עם תחילת החום, הלחות והחופש הגדול, גוברים הסיכויים להיתקל בנדלים, עקרבים ונחשים ארסיים # כיצד להתנהג בזמן מפגש # ומה לעולם אסור לעשות במידה והוכשת # ד”ר יעקב שכטר, מנהל בית החולים לילדים בלניאדו, במספר עצות שימושיות לילדים # על הגחון
נדל. אילוסטרציה.
השנה הובהלה לבית החולים לילדים במרכז הרפואי לניאדו, בת 12, כשהיא סובלת מכאבים חזקים בידה. בדיקה ראשונית שבוצעה בבית החולים העלתה, כי ההתנפחות והחום ביד נגרמו כתוצאה מעקיצתו של נדל ארסי, שעקץ את הילדה בזמן שישבה על מדשאה בפארק ציבורי. כעבור מספר שעות, בסיומו של טיפול רפואי מתאים, שוחררה הילדה לביתה בצירוף הוראות להמשך מעקב רפואי.
ד”ר יעקב שכטר, מנהל בית החולים לילדים בלניאדו – נתניה, מסר, כי לצד הנדלים, פעילים בתקופה זו של השנה רמשים, עקרבים ונחשים, המחייבים תשומת לב מיוחדת.
נדל ארסי הוא אחד מארבעת המינים הנפוצים של נדלים בארץ ישראל, לצד נדל ארוך רגליים, נדל שונה פרקים, ונדל דק. הנדל הארסי עוטה צבעי אזהרה צהוב, אדום ושחור והוא בעל 26 פרקי גוף, המקנים לו עמידות טובה יותר מפני התייבשות. זוג הגפים הראשון בצידי ראשו מכונה – “רגלסות”.
אלו הן זרועות הצייד של הנדל, המסתיימות בציפורן חדה ונוקשה, אשר בבסיסה בלוטת ארס. בעזרת ה”רגלסות” מחדירים הנדלים את הארס לגוף הטרף וקוטלים אותו.
רוב הנחשים הפעילים בישראל – אינם ארסיים. אולם מפגש עם נחש הצפע הארץ – ישראלי, נחש ארסי הפעיל גם באזורים עירוניים מאוכלסים – עלול להיות מסוכן.
“ניתן בהרבה מקרים למנוע מפגש עם נחשים באמצעות מספר פעולות מנע”, מסביר ד”ר שכטר:
ד”ר יעקב שכטר, מנהל בית החולים לילדים בלניאדו – נתניה
• יש לתקן ברזים מטפטפים (נחשים זקוקים למים ונמשכים למקומות מסוג זה).
• יש לבצע הדברה מפני מזיקים כגון חולדות ועכברים המהווים טרף טבעי עבור הנחש.
• יש להיפטר מגרוטאות המשמשות מקום מסתור וצל אופטימאלי עבור הנחש.
• רצוי להתקין רשתות על חלונות הבית, בעיקר בבתים צמודי קרקע, כיוון שנחשים מטפסים על קירות.
• במצב של פגישה עם נחש, יש להתרחק מהמקום, תוך שמירה על קשר עין. בשום מקרה, אין להתקרב או להטריד את הזוחל.
• ככלל, נחש לא ינהל מרדף אחריי איש ושמירה על מרחק ביטחון עשויה למנוע הכשה.
• אין ללכת יחף ו/או עם סנדלים באזורי צמחיה וגינה.
“במקרה של הכשה, אסור בשום מקרה לחתוך את המקום, למצוץ את הארס או לבצע פעולות אחרות מעין אלו”, מסביר ד”ר שכטר, “יש לשמור על קור רוח ולהתפנות במהירות לבית החולים הקרוב”.
נדלים – כל מה שרצית לדעת
נדלים, בעלי חיים שלהם קוטיקולה דקה המסייעת להם בריצה מהירה, אך חושפת אותם לסכנת ההתייבשות (או לקליטת מים יתרה). בשל כך הם פעילים רק בעונה הלחה ובשעות החשכה. בתקופת הקיץ היבשה הם מתחבאים בשכבות קרקע נמוכות שם נשמרת לחות גבוהה יותר.
נדל ארסי, עקץ את הילדה בזמן שישבה על מדשאה. המחשה.
לנדלים רגלי ארס המסתיימות בציפורן חדה וקשוחה – בבסיסה בלוטת ארס ממנה נמשך צינור לציפורן.
לאחר חיזור הנמשך במשך שעות, הזכר משתיל ספרמטופור על הקרקע וטווה סביבו רשת קורים. הנקבה קולטת את תאי הזרע בפתח המין שלה.
כעבור שנתיים שלוש הם מגיעים לבגרות המינית. אורך חייהם הוא 5-6 שנים.
קיימים מינים שונים של נדלים והנפוצים בארץ ישראל, הינם:
• נדל ארוך רגליים – בעל מערכת הנשימה המפותחת ביותר, למען מהירות רבה. בעל 15 זוגות רגליים המתארכות לקראת הקצה האחורי של הגוף.
• נדל דק – בעל פרקים ורגליים רבות, חסר עיניים ומרבה להתחפר.
• נדל שונה פרקים – פרק ארוך ואחריו קצר וכן הלאה. בעל עשרות עיניים מכל צד של ראשו.
• נדל ארסי – בעל 26 פרקי גוף (האחרונים חבויים). גופו הגדול עומד טוב יותר מפני התייבשות. מסוגל לפגוע בבני אדם. המקור; ויקיפדיה
Add Comment