גינה

אחזקה מונעת לצמחי הבית בחורף

0
0

החורף הקר בפתח עוד מעט נגיף את החלונות ונפעיל את המזגן על חימום. ומה עם צמחי הבית? מי יפנק אותם בחורף?
אחזקה מונעת לצמחי הבית בחורף
primula_180k-n_01.jpg

שלומית שלו, ממשתלת שלומית בכפר ביאליק, החברה באיגוד הישראלי למשתלות, אומרת, כי גם צמחי הבית זקוקים ליד רכה ומלטפת על מנת לעבור את החורף בשלום. להלן הוראות הפעלה לא מסובכות, אבל דורשות הקפדה:

אור:

בחורף עוצמת האור קטנה יותר מאשר בקיץ ולכן גם בתוך הבית יש הרבה פחות אור. הדבר נכון במיוחד בימים מעוננים. למרות שאנחנו מדליקים אור בתוך הבית בימים החשוכים של החורף עוצמת האור איננה מספיקה לצמחים.

גם צמחים שהצליחו לשרוד בבית בקיץ במקומות חשוכים יחסית יסבלו ולא ישרדו את הצל הכבד שנפל עליהם בחורף. מה לעשות? לחפש עבורם מקומות מוארים יותר בבית או לדאוג לשכן אותם תחת תאורה מתאימה.

רוחות:

צמחים שגדלו יפה במרפסות כמו פילדנדרום ושיפלרה מגוונת ננסית או על אדן חלון צפוני כמו בגוניה או בשמת יפגעו מרוחות החורף. מומלץ על כן לשכנם במקומות מוגנים מרוחות פרצים.

אוויר:

Tropaeolum Majus_א18k-n_01.jpg

החלונות מוגפים, אין אוויר וצמחים מותקפים בקלות רבה על ידי כנימות. יש לדאוג לשכן את הצמחים במקומות שמפעם לפעם מקבלי משבי אוויר כמו למשל ליד חלון, דלת הפונה למרפסת או לחילופין לדאוג ולאוורר את הבית בימים היותר חמים של החורף.

דישון:

לא תודה. צמחי הבית גדלים פחות ולכן אפשר לוותר על הדישון עד לאביב. גם הרקפות שכבר פורחות במלוא הדרן קיבלו את מנת הדישון שלהן בעת הגידול ולכן כל דישון נוסף לצמחים יעשה במידה מועטה ורק אם הצמחים מגלים מחסור בדישון. את סימני המחסור אפשר לזהות על פי השתנות מרקם צבעי העלה בהשוואה לצבעים הרגילים שלו.

מומלץ, לפני הדישון לפנות לאחת ממשתלות האיגוד שבה אגרונומים שיוכלו לתת יעוץ מקצועי.

השקיה:

rakefet_t180k-n_001.jpg

כאשר הצימוח מואט גם הדרישה למים פוחתת. לכן משקים פחות והרבה פחות. אפשר להשקות פעם בשבוע את הצמחים. באשר לכמויות, כלל האצבע הרטובה טוב גם כאן. להשקות עד שהאדמה תהייה לחה ואם היא רטובה מלכתחילה אפשר לפסוח על ההשקיה השבועית.

טמפרטורה:

תנורים, מפזרי חום ואמצעי חימום אחרים מאוד נעימים אבל הם גם מיבשים את האוויר. אוויר יבש “לא עושה טוב” במיוחד לצמחים שהלחות מאוד חשובה להם כמו למשל שרכים. פתרון אפשרי להרחיק את הצמחים ממקור החום ולמקמם בתוך קערית שטוחה ובה מים. אפשרות נוספת לרסס את עלי הצמח במים באמצעות “שפריצר”.

העברה מכלי קטן לגדול:

אפשר לוותר על המאמץ בחורף. רצוי לחכות עד לבוא הקיץ ובאותה ההזדמנות כבר להוסיף תערובת אדמה ודישון.

אדניות:

זה הזמן לחדש את האדניות עם פרחי חורף, פקעות, זרעים ותבלינים המתאים לאדניות. פרחי חורף עונתיים קלים לגידול והמתאימים לאדניות: סלסלי כסף {פרחים בצבע לבן, ורוד, סגול} לובליה {לבן וכחול} אמנון ותמר, לוע ארי, {בשלל פרחים} וכן מנטור.

Calendula officinalis_t180k-n_01.jpg

זרעים: כובע הנזיר, אפונה ריחנית.
פקעות: פרזיה, כלניות, נוריות.
תבלינים: שמיר, פטרוזליה, גרגר הנחלים, רוקט.

טיפ: השריית הזרעים במים למספר שעות משפרת את הנביטה.

לגינות בסגנון טבעי מתאימים צמחים שמזכירים בצמיחתם צמחי בר כמו: פשתה גדולת פרחים, אשולציה קליפורנית, מינים שונים של חרצית, ביצנית, ועוד.

חשוב להזכיר, כפי שצוין בתחילת הכתבה, שהמבחר האפשרי גדול בהרבה מהצמחים המוזכרים כאן וניתן למצוא צמחים רבים נוספים המומלצים לשתילה בחורף.

ניתן לברר נקודות המכירה של צמחי החורף אצל מיקי לרר מהאיגוד הישראלי למשתלות, טל: 052-3213359 או באתר האינטרנט של הארגון לגננות ונוף: www.gardening.org.il

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן