תנועת המושבים פותחת במהלך של התנתקות; כל המושבים מהחוזה המשולש וביצוע “גרושים מרצון”. מזכ”ל תנועת המושבים; הסוכנות הוקמה כדי לעזור להתיישבות העם היהודי בארצו ולא כדי להיות חברת גבייה ו”לגזור קופונים” על גבם של המתיישבים.
בן דוד; אין סיבה “להעניש” את אלו שכן בחרו בחלוציות
250 מושבים התנתקו מהחוזה המשולש עם הסוכנות היהודית או נמצאים בשלבים שונים של שחרור מהחוזה, כך עולה מנתונים שריכזה תנועת המושבים. כיום, 170 מושבים עדיין קשורים בחוזה המשולש, מתוכם 86 מושבי תנועת המושבים.
על “החוזה המשולש” חתומים מינהל מקרקעי ישראל, הסוכנות היהודית והישוב. זה היה נוסח החוזה הסטנדרטי בעת הקמת הישובים החדשים והוא תוצאה מהסיוע שהעניקה הסוכנות לישובים. ישובים, המחליטים להתנתק מ”החוזה המשולש” חותמים על חוזה דו צדדי מול המינהל.
איתן בן דוד מזכ”ל תנועת המושבים, מסר שתנועת המושבים מתכוונת לפתוח במהלך התנתקות של כל המושבים מהחוזה עם הסוכנות. לדבריו, הסוכנות מילאה תפקיד ראשון במעלה בהקמת ישובים חדשים וביסוסם אולם כעת יש למצוא את הדרך לבצע “גירושים מרצון”. לא יתכן שהסוכנות תהפוך לאבן רחיים על צווארם של תושבי המושבים.
תנועת המושבים והסוכנות היהודית חלוקות בנוגע לדרך ביצוע ההתנתקות מ”החוזה המשולש”.
הסוכנות מבקשת להחתים את המושבים על הסכם, שיבטיח לה תשלומים על מיזמים שונים שיוקמו על גבי הקרקע.
לדברי בן דוד, דרישה זו אינה סבירה. הסוכנות הוקמה כדי לעזור להתיישבות העם היהודי בארצו ולא כדי להיות חברת גבייה ו”לגזור קופונים” על גבם של המתיישבים.
“למרבה הצער התהפכו היוצרות – מסביר בן דוד; “במקום שהסוכנות תעזור לישובים, הם נדרשים לשלם לה עבור תפעול המנגנון הרחב ועלויות השכר של הפקידות. זו בהחלט לא הייתה כוונת מקימי הסוכנות והתורמים הנדיבים”.
במסגרת תהליך ההתנתקות, פנה מזכ”ל תנועת המושבים לראשי הסוכנות בבקשה להמיר חלק מההלוואות שניתנו לישובים קטנים בפריפריה למענקים.
לדבריו, של בן דוד; “חלק גדול מהישובים הצעירים קלטו מספר קטן של חברים לעומת הצפי הראשוני. כתוצאה מכך, החזר ההלוואות על הקמת תשתיות היישוב מתחלק בין מספר קטן של חברים ואין באפשרותם לעמוד בו. אין סיבה “להעניש” את אלו שכן בחרו בדרך החלוציות בגלל שהם מעטים. מחיקת חלק מההלוואות תהיה מתנת פרידה ראויה של הסוכנות מההתיישבות.
Add Comment