התופעה של עישון נרגילה בקרב צעירים בישראל, נפוצה בקרב כ – 40% מהילדים בכיתות ו עד י. עישון נרגילה הוא תופעה הולכת ומתרחבת בישראל: אחוז מעשני הנרגילה בישראל בקרב מתבגרים גבוה יותר ביהודים מאשר בערבים.
נאוה עינבר, מנהלת ההסברה באגודה למלחמה בסרטן ויאיר עמיקם סמנכ”ל ההסברה במשרד הבריאות, פנו היום במכתב לעו”ד יורם מוקדי, יו”ר המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לווין, בבקשה לאסור על שידור תכנית ריאלטי בנושא הנרגילה! להלן, נוסח המכתב:
narghile_180k-n_id=5837_01.jpg
לכבוד
עו”ד יורם מוקדי
יו”ר המועצה לשידורי כבלים
ולשידורי לווין
הנדון: בקשה לאסור על שידור תכנית ריאלטי בנושא נרגילה – קבוצת “אבוללה תקשורת”
שלום רב,
קבוצת “אבוללה תקשורת” העוסקת בפיתוח תכנים טלוויזיוניים לאינטרנט, הודיעה על כוונתה לעלות ב-1 בדצמבר בתכנית ריאלטי בשם “הזולה”, העוסקת בנושא הנרגילה באמצעות שידור טלוויזיוני ברשת האינטרנט.
כידוע לך, על פי חוק הגבלת הפרסומת למוצרי טבק לעישון, אסורה פרסומת בעל פה, בכתב, בדפוס או באמצעים אלקטרוניים, המיועדת או הזמינה לציבור, לרבות פרסומת עקיפה של כל מוצר טבק לרבות נרגילה (על פי תיקון לחוק מס’ 3, התשס”ד-2004). אסורה פרסומת בשבח העישון ואסור השימוש באמצעות שמם או בדמותם של בני אדם, של אבר מאבריהם, או של בעלי חיים, לרבות דמויות מצוירות או מונפשות.
יתירה מכך, במסגרת הרחבת חוק זה החל מה-1 בדצמבר, אסורה מכירת נרגילות ושאר מוצרי טבק לקטינים (למי שלא מלאו לו 18 שנים) ומכירה לקטינים תחשב עבירה פלילית שקנס בצידה, העומד כיום על 12,900 שקל.
חוק זה והתיקונים שלו נועדו להגן על הציבור מפני נזקי העישון ולהיאבק במגפה המהווה גורם המוות מספר אחד הניתן למניעה. מגפה אשר גובה כ-10,000 קורבנות מדי שנה, יותר ממספר האנשים המתים בעקבות תאונות דרכים, מלחמות ופעולות טרור גם יחד. בני נוער, המתפתים לעשן נרגילה עלולים להצטרף לסטטיסטיקה המדאיגה הזו, ממחקרים רבים שנערכו בארץ ובעולם עולה, כי 90% מכלל המעשנים החלו לעשן לפני גיל 18.
narghile_180k-n_02.jpg
תכנית זו, על התכנים שלה, אמצעי השידור והאנשים המשתתפים (בהודעת הקבוצה נאמר, כי אחד הפרקים עוסק בחייו ופועלו של יהורם גאון) מהווה עבירה ברורה על חוק זה ועל כן אנו מבקשים כי תמנע לאלתר את שידורה ועלייתה לאוויר.
(הנושא נידון כבר בבג”ץ בשנת 1991 בהקשר של שידורי טלוויזיה, כאשר בג”ץ אסר על שידור משחקי כדורסל בהם הוצגו שלטי פרסום לסיגריות ואף כאשר שחקני הקבוצה לבשו חולצות בחסות דובק)
תופעת עישון נרגילה היא תופעה חדשה יחסית, ההולכת ומתפשטת בקרב בני הנוער בארץ ובעולם. לעומת המחקרים הרבים שנעשו בעולם על עישון טבק סיגריות והגדרת הניקוטין כסם ממכר, מעט מחקרים נעשו על ההשפעות הבריאותיות של עישון טבק נרגילה בעיקר, כי התופעה נפוצה במדינות ערב וקיימת בראשיתה גם במערב.
יחד עם זאת כל המחקרים שנערכו הוכיחו חד משמעית כי מדובר בסכנה בריאות הדומה לסכנה הבריאותית של עישון סיגריה ואף חלק מהחוקרים מאמינים, כי מדובר בסכנה בריאותית חמורה יותר בהתחשב בזמן המוקדש לעישון וספיגת העשן המוגברת עקב מבנה הכלי המכיל; מים.
משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, יצאו לאחרונה, בקמפיין הסברה, שמטרתו להילחם במיתוסים ובאמונות התפלות שנוצרו סביב עישון נרגילה, כגון:
• הוספת חומרי טעם לטבק הנרגילה, גורמת לכך שהצעירים המעשנים נרגילה סוברים, בטעות, שהתערובת מכילה פירות ולכן אינה מזיקה.
• בגלל מבנה הנרגילה נוצרה אמונה מוטעית שכל החומרים המזיקים “מזדקקים” כשהם עוברים דרך המים בנרגילה.
• הלחות שנוצרת עקב נוכחות המים בעישון הנרגילה מקלה על התחושה בגרון במהלך העישון – בהשוואה לעישון סיגריות היוצר הרגשת גירוי בגרון, ולכן קיימת אמונה מוטעית שהנזק קטן יותר.
• חוסר התנגדות מצד ההורים והמבוגרים האחרים הנובעת בעיקר מחוסר הידיעה על נזקי העישון ועל כך שעישון נרגילה מהווה פתח לעישון מוצרי טבק אחרים כמו סיגריות סיגרים וכד’.
• התנהגות הנעשית בחברותא, עם כל הסימנים של קבוצת השתייכות חברתית והצורך של הצעיר בהשתייכות כזו.
• הנרגילה, נמצאת במקומות הבילוי של הצעירים, חלקם מחזיקים נרגילה אישית שעימם היא מגיעה לאירועים חברתיים, קל לקנות בכל קיוסק את הנרגילה עצמה וכן את הפחם והטבק הדרושים לפעולת העישון. הנרגילה, נתפסת בעיני הצעירים כתחביב לשעות הפנאי: אוספים נרגילות, מתנסים בעישון סוגי טבק שונים, שיטות עישון שונות.
narghile_t180k-n_04.jpg
ידוע, כי טבק הנרגילה מיובא לישראל בעיקר ממדינות ערביות ומהרשות הפלסטינית, על אריזות הטבק מצוירים פירות, והריח המתקתק הנישא באוויר עם עישון הטבק, מטעה, ביוצרו את הרושם שמדובר בתערובת פירות תמימה, בלתי מזיקה. הכיתוב על האריזה מופיע בשפה הערבית ולעיתים גם בשפה האנגלית, אך לא בשפה העברית.
רבים ממעשני הנרגילה, אינם מסוגלים לקרוא ולהבין את הכתוב על גבי האריזות, גם אם רצו בכך. על חלק מהאריזות מצוין שהן מכילות מולסה (חומר מתוק המופק מסוכר), חומרי טעם וחומר משמר וזפת הנקראת עטרן (TAR), הידועה כגורמת סרטן.
לעיתים כתוב על האריזה שהתערובת מכילה 0.0% מ”ג TAR, דבר שעלול להטעות וליצור את הרושם שחומר זה אינו קיים בעשן הטבק, אך לא כך הדבר.
• במחקר שנערך באוניברסיטה האמריקאית בלבנון נמצא שכמויות משמעותיות של זפת, ניקוטין ומתכות כבדות נמצאות בעשן הטבק הנפלט מהנרגילות.
• מחקר שנערך באוניברסיטה האמריקנית, בביירות שבלבנון, והתפרסם בשנת 2003 בכתב עת מקצועי, נמצא, כי עשן הנרגילה, מכיל כמויות משמעותיות של זפת, ניקוטין ומתכות כבדות שהן רעילות ומסרטנות. יחסית לעשן של סיגריה אחת, נמדדו כמויות גבוהות של חומרים רעילים ומסרטנים, כמו ארסן, כרומיום ועופרת. מחקרים אחרים, הוכיחו שניתן למדוד את כל החומרים הללו בריכוז גבוה בגופם של המעשנים.
• מחקר שנערך בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת ירדן שבעמן, ופורסם בשנת 2002, גילה שלאחר עישון נרגילה, ריכוז הניקוטין והקוטינין (תוצר פירוק של הניקוטין) בגוף עולה לרמות גבוהות.
• מחקרים שפורסמו כבר בשנת 1993 (JPMA J Med Assoc 1983 Sep: 43(9):179-82) הוכיח, כי בקרב מעשני נרגילה נמצאו רמות גבוהות של חד תחמוצת הפחמן (CO) בדם. משמעות המימצא: פגיעה באספקת חמצן תקינה לרקמות שונות בגוף, שעשויה לגרום מחלות לב וכלי דם ולמחלות ריאה כרוניות.
• במאמר שפורסם בעיתון “הרפואה” בנובמבר 2003 על ידי ד”ר שבתאי ורסנו, היח’ לחינוך וטיפול באסתמה, המח’ לרפואת ריאות, בית חולים “מאיר”, נכתב כי :”הנוהג של עישון נרגילה מקורו בהודו, לפני מאות שנים ומשם התפשט דרך איראן ומצריים לכל המזרח התיכון.
narghile_t180k-n_03.jpg<!–nargila_01.htm–>