אר
הרפואה הסינית סוברת כי מצב ההורים בזמן ההפריה קובע במידה רבה את בריאות התינוק, אופיו ובריאותו הנפשית. הסינים חשבו לא רק על האישה, אלא גם על הגבר. למרות שבחברה המערבית נהוג להניח כי הגבר הוא רק מפקיד זרע, יש לזכור כי מקורם של מחצית הכרומוזומים שיקבל התינוק הם באביו. חשוב שמצב ההורים יהיה תקין גם מבחינה פיסית וגם מבחינה נפשית. כיום הריונות רבים מתוכננים ולכן ניתן בהחלט להשפיע על מצב ההורים בזמן ההפריה. אבל עוד לפני שמתכוננים, חשוב שההיריון יהיה רצוי. לגרסת הסינים, גם פרט זה ישפיע על התינוק העומד להיוולד.
הריון ולידה הם חלק טבעי ובריא מחיי האדם. בתרבויות קדומות ובחלק גם כיום, זוכה האישה, לפחות לאחר הלידה, לתקופה מיוחדת של מנוחה וחיזוק. בדרך כלל נדרשת ממנה הנקה בלבד והמשפחה הסובבת דואגת לכל השאר. אבל החברה המערבית, ברובה, אינה מתייחסת לאישה לפני ההיריון כאילו היא עתידה לעבור תהליך מיוחד במינו, או כאילו צריך לחזק את גופה באופן מיוחד. הרפואה הסינית, לעומת זאת, הקדישה תשומת לב מיוחדת לתקופה שלפני ההיריון מתוך הנחה שבתקופה זו יידרש מגוף האישה מאמץ אדיר ויוצא דופן.
לכן, יש צורך לתמוך בגוף האישה ולחזק אותו לפני ההיריון, במהלכו ואחריו. חשוב שגם האישה וגם תינוקה יתפקדו במלוא הפוטנציאל שלהם ויבטיחו לעצמם בריאות שלמה.
מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי בעשורים האחרונים יש יותר בעיות פוריות של נשים וגברים משהיו בעבר. הסברה הרווחת בקרב החוקרים היא שחלק מהסיבות הן סביבתיות: שימוש בחומרי הדברה בסביבה הקרובה או במזון, דישון, אכילת מזון שעבר תהליכי עיבוד ותיעוש רבים, או חשיפה מוגברת לזיהום אוויר. אמנם להורים העתידיים אין דרך לשלוט על חלק מהגורמים האלה, אך מומלץ להימנע מהם עד כמה שאפשר, כדי להבטיח תנאים מיטביים לעובר, גם אם אין בעיה של פריון.
ההורים העתידיים יגלו את דבר ההיריון כחודש לאחר תחילתו. דווקא חודש זה הוא קריטי להתפתחות העובר. זהו השלב הראשוני של יצרת איברים ורקמות. את מועד ההפריה אי אפשר לחזות בוודאות, ולכן חשוב להקפיד על ההמלצות שלהלן כבר בתקופה בה מתכננים את ההיריון.
הכנת הגבר להריון:
תהליך ייצור הזרע אצל הגבר אורך שלושה חודשים. לכן, חשוב להקפיד לפחות שלושה חודשים לפני ההיריון המתוכנן על הפסקת עישון, הקטנה או הימנעות משתיית אלכוהול, הימנעות משימוש בסטרואידים (תרופות או ממריצים שקשורים לפעילות ספורטיבית) ושימוש מועט ככל האפשר בתרופות שחלקן פוגע ביצור הזרע או באיכותו.
כדי לשפר את איכות הזרע, כדאי להקפיד על תזונה נכונה, רצוי אורגנית, על תוספי מזון כמו מגנזיום ואבץ שמשפרים את איכות הזרע ועל הימנעות, עד כמה שאפשר, ממצבי מתח ולחץ. בנוסף, ייצור תאי זרע תקינים דורש טמפרטורה של 3 – 4 מעלות פחות באזור האשכים בהשוואה לשאר הגוף. לכן מומלץ להימנע מלבישת מכנסיים הדוקים, שימוש בסאונה או בג’קוזי או כל דבר אחר הגורם לחימום באזור זה.
הכנת האישה להריון:
האישה אוצרת בגופה את הביציות כבר מיום לידתה ולכן שינויים בהרגלים שלושה חודשים לפני ההיריון לא ממש ישנו את המצב. אבל יש לאישה הרבה סיבות אחרות להתחיל ולתחזק את הגוף לפני ההיריון המתוכנן.
מומלץ מאוד להפסיק ליטול גלולות כמה חודשים לפני ההיריון המתוכנן. אמנם שאריות ההורמונים בגוף נעלמות כבר לאחר חודש של הפסקה, אבל לגוף לוקח מעט יותר זמן לחזור לתפקוד תקין. נשים מדווחות על תופעות קליניות כמו שינויים במשקל ובמצב רוח, שינוי בסדירות המחזור והופעת פצעי אקנה.
זמן זה של הפסקת הגלולות והתרגלות למצב ההורמונאלי החדש, הוא גם הזמן המתאים ביותר להכין את הגוף: להפסיק לעשן, להפסיק לשתות אלכוהול, להימנע ככל האפשר מתרופות קונבנציונאליות וגם מתרופות טבעיות. התרופות הטבעיות אמנם מופקות בדרך כלל מצמחי מרפא, אבל גם להן עלולה להיות השפעה על הריון. רק מטפל מוסמך יודע מהם הצמחים הבטוחים לחלוטין לשימוש בהריון . אם אין אפשרות לדעת בוודאות עדיף לא להשתמש. מומלץ גם למנוע ככל האפשר חשיפה של הגוף לקור, בעיקר באזור הבטן, דבר שלפי הרפואה הסינית פוגע בפוריות. וחשוב לא פחות להימנע ככל האפשר ממצבי מתח, לחץ וחרדה.
תזונה לפני ההיריון
לא צריך להיות רופא סיני כדי להבין שההיריון יהיה קל יותר ככל שמצב גוף האישה יהיה טוב יותר בתחילת ההיריון. הכנה טובה יכולה למנוע תופעות לוואי כמו צרבות, בחילות, הקאות, מצבי רוח ותופעות נוספות המלוות את ההיריון.
התפריט לפני ההיריון צריך להיות מאוזן ולהכיל את כל אבות המזון. רצוי שהמזון יהיה אורגני ובכך תימנע השפעה של הצטברות חומרי הדברה או דישון על גוף האישה. כך גם בקשר למזון אורגני מהחי. בעלי חיים אלה לא נחשפו לתוספות של אנטיביוטיקה או של הורמונים. גם ממזון מעובד ומתועש כדאי להימנע ככל האפשר. רצוי לבחור מאכלי שאינם מכילים צבעי מאכל, חומרים משמרים וקרובים ככל האפשר למצבם הטבעי.
גיוון המזון חיוני לגוף מאוזן ובריא, ולכן מומלץ לשלב בתפריט את כל קבוצות המזון:
ירקות – כמה שיותר. הם יתרמו ויטמינים ומינרלים בצורתם הטבעית. רצוי לפחות חמישה ירקות שונים ביום, תוך גיוון בסוגים ובצבעים. רצוי בכל יום לאכול לפחות ירק ירוק אחד וכתום אחד.
פירות – בדומה לירקות, אבל הכמות מוגבלת למי ששומרת על משקלה. 3 עד 4 מנות פרי ביום בהחלט מספקות את הדרוש. גם כאן רצוי לגוון. אפשר לשלב כוס מיץ פרי במקום 2 פירות. רצוי להוסיף פירות יער טריים בעונתם, מיובשים או קפואים או מיץ. הפירות האדומים מחזקים את הדם לפי הרפואה הסינית ומקטינים את הסיכוי לאנמיה.
בשר – מנה בשרית מומלצת בכל יום בגלל תכולת הברזל והחלבון. אפשר בהחלט לגוון עם עוף, הודו אדום ודגים. לצמחוניות יש להחליף את הבשר בקטניות, במוצרי סויה או בחלב ובביצה. ביצה ניתן לאכול בכל יום אלא אם כן יש רמות כולסטרול גבוהות.
חלב ומוצריו – חשוב כמובן בגלל תכולת הסידן הגבוהה. מומלץ לבחור גם מוצרים פר וביוטיים שהם בעלי יתרונות בריאותיים. בנוסף, רצוי לבחור מוצרים מועשרים בסידן. לא רצוי לצרוך מוצרים בעלי יותר מחמישה אחוזי שומן בשל החשש מהשמנה. קופסת גבינה + כוס חלב + גביע יוגורט יספקו 600 עד 800 מ”ג סידן, לפי סוג הגבינה. מי שאינה צורכת מוצרי חלב צריכה לדאוג לתחליפים מועשרים בסידן כמו מוצרי סויה מועשרים, סרדינים וטחינה משומשום מלא.
לחם ופחמימות אחרות – מומלץ לבחור בקבוצה זו מוצרים עשירים בסיבים כמו לחם מלא, אורז מלא, קוסקוס וקורנפלקס עם סיבים. לא לוותר על קבוצה זו מכיוון שאינה גורמת להשמנה כפי שנהוג לחשוב, אם צורכים ממנה בחכמה.
שומנים – כאן חשוב לצרוך שומנים חד ורב בלתי רוויים כמו זיתים, שמנים צמחיים, אבוקדו, טחינה, מיונז, אגוזים. רצוי לא יותר משתי כפות ביום בגלל תכולה גבוהה בקלוריות. מומלץ לבחור טחינה משומשום מלא או ממרח שקדים שהם עשירים בסידן וברזל.
הכותבת ליאורה חוברה, הינה דיאטנית קלינית. הכתבה הובאה מאתר חברת הרדוף שכל מוצריה מפוקחים ומאושרים על ידי חברת הפיקוח האורגנית אגריאור, החברה היחידה בישראל שהוסמכה על ידי גוף הפיקוח האורגני הבינלאומי IFOAM בארץ פועל ארגון נוסף בתחום האורגני – הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית וסמלו “טוב השדה”.
Add Comment