Site icon כאן ישראל | kanisrael | כאן נעים | kan-naim

מדענית מויצמן שותפה בפיענוח גנום השימפנזה

0
0

פוענח הגנום של השימפנזה; הפער הגנטי בין האדם והשימפנזה 1.2%

ה-DNA נלקח משיפנזה בשם פלינט (צילום: המרכז הלאומי ירקס לחקר הפרימאטים)

הקוד הגנטי של הקרוב החי של האדם, השימפנזה, רוצף ונותח בידי צוות בינלאומי של חוקרים. המדענים מסרו כי המידע החדש הוא אבן דרך במאמצים לגלות מה הפריד אותנו מבעלי החיים האחרים. ההשוואה הראתה, כי בני האדם והשימפנזים חולקים כמעט 99% זהות במרבית התחומים החשובים של “קוד החיים.”

החוקרים סיפרו למגזין נייצ’ר, כי במחקר עתידי הם ינסו לסרוק את הקוד הגנטי כדי לאתר את מעט ההבדלים שהם בעלי משמעות.

המחקרים בוצעו בידי קבוצה בינלאומית הקרויה קונסורציום ריצוף וניתוח גנום השימפנזה, שחברים בו 67 מדענים מ-23 מכוני מחקר מארה”ב, גרמניה, איטליה, ספרד וישראל.

לפי המאמר, את ישראל ייצגה בפרויקט ד”ר אורנה מן מהמחלקה לביואינפורמטיקה במכון ויצמן, בעיר רחובות.

שאלות בסיסיות

העבודה מספקת קטלוג של ההבדלים הגנטיים שהופיעו מאז נפרדו בני האדם והשימפנזים מאביהם הקדום המשותף לפני כ-6 מיליון שנה. “כבעל החיים הקרוב החי שלנו, השימפנזים מתאימים במיוחד ללמד אותנו אודות עצמנו.” אמר החוקר הבכיר בפרויקט, רוברט ווטרסון, יו”ר מחלקת מדעי הגנום מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בעיר סיאטל.

“אין לנו עדיין ביד את התשובה לשאלה הבסיסית. מה עושה אותנו בני אדם? ואולם השוואה גנטית זו תוכל באופן דרמטי להצר את טווח החיפוש אחר ההבדלים הביולוגיים העיקריים בין שני המינים.

החוקרים מקווים שבאמצעות איתור נקודות ההפרדה הללו, הם יוכלו להגדיל את הלחץ להציל את השימפנזות ושאר קופי האדם הגדולים מפני הכחדה.

המחקר הראה, כי הגנום של האדם והשיפנזה דומה מאוד. “אנחנו שונים רק ב-1.2% במונחים של הגנים המקודדים את החלבונים הבונים ומתחזקים את הגוף. ההבדל מגיע ל-4% כאשר מדובר ב-DNA לא מקדד או מה שקרוי DNA זבל.

המטרה ארוכת הטווח של הפרויקט היא להצביע על ההבדלים הגנטיים שהובילו למאפיינים האנושיים כמו שפה מורכבת, הליכה זקופה על שתי רגליים, מוח גדול ושימוש בכלים.

הישג רפואי

השוואת הגנום שלנו עם זה של מינים אחרים יספק אוצר של נתונים להבנת הביולוגיה והאבולוציה של האדם. ככל שיפוענח הגנום של יונקים אחרים ובעיקר פרימטים בשנתיים שלוש הקרובות, נוכל לקבוע מהם השינויים ברצף ה-DNA שהוביל לקו האדם.” אמר כותב המאמר, טאריה מיקלסן ממכון ברוד ב-MIT ואוניברסיטת האורווארד.

למחקר אמורות להיות תוצאות שיביאו להישגים רפואיים. כבר היום ניתן יהיה לראות שישנם שלושה גנים עיקריים המעורבים בדלקות – הגורם של מחלות אנושיות רבות – נראים כנעדרים אצל השימפנזים.

Flint_Evolution_430X135k-n_2-9-05_01.jpg

___________

* למקור הידיעה בבי. בי. סי

* הכותב הוא העיתונאי והעורך אבי בליזובסקי מאתר הידען, ממנו מובאת ידיעה זו.

תגובות
0
0



Exit mobile version