התחנה עם יכולת יצור חשמל של כ- 400 מגאווט, לעומת כיום בו פועלת במנא”י תחנת כוח פרטית בעלת יכולת יצור חשמל של כ-30 מגאווט. הטענה, כי המעבר לשימוש בגז טבעי תקטין את זיהום האוויר בחדרה, אינה נכונה.
מפעלי נייר חדרה (מנא”י), קיבלו את אישור הממשלה, להגשת תוכניות לבניית תחנת כוח בחדרה באמצעות הועדה לתשתיות לאומיות (ות”ל). תחנת הכוח המתוכננת תופעל ע”י גז שתפעל בשיטת הקו-גנרציה ותייצר חשמל מגז טבעי ותמוקם במרחק של כחצי ק”מ בלבד מבתי התושבים.
igudhadera_t180k-n_01.jpg
מדובר בתחנת כוח בסדר גודל של תחנת הכוח “רידינג” בת”א עם יכולת יצור חשמל של כ- 400 מגאווט, בעלת השפעות סביבתיות רבות – זיהום אוויר, מפגעי רעש, מפגע נופי.
על ההכנות הקדחתניות של נייר חדרה ניתן לעמוד כשכבר לפני כחודשיים וחצי, חברת חיפושי הגז הטבעי ים-תטיס, מקבוצת דלק שבשליטת איש העסקים יצחק תשובה, מנתניה, חתמה על מסמך עקרונות עם חברת “מפעלי נייר אמריקניים-ישראליים” (נייר חדרה), מקבוצת אי.די.בי שבשליטת איש העסקים נוחי דנקנר, לפיו תספק ים-תטיס גז טבעי ל”נייר חדרה”.
עמדת איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה (חדרה) כפי שהושמעה, בפני מינהל התכנון במשרד הפנים, מדגישה, כי הסמכות החוקית הראויה לדון בתחנות כוח גדולות, הינה המועצה הארצית לתכנון ובניה, האחראית על תמ”א 10 (תוכניות מתאר ארציות העוסקות בתחנות הכוח בארץ). ובשיתוף עם הדרג המקצועי הארצי בו נציג איגוד הערים, עיריית חדרה והמשרד לאיכות הסביבה.
חשיבות הוצאת הסמכות מידי ועדת ות”ל היא מאחר והוועדה נוטה לקיצור הליכים ומבטלת את האפשרויות להצגת התנגדויות.
כיום פועלת במנא”י תחנת כוח פרטית בעלת יכולת יצור חשמל של כ-30 מגאווט.
chimney_mani hadera_180k-n_01.jpg
איגוד ערים, תומך בתהליך הסבת יצור הקיטור במנא”י באמצעות דלק מזוט ליצור קיטור באמצעות גז ורואה בכך יתרון סביבתי מובהק מבחינת זיהום האוויר הנפלט ממנא”י, אולם הטענה, כי המעבר לשימוש בגז טבעי תקטין את זיהום האוויר בחדרה, אינה נכונה. זאת מאחר ותחנת הכוח “אורות רבין” בחדרה, המספקת את הבסיס של החשמל בארץ, מופעלת באמצעות פחם ללא אפשרות להסבה לגז.
ההחלטה על הקמת תחנת כוח גדולה נוספת, על כל המפגעים הסביבתיים שמתלווים לה, צריכה להתקבל על ידי גורמים מקומיים בעלי אינטרסים מקומיים ולא על ידי גורמים בעלי אינטרסים של תעשיות לאומיות.
שחר; “לתושבי חדרה, יש את הזכות המלאה לנשום אוויר נקי ולחיות בסביבה יפה ואיכותית…”
חבר המועצה מחזיק תיק איכות הסביבה, בעיריית חדרה, גיורא שחר, בצילום משמאל, דורש לקיים דיון מיוחד במועצת העיר חדרה, בנושא הקמת תחנת כח במתחם מפעלי נייר חדרה. במכתב ששלח לראש העירייה ישראל סדן, מציין שחר, כי “לתושבי חדרה, יש את הזכות המלאה לנשום אוויר נקי ולחיות בסביבה יפה ואיכותית…
“כממונה על תיק איכות הסביבה אני פונה, בבקשה, כי יתקיים דיון מקיף בהנהלת העירייה ובמועצת העיר, אשר בסופו תיקבע עמדתה הברורה של העירייה בנושא חשוב זה”.
giora_shahar_100_001.jpg
במהלך השנה האחרונה, התרבו הפרסומים על כוונת ויוזמת מפעלי נייר חדרה להקמת תחנת כוח שתייצר חשמל בהספק 350 מגה-וואט. בין המתנגדים ליוזמה זו, מנכ”ל איגוד ערים לאיכות הסביבה בחדרה, ירוחם לקריץ, שציין, בפני כתב “קול השרון”, כי: “זו תהיה בכיה לדורות”, בעוד שהשרה לשעבר לאיכות הסביבה, יהודית נאות, ציינה במכתבה למזכיר הממשלה, כי: “חדרה, היא אחד האזורים העמוסים ביותר בישראל מבחינת פליטת זיהום אוויר”.
שחר, לא מתכוון להרפות מהמאבק, כשמהלך השבוע הביעו מספר חברי מועצה תמיכה במאבקו – כל עוד יוצגו נתונים המאששים טענות גורמי איכות הסביבה.
עמדת המשרד לאיכות הסביבה; ייצור חשמל באמצעות טורבינות גז – יקטין את ההשפעות השליליות
את החשמל, בכמות הנדרשת למדינת ישראל לשנים הקרובות, ניתן לייצר בדרך אחרת! טוענים במשרד לאיכות הסביבה, בנייר עמדה לפני שנה.
ייצור חשמל באמצעות טורבינות גז מסוג מחזור משולב (מחז”מ), השורפות גז טבעי, ימנע פליטת מיליוני טונות של מזהמים שונים לאוויר ויקטין את ההשפעות השליליות על בריאות הציבור ועל הסביבה בארץ.
שימור אנרגיה וניצול אנרגיות מתחדשות אינם מפותחים במדינת ישראל בהשוואה למדינות מפותחות, למרות הפוטנציאל הטמון בהם. לפיכך יש להתייחס לנושאים אלה בעדיפות עליונה ולהשקיע משאבים בפיתוחם. כמובן, גם לנושא הספקת גז טבעי לתחנות כוח, יש לתת עדיפות עליונה. (המשרד לאיכות הסביבה; תאריך עדכון: 28/10/2003).
תחנת-כוח עם טורבינת גז
על האיגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה (תחנת הכוח חדרה) הוקם בשנת 1979 בצו שר הפנים ועל פי החלטת הממשלה 282. המטרה בהקמת הייתה שמירה על רמה ניאותה של איכות האוויר בתחום השפעת תחנת הכוח, אולם עם השנים התרחבה פעילות האיגוד לתחומי איכות סביבה נוספים.
האיגוד הוא התארגנות אזורית של הרשויות הנמצאות ברדיוס של כ-30 ק”מ מתחנת הכוח – ברובו במישור החוף הצפוני, מגבולה הדרומי של חיפה ועד לכפר יונה, נתניה. כיום, חברות באיגוד 16 רשויות.
Add Comment