תגובה לדו”ח של חברת “דן אנד ברדסטריט” המצביע על כך שרבע מהמשקים בענף גידולי השדה בסכנת קריסה
dudu kohman_t180k-n_05_01.jpg
הדו”ח שהכינה חברת “דן אנד ברדסטריט” ואשר מצביע על סכנת קריסה של רבע מהמשקים בענף גידולי השדה היה צריך להרעיד את אמות הסיפים במסדרונות משרדי הממשלה. זהו תמרור אדום שמזהיר אותנו מהכיוון אליו מוליכה אותנו המדיניות הממשלתית ביחס לחקלאות.
כשאנו, נציגי המגזר החקלאי, חוזרים ומזהירים מפני הרס החקלאות בישראל, ההתיחסות אלינו היא כאל קבוצת אינטרסנטים, שמשתעשעים בנתונים הכלכליים כרצונם. בחברת “דן אנד ברדסטריט” בעלת המוניטין הבינלאומי אין לחשוד שהיא החליטה להצטרף ללובי החקלאי.
כל מדינות העולם המערבי נוהגות לתמוך בחקלאים בשיעורים של עשרות אחוזים מהתפוקה החקלאית. הסיבה לכך, אינה פזרנות יתר, אלא שיקלול רציונלי של התרומה האדירה של החקלאות לאיכות החיים, לתירות ולחוסנה של המדינה המיצרת את מזון תושביה בעצמה.
רק אצלנו חושבים אנשי משרד האוצר שהם חכמים יותר מכל, נוגסים שנה אחר שנה בתמיכות בחקלאות, מעלים את מחיר המים ומטילים מיסים שונים על העסקת עובדים זרים.
מומחים ישראלים בנושאים חקלאים מגוונים, מבוקשים ברחבי העולם, אך דווקא מדינת ישראל לא השכילה לאמץ את מומחיה ולעודד אותם לפתח ולהתפתח בארצנו.
משרד האוצר, עושה את מלאכתו נאמנה. בשנים האחרונות התדרדרה ההכנסה הממוצעת של העוסקים בחקלאות והגיעה ל-60% מהשכר הממוצע במשק.
האם בתנאים כאלו חושבים קברניטי הכלכלה שניתן להבטיח את המשך קיום החקלאות בישראל?
בחקלאות יש “כשל” מבני המחייב מעורבות ממשלתית מקיפה והיא התלות האדירה בתנאי מזג האוויר. מדינה החפצה להבטיח את אספקת הפירות והירקות לתושביה במחירים סבירים חייבת לתכנן מראש יצור שהוא מעבר לביקוש – מצב שאינו קיים בשום ענף כלכלי אחר.
בתקופות של עודפים המדינה חייבת לסייע בפינוי עודפים וב”רשת בטחון” שתמנע התמוטטות של חקלאים. רק כך יובטח שבתקופות של קרה פתאומית, ברד, שרב או רוח חזקה יהיה די פירות וירקות כדי לכסות על האובדן.
בלי מעורבות ממשלתית החקלאים באופן טבעי מתכנסים ליצור שהוא שווה לביקוש ואם מזג האוויר מתקרר פתאום מחירי המלפפונים קופצים לעשרה שקלים לקילו והציבור כולו נרעש.
הסכנה לקריסת רבע ממשקי גידולי השדה אינה צריכה להדיר שינה רק מעיניהם של אותם חקלאים או של נציגיהם, אלא מעיניו של כל אזרח שעתיד מדינתו יקר לו.
אם תתממש הסכנה ש”דן אנד ברדסטריט” מצביעה עליה מאות אלפי דונמים של שדות מעובדים יהפכו לשממה והמצב שבו מחירי הפירות והירקות מרקיע שחקים יהפוך להיות מצב קבע ולא ארוע חולף.
__________
* הכותב דודו קוכמן, משמש כמזכ”ל האיחוד החקלאי.
Add Comment