(תגובה למאמרו של נ.שטרסלר בעיתון “הארץ” מיום 2.11.04)
tamari_Yoram_180_01.jpg
דומה שנחמיה שטרסלר, הינו הכלכלן היחידי בארץ, שממשיך זה יותר מעשור לתקוף את ציבור החקלאים בארץ בסוגיית מחירי המים לחקלאות. לטענתו, העובדה שמחיר המים לחקלאות נמוך מאלה המשמשים לצריכה ביתית – מביא לבזבוזים, השחתת מקורות וכו’, וכל כולו נובע מהלובי החקלאי ה”אימתני” היושב בכנסת ישראל…
עשרות פעמים הבהרנו (בעיקר בכתב, שכן, האיש איננו מוכן לדבר עם אלה המתנגדים לעמדותיו), שיש לו מספר טעויות בסיסיות:
א. המים לצריכה ביתית יקרים יותר ובדין, שכן הם דורשים איכות ואמינות אספקה גבוהה בהרבה, דבר אותו לא דורשת החקלאות; שני אלה עלותם גבוהה בהרבה, ולעיתים בהרבה מאד!
ב. החקלאים בישראל מובילים במקום הראשון בעולם בייעול השימוש במים, והראיה – אנחנו חלון הראווה העולמי לנושא מזה עשרות שנים. את שטרסלר זה לא מעניין…
Shtresler_Nehemya_100_01.jpg
ג. החקלאות בארץ עומדת בפתחה של 2005 – שנה שביעית ברציפות בפני קיצוצים כואבים במכסות המים שלה, ועובדה, עד היום טרם חרגו החקלאים – ולו שנה אחת – ממסכותיהם השנתיות! קיצוצים אלה לא הורגשו ולא מורגשים עד היום בקרב צרכני הבית והתעשייה.
ד. חרף טענותיו של שטרסלר – החקלאות אינה מגדילה את מכסות המים שלה. אותן מכסות המים שהיו בשנות ה-60 נותרו גם היום, כבסיס לקיצוץ.
ה. בימים אלה, אנו מתבשרים על סגירות מים לחקלאים רבים (בעיקר באזור הצפון), שאינם מצליחים לשלם את מחירי המים הנוכחיים, אותם בכוונת האוצר לייקר מראשית 2005 בעוד כ-12% נוספים.
שטרסלר, כנראה, לא יודע על כך דבר, אלא שגם אם היה יודע – העובדות הרי מעולם לא עניינו את האיש…
מוזר שכלכלן, הנוהג להופיע בכל אמצעי התקשורת, לא מוצא הזדמנות לציין, שהחקלאות מגדילה בכל שנה את השימושים במי הקולחין על-חשבון המים השפירים ובכך מותירה מחד את אותם מים שפירים לשימושים ביתיים ומאידך – פותרת את בעיית סילוק הקולחים מהמטרופולינים, ובכך ישראל היא המדינה המובילה בעולם!
ולבסוף, מחירי המים השפירים לחקלאות בארץ הינם הגבוהים בעולם ולמרות זאת, בשל היעילות – בניגוד לטענותיו של שטרסלר – מצליחה ישראל להתמודד ביצוא החקלאי שלה בשווקי העולם, תוך הכנסת מטבע חוץ בהיקף של כ-700 מיליוני דולרים בשנה.
___________
* הכותב יורם תמרי, משמש רכז תא מים, התאחדות חקלאי ישראל.
Add Comment