זהירות, גם על הדשא של השכן; הדשא הירוק עלול להיאכל בסתיו על ידי תולעים!
בעונה זו של השנה, בחודשי סוף הקיץ ותחילת הסתיו, מופיעים מעל המדשאות כמויות גדולות של פרפרי עשים ולעיתים גם ציפורים ודבורים. כל אלה מבשרים לנו שהדשא, מלא או שעומד להתמלא, בתולעים שיכרסמו אותו. דשא ירוק, בתנאים שכאלו, יכול להפוך לצהוב תוך יממה או שתיים, מזהיר האגרונום שוני ענדא, הזחלים בוקעים באלפים ועלולים להשמיד את כולו.
קבוצת המזיקים שתוקפת בתקופה זו שייכת לקבוצת עשי הדשא ומצטרפת אליה ה”פרודניה” שחלקנו מכירים. הזחלים חיים בתוך הדשא וניזונים מהעלים, מהשלוחות ומהשורשים. חשוב להבין את מחזור החיים של עשי הדשא כדי שנוכל להדביר אותם בזמן.
הפרפר, שאנו רואים מעל הדשא הוא למעשה הנקבה הבוגרת של העש. היא מטילה את הביצים על הדשא והזחלים שבוקעים מהביצים הם אלו שאוכלים אותו.
עיקר האכילה נעשה בלילה ובאמת, הרבה אנשים מתארים איך הם הלכו לישון עם דשא ירוק וקמו בבקר לדשא צהוב ואכול. בשעות היום, הזחלים זקוקים לצל וללחות אותם הם מוצאים בדשא, בעיקר במדשאות המושקות בתדירות גבוהה, כל יומיים שלושה.
לכן, מומלץ, קודם כל להפחית את תדירות ההשקיה ולהשקות כל חמישה עד שבעה ימים, תלוי בסוג הקרקע. אחרי שהזחלים אכלו ואכלו הם הופכים לגלמים שהופכים לפרפרים וחוזר חלילה. מחזור חיים הוא של כשבועיים ימים.
כדי לבדוק אם יש לנו זחלי עשים בדשא, מומלץ לקחת סבון לשטיפת כלים לערבב עם מים בדלי ולשפוך במקומות שונים על הדשא. יש לבצע ניסוי זה בשעות אחר הצהריים. הזחלים לא מרגישים בנוח עם הסבון ולכן הם עולים מעל הדשא.
ניתן לטפל בזחלי עשים, באחד מהאמצעים:
פיזור דיזיקטול גרגרי במינון של 5-7 גרם למטר מרובע דשא.
פיזור דורסבן גרגירי במינון של 2-3 גרם למטר מרובע דשא.
פיזור פירינקס גרגירי במינון של 3 גרם למטר מרובע.
כל אחד מהחומרים האלו מכיל גזים זרחניים אורגאניים שממיתים את התולעים.
לאחר פיזור של אחד מהחומרים הללו חייבים להשקות כדי להפעיל את הגזים.
בשנה האחרונה, הגיע לארץ חומר נוסף ששמו מאקס גארד. חומר זה קוטל את המזיקים ובאותו הזמן מכיל גם חומרי דישון לדשא. פיזור מקס גארד גרגירי במינון של 15 גרם למטר מרובע.
גם בשימוש במקס גארד יש להשקות את הדשא כדי להפעיל את החומר הפעיל ביפנטרין. החומר הפעיל נספח לשורשי הצמח ונשאר פעיל כקוטל מגע או בליעה במשך כחודשיים.
שימרו על הדשא שלכם לטובתכם ולטובת השכנים שלכם!
__________
* הכותב שוני ענדא – משמש כאגרונום משתלת בית ירוק. המידע מתוך ארגון לגננות ונוף בישראל