משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, הודיעו על כניסתם לתוקף של צווים ותיקונים להגבלת העישון בישראל החל מה- 1 בדצמבר 2004
sigatert_t_180_id=3826_01.jpg
12 נוסחי אזהרה מתחלפים יופיעו החל מה- 1 בדצמבר 2004 על קופסאות הסיגריות בישראל. האזהרות יודפסו על 32% משטחה של הקופסא בשני צדדיה, בעברית ובערבית. הכיתוב בצבע אדום ושחור, תוך שילוב סימן קריאה בגרפיקה של האזהרה, כל זאת במסגרת הרחבת חוק הגבלת הפרסומת לטבק. בכך מגיע לסיומו מאבק שנמשך מספר שנים וישראל הצטרפה לעשרות מדינות בעולם, בהן יש התייחסות בולטת לנושא האזהרות.
כמו כן, יוסרו מהמדפים סיגריות לייט, ייאסר שימוש במונחים- לייט, אולטרה לייט, מילד וכד’ וזאת במסגרת תיקון צו הגנת הצרכן שהגיש שר התמ”ת האוסר הופעת טקסט ו/או שם סימן מסחרי שיש בו כדי לרמוז, כי מוצר הטבק מזיק פחות ממוצרי טבק אחרים.
כמו כן, תכנס לתוקפה, הרחבת חוק הגבלת הפרסומת לטבק על ידי איסור מכירת סיגריות, נרגילות ושאר מוצרי טבק לקטינים (למי שלא מלאו לו שמונה עשרה שנים). הרחבה זו, היא על פי הצעת חוק של ח”כ איוב קרא, אשר אוחדה עם הצעת חוק ממשלתית של שר הבריאות דני נוה. מכירת סיגריות לקטינים תיחשב עבירה פלילית שקנס בצידה, העומד כיום על 12,900 שקל.
nave_dani_100k-n_01.jpg
שר הבריאות דני נוה, אמר אתמול: “גיל התחלת העישון הממוצע בישראל הוא נמוך, וכמו כן, גיל התחלת העישון בקרב מתגייסים ירד בשנים האחרונות ובעיני נתונים אלה מדאיגים מאד, ומלמדים על שבר חמור בהקניית המודעות הנדרשת לבני הנוער. אנו מקווים החוק החדש יפחית את נגישותם של בני הנוער לקניית סיגריות ומוצרי טבק ובכך ישפיע על שיעור העישון בקרבם.”
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן, אמרה היום: “עד כה המעשנים התעלמו מהאזהרה הקטנה שהודפסה על החפיסות בנוסח קבוע וחד גווני, שהתמזגה לתוך גווני האריזה עצמה. מהיום האזהרות אשר תהינה גדולות ובולטות בצבעי אדום שחור תוכלנה, כך אנו מצפים, להרתיע את המעשנים תוך שהן מספקות מידע רב עדכני ומקיף אודות ההשלכות הבריאותיות של צריכת טבק למעשן עצמו, חשיפה לעשן המזיק של הסובבים אותו וכן לאופי הממכר של הניקוטין בסיגריות”.
מנתוני “דוח שר הבריאות על העישון בישראל 2004”, אשר הוגש לכנסת במאי 2004, עולה, כי מסוף שנות ה-90 ניכרת מגמה של ירידה הדרגתית בחלקם של המעשנים מקרב האוכלוסייה הבוגרת. כ-23.8% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל מעשנים, האחוז הנמוך ביותר של מעשנים שנרשם במדינת ישראל. עם זאת, יש להדגיש כי בשנים האחרונות הירידה עדיין מתונה ויש צורך להמשיך ולשנות את הרגלי העישון של הציבור בארץ.
miri_ziv_100_s_001.jpg
שר הבריאות, דני נוה, הזכיר, כי לפני מספר חודשים חתם על אמנת המסגרת לפיקוח על הטבק.. השר נוה אמר “אמנה זו קובעת מסגרת למכלול צעדים שנועדו להגן על הציבור מנזקי הבריאות הנגרמים משימוש במוצרי טבק ומחשיפה לעשן מוצרי הטבק, והיא האמנה הבינלאומית הראשונה המאושרת בתחום בריאות הציבור. עד כה חתמו עליה 107 מדינות, לרבות ישראל.
כדי לאפשר את אישרורה נדרשים תיקוני חקיקה שיתאימו את החקיקה הישראלית להוראות האמנה. אישור חוק איסור מכירת סיגריות לקטינים, מהווה נדבך נוסף ביישום סעיף 16 באמנה זו”..
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן, הוסיפה כי: “מדינת ישראל מצטרפת היום, למדינות נאורות ברחבי העולם אשר השכילו להבין שעל מנת להילחם במגיפת העישון, יש לפעול באמצעות חקיקה הולמת. יש לשלב בחקיקה זו, גם אכיפה נמרצת ובמקביל גם פעילויות הסברה.
זיו, הוסיפה, כי החתימה על האמנה והחוקים החדשים הם צעדים חשובים במאבק בעישון המהווה גורם המוות מספר אחד הניתן למניעה. אולם, כידוע, בישראל, מתים מדי שנה כ-10,000 איש מעישון – על כן, עבודה רבה עוד לפנינו במלחמה הזו”.
Add Comment