רוזה – היא ורד ולא שושנה כפי שמקובל לחשוב בטעות. היא אלגנטית, יפיפייה וקלאסית, במגוון צבעים נפלאים, ריחנית ומבושמת. יש לה מגוון של שימושים ברפואה (שפעת), בבית, בגינה וגם להכנת מטעמים. אפשר לרקוח ממנה ריבות ערבות לחייך ולחלוט תה טעים בצורות שונות.
איריס גלזמן ממשתלות וונדי, מספרת שהורד הוא הצמח הפופולארי ביותר בעולם. מדי שנה נמכרים כ- 150 מיליון שתילים ברחבי העולם. הורד מוזכר בכתבים בתקופות קדומות ביותר ולמעשה יש עדויות שקיים בעולם עוד לפני מוצא האדם.
היוונים השתמשו בורד לקישוט התקרה בפגישות חשאיות שהשתיקה יפה להן וזה למעשה היה קוד לפגישה חשאית. השימוש בורד למטרה זו הוליד את הביטוי שנפוץ בעולם ’סאב רוסה’ –Sub rosa – (מתחת לורדים) – כוונה לחשאיות, סמל לשתיקה. בתקופת הרומאים השתמשו בורד למרפא ולקישוט בפסטיבלים.
ורדים מלווים אותנו לאורך חיינו בשמחות ובעצב, מיום לידתנו ועד יום מותנו. הם הסמלים לאהבה – ורד אדום (יש ורד אדום שנקרא דון ג’ואן…), לטוהר ויופי – לכלה בחתונתה – ורד לבן, סמל לקשיחות ומוות (בעולם התחתון) – ורדים בצבע כהה כמעט שחור.
הורד הוא הפרח עם כמות זני המכלוא והסוגים הגדולה בעולם: מוורדי כיסוי זוחלים, לשיחים גבוהים, מפרחים קטנים ופשוטים לגדולים ומלאים, צבעים חזקים ועדינים, לגינון, לקטיף ועם פירות דקורטיביים לעיצוב.
הם גדלים ברוב סוגי האקלים וכמעט בכל מקום בעולם אפשר למצוא ורדים.
פרי הורד ירוק בתחילה והופך אדום, כאשר הוא מבשיל. פרי הורד משמש בתעשיית התכשירים לעור, כמו בקרם לחות, בתמיסות שטיפה, בבשמים, בשמני גוף ובסבונים דוחי חרקים.
פרי הורד, מהווה מקור עשיר לוויטמין C ולפלבונואידים. ופקטין כמות ויטמין C בפרי, משתנה בהתאם לזן הורד.
לאחר ייבוש או בישול הורד, אובדים בין 45% ל- 90% אחוז מתכולת ויטמין C שבו. פרי הורד משמש בעיקר לטיפול-בהתקררות ובשפעת.
השמן המופק מכבישת זרעי פרי הורד מכיל, 77% חומצות שומן, החיוניות להתחדשות תאי העור.
בארצנו קיימים מאות זנים ורדים שונים: מזנים עתיקים אותם ניתן לראות בעיר העתיקה בירושלים עד זנים חדשים אותם ניתן לראות במקומות שונים כמו גן וואהל לורדים בירושלים בו מומלץ לבקר בחודשי האביב.
איריס גלזמן מספקת מרשם פשוט להכנה של ריבת ורדים שאפשר לרקוח מעלי הכותרת של הורדים בגינה. לשם כך נשתמש בוורדים כלאי התה עם הפרחים הגדולים. מומלץ לא לרסס את הורדים כחודש לפני האסיף כדי להבטיח שיהיו לנו מאכלים נקיים ובריאים.
ריבת עלי ורדים
המצרכים:
½ ק”ג של עלי כותרת שטופים ומיובשים.
2 ק”ג סוכר
2 כוסות מים
מיץ מ-1/2 לימון
1 כפית ג’לי מומס (למי שאוהב ריבות סמיכות)
אופן ההכנה:
מערבבים את עלי הכותרת עם ½ ק”ג סוכר ומשאירים בכלי מכוסה ליום אחד, מנערים מספר פעמים ביום. מעבירים את התערובת לסיר עם שארית הסוכר ומוסיפים את המים (והג’לי).
מבשלים על אש קטנה עד שהסוכר נמס כולו, מגבירים את האש ומרתיחים במשך 10 דקות או עד שמקבלים עיסה נוזלית סמיכה.
גם בפירות הורדים לאחר הפריחה – טריים או מיובשים- ניתן להשתמש לחליטת תה.
ריבה מפרי הורד
אספו כמות גדולה מפרי הורד. בשלו בסיר כבד מפלדת אל-חלד, על אש קטנה, עד שיתרככו.
היחס הוא ספל מים לכל..1/2 ק”ג פרי. סננו, תוך שפשוף דרך מסננת עדינה.
הוסיפו, לכל-1/2 ק”ג עיסה,-1/2 ק”ג סוכר מחומם והמשיכו לבשל עד התעבות התערובת.
בתאבון!
את צמחי הורדים ניתן להשיג במשתלות וונדי בעין ורד באזורנו שבשרון, בשילת – ליד מודיעין וב”עד הלום” – דרומית לאשדוד.
עצות בנושא גינון מתפרסמות באתר “עולם הגן”:
www.olamhagan.co.il. המידע ומתכון פרי הורד מובא מאתר גאמנון.