מזכ”ל האיחוד החקלאי, דודו קוכמן: בתי המשפט הפכו לכתובת היחידה להבטחת זכויותיהם של אנשי ההתיישבות
בג”צ הוציא צו על תנאי המחייב את המדינה לנמק בתוך 45 יום מדוע לא תשונה החלטה 969 המגדירה את היקף הפיצוי שינתן לחקלאים עבור אדמותיהם. הצו הוצא לבקשת עמותת “אדמתי” בשמם של כמאה ישובים.
dudu kohman_t180k-n_01.jpg
הישובים, המשתייכים בחלקם הגדול לתנועת האיחוד החקלאי הם של בני המעמד הבינוני שרכשו את אדמותיהם בשנים שלפני קום המדינה בכספם עוד בהיותם בחו”ל טרם עלייתם ארצה. לאחר יסוד המדינה והקמת מינהל מקרקעי ישראל הם מסרו אותן ללא תמורה למינהל מתוך אידיאולוגיה שהקרקע צריכה להיות בידי הלאום והמשיכו לעבד אותן כחוכרים. על פי החלטה 969 יאלצו להסתפק בפיצויים נמוכים ביותר בעת שהקרקע תילקח מהם.
מזכ”ל תנועת האיחוד החקלאי, דודו קוכמן, אמר שמדובר בהחלטה בעלת חשיבות רבה שיכולה להיות נקודת מפנה בהתיחסות להתישבות במדינת ישראל. הגזירות שמנחית מינהל מקרקעי ישראל על המגזר ההתיישבותי – חקלאי השכם והערב הפכו את בתי המשפט לכתובת היחידה להבטחת זכויותיהם של אנשי ההתיישבות.
לדבריו, של קוכמן, מדובר באנשים המתפרנסים שנים רבות מהקרקע והמינהל מבקש לפנות אותם תמורת סכום מגוחך ומעליב של 29 שקל לדונם, לכל שנה למי שישב על אדמתו במשך שבעים שנים. אפילו פולשים לקרקעות זוכים להתייחסות ראויה יותר מהמינהל.
המדובר בעתירה שהוגשה במסגרת בג”ץ 7436/04 ע”י עמותת אדמתי באמצעות עו”ד עופר נועם ועו”ד יוסף ג’רסי לשינוי החלטת מועצה 969 באופן שייקבעו בה שיעורי פיצוי ריאליים בהתחשב בהכרה בתרומתם ההיסטורית של היישובים החקלאים ובתרומת ההתיישבות בשמירה על קרקעות הארץ, גאולתן, השקעות בהן ועיבודן.
לטענת העמותה, המאגדת במסגרתה כ-100 יישובים שמרביתם הוקמו לפני קום המדינה, החלטה 969 אמנם הכירה בתרומתם ההיסטורית של הישובים החקלאיים והחקלאות לשמירת קרקעות הארץ, גאולתן ועיבודן, ואף קבעה, כי יש לפצות יישוב חקלאי או חוכר במקרה של נטילת קרקע ממנו עקב שינוי ייעוד למטרה אחרת, אולם שיעורי הפיצוי שנקבעו בהחלטה בגין תרומתם זו הינם זעומים והם בבחינת “לעש לרש”.
לדעת יועציה המשפטיים של העמותה עו”ד עופר נועם ועו”ד יוסף ג’רסי, קיימת חשיבות רבה להחלטת בג”ץ, שכן לראשונה בג”צ הורה למדינה לבחון את הפיצוי הראוי בגין תרומתם ההיסטורית של היישובים החקלאים וההתיישבות בשמירת הקרקע ובהשקעה שהשקיעו האגודות והחקלאים בגאולת הקרקעות, שמירה עליהן ועיבודן.
Add Comment