הדיאטן כנען; כיום הורים מודעים יותר לכך שלא צריך “לדחוף” לילדים אוכל, הרי שעדיין רובנו עושים זאת, חשוב לדעת, כי יכולת הריכוז שלנו ככלל ושל ילדים בפרט, תלויה ברכיבים התזונתיים שאנו מספקים לגוף ולכן, נודעת חשיבות רבה כל כך לארוחה זו הפותחת את יומנו.
אם אתם משמיעים לילדיכם את המשפט המעצבן; “אם לא תאכל, יבוא שוטר”, תשכחו מזה. צחי כנען, דיאטן קליני, מביא עצות על הקניית הרגלי אכילה נכונים לתינוקות וילדים.
מומלץ, להנחיל כבר מגיל ינקות מספר הרגלים תזונה
צחי כנען, דיאטן קליני סבור, כי; “אכילה הוא אחד הנושאים הטעונים ביותר רגשית ביחסים שבין הורים לילדיהם בשנות החיים הראשונות. אם תעשו סקר בקרב הורים, (בעיקר, אמהות), בו תבדקו – מהו הנושא המטריד ביותר אותם בתום יום פעילות בגן ודאי תגלו שהשאלה השכיחה ביותר שמופנית אל הגננת בסוף היום אינה “מה היה מצב הרוח שלו”, “עם מי הוא שיחק היום”, או “עד כמה הוא שיתף פעולה בעבודות היצירה”, אלא … מה הוא אכל?”
בנושא האכילה, בשונה מנושאים רבים אחרים, הנטייה הטבעית של הורים, להכריח את הילד לאכול, לחייבו לגמור מהצלחת ועוד, אינה מועילה לו, גישה זו, סבור צחי כנען, פועלת לרוב דווקא לרעתו של הילד.
גם אם כיום, הורים, מודעים יותר לכך שלא צריך “לדחוף” לילדים אוכל, הרי שעדיין רובנו עושים זאת, גם אם בצורה סמויה ומעודנת יותר מאשר בעבר. כדי שהאוכל לא יהיה נושא טעון, מומלץ, להנחיל כבר מגיל ינקות מספר הרגלים שיהפכו להיות חלק בלתי נפרד משגרת המשפחה, הרגלים שיהפכו את האוכל לחוויה מהנה וחיובית לילד כמו גם להורה.
חשיבות ארוחת הבוקר:
למעשה, בבוקר הגוף מתעורר לחיים לאחר צום ממושך של הלילה וזקוק לדלק ולאנרגיה כדי להתחיל את היום. כשאנו מדברים על הגוף אנו מתכוונים בעיקר למערכת העצבים והמערכת ההורמונלית אשר זקוקות לדלק איכותי המכיל את כל אבות המזון.
דיאטן קליני, כנען; אל תהפכו את האוכל למשחק או תחרות
לכן, מאד מומלץ, בגיל זה לאכול ארוחה בוקר המורכבת משילוב של פחמימות עם חלבון: לדוגמא, לחם עם גבינה, לחם עם טחינה ובתוספת ירק: עגבנייה, מלפפון (תוספת של ויטמינים ומינרלים).
חשוב לדעת, כי יכולת הריכוז שלנו ככלל ושל ילדים בפרט, תלויה ברכיבים התזונתיים שאנו מספקים לגוף ולכן, נודעת חשיבות רבה כל כך לארוחה זו הפותחת את יומנו.
גם ילדים ההולכים למסגרות של גן, אשר שם ארוחת הבוקר מוגשת בשעה 09:00 לערך, חשוב שיאכלו ארוחה קלה לפני בואם לגן, על מנת שלא יגיעו “מורעבים” לארוחת הבוקר, דבר שבהחלט יכול להשפיע על איכות הקליטה בגן בבוקר, היכולת להיפרד מההורים ולהתחיל יום חדש בחיוך.
חלוקת הארוחות במהלך היום:
באופן עקרוני כל שלוש שעות הגוף דורש אספקה כלשהי של מזון ולכן בחלוקה בסיסית של שלוש ארוחות עיקריות ביום בעלות הערך הקלורי הגבוה ביותר ובנוסף להן שלוש ארוחות ביניים קטנות אך חשובות להמשך הפעילות השגרתית של היום.
באופן מעשי, ניתן להבחין בשתי תופעות בולטות בעניין זה; ילדים שלא אוכלים בכלל ארוחות ביניים ומגיעים רעבים מאד לארוחות העיקריות, דבר שבהחלט משפיע על תפקודם ועל מצב הרוח שלהם בין הארוחות (כמו; עצבנות, חוסר סבלנות ואף עייפות), לעומתם יש ילדים שאוכלים רק ארוחות ביניים תופעה זו נקראת “אכילת ניקורים” במהלך כל היום, מבלי לאכול את הארוחות המשמעותיות שהן בדרך כלל הארוחות האיכותיות המכילות את הרכיבים התזונתיים החיוניים.
כן חשוב כל כך לשמור על איזון, הווה אומר, להקפיד לאכול את שלושת הארוחות העיקריות (בוקר-צהריים-ערב) וביניהם ארוחות קטנות דוגמת; פרי, מעדן, חטיף בריאות, קרקרים אך בכמות קטנה שלא “תקלקל” את התיאבון לקראת הארוחה העיקרית והחשובה.
טיפים מעשיים ליום יום:
על ההורים להקפיד ולאכול גם כן, אוכל איכותי ומזין אשר יספק השראה ומודל לחיקוי לילדיהם. אי אפשר לדרוש מהילד לאכול ירק כאשר אמו אוכלת רוגלאך, מומלץ’ להגיש לילד ארוחה יפה ואסתטית; ירקות וסוגי מזון אחרים חתוכים יפה ובגודל מתאים, מגוון צבעים אשר יעוררו עניין וחשק לאכול אותם וכו’.
מומלצת ארוחה במנות קטנות ולא הכול במקביל; סלט בנפרד, מנת בשר בנפרד וכו’, על מנת שלא לערבב בטעמים ובריחות דבר שעלול לגרום להתנגדות וחוסר רצון לאכול. חווית הכנה משותפת – מומלץ לשתף את הילד בשלב ההכנה, ליצור עניין בהכנת הארוחה כחלק אינטגרלי מהמשפחה, שיתוף זה יוצר מעין מחויבות כלפי האוכל והארוחה המשפחתית.
מומלץ, לשאול את הילד מה הוא רוצה, אך להיזהר מלתת לו יותר מדי חופש בחירה, כי ילדים זקוקים לגבולות גם בתחום התזונה.
בזמן האכילה אל תאלצו את ילדכם “לגמור מהצלחת” כנגד רצונו. אל תאכילו אותו כשדעתו מוסחת (למשל מול קלטת וידיאו אהודה שמותירה את ילדך עם פה פעור ומוכן לקבלת מזון…), אל תהפכו את האוכל למשחק או תחרות (“בוא נראה מי יסיים ראשון את האוכל….”), אל תעמידו פנים שהאוכל שבצלחת הוא דבר מה אחר (“בוא נדמיין שהעגבנייה היא שוקולד…”), אל “תסחטו” רגשית את ילדכם (“בוא נעשה את אמא הכי שמחה בעולם…”).
תוספי תזונה מומלצים: ככלל, אם אין בעיות מיוחדות באכילה ואין בדיקות המצביעות על חסר כזה או אחר של רכיב תזונתי בהחלט מספיקה התזונה הרגילה ללא תוספות מיוחדות שפעמים יכולות אף לגרום לחוסר מוטיבציה לאכול את האוכל האמיתי כיון שמקבלים את הרכיב התזונתי החסר כתוסף.
יש מקרים בהם ילדים זקוקים לתוספת של סידן כיוון שאינם מגיעים למינון היומי המומלץ (400-600 מ”ג) באמצעות תזונה רגילה. יש ילדים הסובלים מחסר בברזל אשר עלול להוביל לאנמיה ולכן, חשוב לערוך בדיקות בקופ”ח בעת הצורך ועפ”י המלצת הרופא.
חסר בברזל נפוץ לפעמים, בתקופת המעבר שבין הגמילה מבקבוק למעבר לאוכל המוצק ולכן, יש לשים לב ולבדוק את רמת הברזל בגוף בתקופה זו.
צחי כנען, הינו דיאטן קליני R.D, MS.c, נשוי ואב לעומר וילי, מתגורר בתל-אביב. סיים בהצטיינות את החוג לתזונה קלינית באוניברסיטה העברית בירושלים והחוג לאפידמיולוגיה בפקולטה לרפואה בת”א. התמחה בתזונת ספורט ובבניית תוכניות אימון וכושר גופני מטעם אוניברסיטת תל-אביב.
תוכנית התזונה להרזיה לפיה פועל כנען מציעה הזדמנות ייחודית להתמודדות עם עודף משקל, טיפול בהפרעות אכילה וחשיפה לעקרונות התזונה הנכונה. דרך הטיפול כוללת את כל המרכיבים החיוניים להצלחה מלאה בדיאטה לצד בדיקות התאמה חדשניות שיעילותן הוכחה במחקרים מדעיים רבים.
בנוסף מרצה צחי כנען בכנסים לאנשי מקצוע, לקהל הרחב ולספורטאים, יועץ לחברות מסחריות בתחום המזון וחבר ועד עמותת הדיאטנים בישראל, “ע.ת.י.ד”.
* הכותבת הינה עורכת אתר “רינונים”.
Add Comment