התגלית תתרום לביסוס מחודש של אוכלוסיותיהם בתחומי פארקים וגנים לאומיים ולשילוב מינים חדשים בגינון הפרטי
קבוצת הגיאופיטים בישראל כוללת מיני פרחים מוכרים המצטיינים בהדרם, כגון: נורית, כלנית, בן-חצב, יקינטון, נץ חלב, עירוני צהוב, עירית, צבעוני, נרקיס, חבצלת, מיני אירוסים, סיפן התבואה, רקפת ועוד רבים אחרים.
geophytes_t180k-n_01.jpg
ללא ספק, מדובר בנציגי הפרחים היפים ביותר של ישראל הפורחים מפקעות, בצלים ואברי אגירה תת-קרקעיים אחרים (גיאופיטים).
ענף פרחי הבר במשתלת גבעת-ברנר, יזם ופיתח שיטה חדשנית ויעילה לריבוי של צמחים אלה למטרות פרויקטים סביבתיים, שקשורים בשיקום נופי ושמירת טבע ובחלק מהמינים גם למטרות נוי בגינון.
המחקר התקיים בשיתוף פעולה עם משתלות “חישתיל” – נחלים, בהן היו משתלות גבעת ברנר, קשורות גם בהספקת הצמחייה לכביש חוצה ישראל.
“הסתבר לנו, שפקעיות ובצלצולים של מרבית טיפוסי הגיאופיטים שורדים בשנתם הראשונה בתנאי אחסון יבשים, עד שמונה חודשים תמימים בקיץ ובסתיו השחון – אומרים אנשי משתלת גבעת ברנר ומוסיפים, כי “אפשר ומדובר במנגנונים ביוכימיים פיסיקליים, שמסייעים לאברי האגירה הללו, לשמר את תכולת המים שבהם ואולי גם לייצר או לקשור אליהם תוספת מים.
עמידותם ליובש מאפשרת לאחר מכן ל”החזירם לחיים” בהשקיות המרצה אחדות ולספקם כשתילונים מלבלבים בשנתם השנייה.
benhzv_ Scilla hyacinthoides_t180k-n_01.jpg
בכרבע מכלל 32 המינים שנבדקו – מתקבלת פריחה ראשונה כבר בתום עונת היישום הראשונה של השתילה. מרבית המינים האחרים (כ-22 מאלה שנוסו) מצטרפים בפריחה לקודמיהם לאחר שנת גידול נוספת.
בהמשך, מתקבלת התחדשות הפריחה בשטח השתילה באופן חוזר מדי שנה. תגלית זו, תאפשר מעתה:
א. ליצור בשתילת אברוני האגירה הראשוניים הללו – מרבדי פריחה וכתמי צבע עונתיים מרשימים במקומות שונים בהם נעלמו הגיאופיטים מן הנוף לפני שנים.
ב. השיטה תאפשר גם להשתמש בזרעי אוכלוסיות מקומיות של גיאופיטים בגישה אקולוגית חדשה המתאימה אותם לשתילה באזורי הגידול והמוצא הנכונים. ייצור פקעות ובצלצולים מחומר זרעים שנאסף בגישה מקומית, יאפשר שתילות נרחבות שלהם בפרויקטים סביבתיים גדולים וייחודיים המתבצעים בסביבות של נופים פתוחים ברחבי הארץ. כל זה, מבלי לפגוע בשימור זנים ומינים של צמחי בר המתקיימים בסביבות טבעיות סמוכות.
Nurit_Asia_180k-n_01.jpg
ג. ניתן לראשונה לבסס רשימה ארוכה של מיני גיאופיטים מן הבר בגינות לימודיות במוסדות חינוך, בעידוד והכוונה של משרד החינוך כחלק מתוכנית ארצית, במטרה לקרב בני נוער להכרת נושאי צומח וחי וערכי נוף בישראל.
גידולם והתחדשותם של גיאופיטים בגינת בית הספר קלים באופן יחסי וכמעט אינם דורשים תוספת השקיה לגשמי החורף. ניתן להדגים באמצעותם תופעות רבות הקשורות במחזורי ההתחדשות בטבע, יחסי פרחים וחרקים מאביקים וסוגיות שונות שקשורות בהתאמות החי והצומח לסביבה.
ד. ניתן יהיה להציע בעתיד מינים יפים וחדשים לצרכי גינון. מינים שטרם הכרנו בעבר, ולפחות לא באופן נרחב, כגון: חצב, בן חצב, עיריוני צהוב, שום, חבצלות, אירוס א”י, אירוס אחה”צ, מיני מקור חסידה עתירי פריחה, מיני לופים, גביעונית, ערטנית, חלמונית, כרכום וסתוונית.
חשוב לציין, כי במשתלות גבעת-ברנר, קיימות תוכניות שתילה של גיאופיטים מסוגים שונים בהתאם לעונת הפריחה, גובה הצמח ותנאי כיסוי וכן מפרטים להכנה נכונה של תנאי מצע מתאימים לביסוס שטחי פריחה של גיאופיטים שיתחדשו מדי שנה על מי גשמים בלבד וללא הפרעות עשבייה.
Add Comment