מאה שנות מחקר על תופעת קוצר הראייה בעולם קובעות חד משמעית: הגנטיקה אחראית ל-85% מבעיות קוצר הראייה בעולם. שאר 15% תלויים בגורמים סביבתיים שונים.
למעלה ממאה שנים, מנסים חוקרים ברחבי העולם לפענח את הגורמים לקוצר ראייה, מתוך תקווה למנוע, או לפחות לעצור, את החמרת המצב. מתוך המאמרים הרבים שפורסמו בנושא עולה, כי תופעת קוצר הראייה נובעת בראש ובראשונה מגנטיקה המועברת מהורים לילדים ואילו רק אחוז קטן מבעיות הראייה נובע מגורמים סביבתיים.
children glasses_t180k-n_02.jpg
הסיכוי של ילד לפתח קוצר ראייה, במידה ואחד מההורים הינו קצר רואי, מגיע עד ל-50%. במידה ובמשפחה ישנם אחים ואחיות מבוגרים יותר, עם קוצר ראייה בינוני או גבוה, הסיכוי לקוצר ראייה עולה ויכול להגיע עד ל-80% ואף יותר.
לעומת זאת, במשפחה בה אף אחד אינו סובל מקוצר ראייה, פוחת משמעותית הסיכוי לפתח מצב כזה ועומד על כ-10%.
ד”ר ביגר, היועץ הרפואי של רשת האופטיקה “אופטיקה הלפרין”, טוען, כי ההשפעה של תנאי הסביבה, ובעיקר עבודה בתנאים לא נכונים מקרוב, עלולה לגרום לתופעת קוצר ראייה גם במצבים בהם הייתה יכולה להימנע כלל.
“חומרת קוצר הראייה מושפעת בדרך כלל מעבודה ממושכת מקרוב, כגון קריאת ספרים ממרחק קרוב מדי ובלי הפסקות להרפיית הראייה ועבודה רבה מול מחשב.
“ההשפעה הרבה שיש למחשבים על התפתחות קוצר הראייה בשנים האחרונות נגזרת מהעובדה, כי קוצר ראייה לאחר גיל 20, שהיום הוא דבר די שכיח, היה מחזה נדיר עד לפני 20-25 שנים, לפני עידן המחשבים.
children glasses_t180k-n_01.jpg
בכדי למנוע הופעת קוצר ראייה ו/או החמרה במצב הקיים, ממליץ ד”ר ביגר על נקיטת הפעולות הבאות:
1. חשוב להימנע מקריאה ממרחק קרוב מדי בגיל צעיר מאד, כבר בבית-ספר יסודי.
2. כאשר עובדים או משחקים מול מחשב, יש לעשות זאת ממרחק סביר ולא קרוב מדי. יש להימנע מבילוי ממושך מול המחשב ולהקפיד על הפסקות להרפיית הראיה.
3. מומלץ לבצע בדיקת ראיה בילדים בגילאים 9-10, גם אם הבדיקה שבוצעה לפני כתה א’ היתה תקינה, מאחר וזה הגיל שבו, במקרים רבים, מתחיל קוצר הראיה.
במקרים בהם מאובחן קוצר ראייה, קיימת חשיבות רבה במיוחד בהקפדה על פעולות אלה.
Add Comment