שבארה”ב נולדים בשנה 1 ל1000 – תינוקות בעלי מום מסוג (NTD) Neural tube defect והנפוצים מביניהם הם שני מומים:Spina bifida ו- Anenchephaly. סה”כ נולדים בעולם 000 ,300 תינוקות עם מומים מסוג זה בשנה. תינוקות שנולדים עם מומים אלו, על פי רוב מתים בלידה או לאחר מכן. אלו ששורדים יסבלו כל חייהם מנכות קשה, כגון: שיתוק, אי בשלות עמוד השדרה שגורר אי-תיפקוד איברים חיוניים כמו מערכת השתן, המעיים, גפיים, אברי מין וקשיי למידה.

המומים Spina bifida וAnenchephaly – שהם היותר נפוצים, נגרמים מאי-הבשלת מערכת העצבים, בפרט זו של עמוד השידרה. מערכת זאת מבשילה בעובר עד היום ה28 – לאחר ההתעברות, כלומר, מוקדם מאד בתקופת ההריון. לכן מומלץ הטיפול המונע מתן חומצה פולית כ-3 חודשים לפני התחלת ההריון וגם בכל תקופת ההריון.

19/5/2002

תגובות
0
0



Exit mobile version