מחקר חדש ממכון המחקר מיג”ל; הדבורים יסייעו בהגדלת יבול התפוחים בגליל ובגולן מעל 50%
חקלאי הגליל העליון וצפון הגולן יוכלו להגדיל משמעותית (50%-100%) את יבול התפוח מזן ’סטרקינג’ (Red Delicious), בעזרת פיזור צפוף יותר של כוורות דבורים בשטחי המטעים שלהם.
honey_id=2812_100_01.jpg
כך עולה במחקר שנערך על ידי פרופ’ רפי שטרן מו”פ (מחקר ופיתוח) במכון המחקר מיג”ל, בקרית שמונה וד”ר ארנון דג מהחלקה למטעים מכון וולקני – במטעי התפוח בקיבוצים מלכיה, מנרה ברעם, עין זיוון ומרום גולן, נבחנה הגדלת צפיפות הכוורות ליחידת שטח והכנסתן בדירוג להגברת פעילות ההפריה של הדבורים על עצי התפוח, ששיפרה את ההאבקה הזרה והביאה להעלאת היבולים במטעי התפוח של הגליל והגולן.
תוצאות המחקר מראות, כי אחת הסיבות המרכזיות ליבולים הנמוכים בזן סטרקינג היתה מגבלת האבקה חמורה במטעים. העלאת מספר הכוורות במטע מיחס של כוורת אחת ל-4 דונם, כפי שהומלץ עד כה בישראל ובארה”ב, ליחס של כוורת אחת ל-2 דונם והצבתן באופן מדורג הביאה להעלאת מספר הדבורים על העצים להגברת ניידותן בין השורות (העברת אבקה זרה) ולשיפור יעילותן כמאביקות.
כתוצאה מפעילות דבורים מוגברת זו, עלו שיעורי ההאבקה, ההפריה, החנטה והיבול באופן ניכר ומובהק, בסדרי גודל של 50-100%.
מטעי התפוח הגדלים בגליל העליון ובגולן, הם מקור פרנסה חשוב לתושבי האזור. היקף מטעי התפוח באזור עומד, כיום, על למעלה מארבעים אלף דונם, כאשר הזן האיכותי המוביל במטעים, בעיקר בגולן, הוא ה’סטרקינג’.
bee keeper _t180k-n_02.jpg
על אף צבעו האדום והמחירים הגבוהים שהוא פודה בזכות הצבע, סובל תפוח הסטרקינג מרווחיות נמוכה כתוצאה מפוריות לקויה. אחת הסיבות המרכזיות לפגם הזה נובעת מהיותו עקר לעצמו ולכן כדי ליצור פרי ה’סטרקינג’ תלוי באופן מוחלט בהאבקה זרה – מזן אחר.
פעולת ההאבקה מבוצעת בישראל באופן בלעדי כמעט באמצעות דבורת הדבש (Apis mellifera) בזכות התאמתה המצוינת למשימה. השערות הרבות שעל גוף הדבורה קולטות היטב את גרגירי האבקה. כמו כן, נטייתה החזקה לבקר בפרחים בתדירות גבוהה לצורך איסוף צוף ואבקה תורמות אף הן להגברת הפוריות.
מחר תיפתח “חגיגת הדבש” במכוורות הדבש ברחבי הארץ. “חגיגת הדבש” תמשך 3 ימים, במהלך סוף השבוע הקרוב (26-28 באוגוסט) במטרה לקרב את הקהל אל יצרני הדבש במכוורות הבוטיק האיכותיות, ללמוד על רדיית הדבש ותכונותיו הרפואיות והבריאותיות לקראת ראש השנה.
למידע נוסף וקבלת רשימת המכוורות המשתתפות ב”חגיגת דבש” –
מטה “חגיגת דבש”; 1700705050
Add Comment