רישום פטנט על בדיקה גנטית, שתאתר שינוי האופייני רק בקרב נשים יהודיות ממוצא אשכנזי, הינו רעיון גזעני, אשר עשוי לגרור אפליה בישראל ובעולם נגד נשים אלו. חשוב לציין, שההערכה היא, שכיום יש בישראל לבדה כ-35,000 נשאים של המוטציות האשכנזיות הנ”ל.
פרופ’ אליעזר רובינזון; כ-35,000 נשאים של המוטציות האשכנזיות. ארכיונעים.
פרופ’ אליעזר רובינזון יו”ר האגודה למלחמה בסרטן ויו”ר המועצה הלאומית לאונקולוגיה וד”ר דורית לב, יו”ר איגוד הגנטיקאים הרפואיים בישראל פנו ביום חמישי 23 ביוני במכתב לעודד ערן, שגריר ישראל לאיחוד האירופי בבקשה לסייע במניעת אישור לפטנט לבדיקות גנטיות לאיתור “המוטציה האשכנזית”.
וזהו נוסח מכתב הפנייה;
לכבוד
עודד ערן
שגריר ישראל
לאיחוד האירופי
הנדון: בקשה לסיוע במניעת אישור לפטנט לבדיקות גנטיות
משרד הפטנטים האירופי הממוקם במינכן, יערוך ביום רביעי 29.6.2005 דיון בנושא הגנה באמצעות רישום פטנט על בדיקה גנטית לאיתור “המוטציה האשכנזית”.
מדובר בבדיקה גנטית, שמתבצעת מדגימת דם פשוטה, ומטרתה לאתר שינויים גנטיים המצביעים על סיכון גבוה בקרב נשים בריאות, ממשפחות עם ריבוי מקרים של סרטן שד ושחלות, לחלות בסוגי סרטן אלה. בקרב נשים יהודיות ממוצא אשכנזי קיימים מעט מאד שינויים גנטיים בגנים הרלוונטיים. מסיבה זו קל ומהיר לאתר נשים אשכנזיות, הנמצאות בסיכון גבוה לפתח סרטן שד ושחלות.
רישום פטנט על בדיקה גנטית, שתאתר שינוי האופייני רק בקרב נשים יהודיות ממוצא אשכנזי, הינו רעיון גזעני, אשר עשוי לגרור אפליה בישראל ובעולם נגד נשים אלו. חשוב לציין, שההערכה היא, שכיום יש בישראל לבדה כ-35,000 נשאים של המוטציות האשכנזיות הנ”ל.
עולם הרפואה הגנטית המתפתח הביא עד היום להישגים רבים בתחום הגילוי המוקדם והניבוי של סרטן השד ושל סוגי סרטן נוספים, תוך הקפדה על קדושת החיים ועל שוויון בערך חיי האדם באשר הוא.
השיקולים לרישום הפטנט הנ”ל הינם כלכליים גרידא, ואין להם כל השלכה רפואית. שיקול כלכלי זה עתיד להעלות באופן משמעותי את עלות הבדיקה, ולהוות מעמסה על סל הבריאות, עד למצב שבו העלות תמנע מנשים בסיכון מוגבר לבצע את הבדיקה.
מניסיוננו עד היום, הסיכון לחלות בסרטן השד בקרב נשים אלו, מוערך בכ-50% עד 80%, זאת לעומת סיכון של כ-12% לחלות בקרב האוכלוסייה הכללית בארץ ובעולם. הסיכון לפתח סרטן שחלות בקרב קבוצת הנשים בסיכון מוגבר מגיע ל-40% – 50%, לעומת סיכון של 1.8% באוכלוסיה הכללית.
בהסתמך על הידע הגנטי הקיים היום, אנו סבורים, מסכמים פרופ’ אליעזר רובינזון יו”ר האגודה למלחמה בסרטן ויו”ר המועצה הלאומית לאונקולוגיה וד”ר דורית לב, יו”ר איגוד הגנטיקאים הרפואיים בישראל, את פנייתם, כי יש להמשיך לבצע בהצלחה בדיקות גנטיות, העשויות להציל חיים, בלי לפגוע בציבור זה וליצור אפליה נגדו.
“אנו פונים אליך, בבקשה, לסייע לנו בהעברת מסר זה למקבלי ההחלטות הרלוונטיים ובכך למנוע את אישור הפטנט”.
Add Comment