בית המשפט המחוזי בבאר שבע (כב’ השופטת גילת שלו), גזר היום את דינם של ד”ר מיכאל זיס ושלומי ביטון, לעונשים של 5 ו-4 שנות מאסר בהתאמה ועונשים נלווים, לאחר שהורשעו, לפי הודאתם בהסדרי טיעון, בעבירות של סחר באיברים ועבירות נלוות במסגרת רשת שפעלה להשתלה בלתי חוקית של איברים. מדובר בעונש תקדימי בעבירות סחר באיברים.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
בחודש אוגוסט 2014, הגישה פרקליטות מחוז דרום (פלילי), כתב אישום אל בית המשפט המחוזי כנגד 5 נאשמים, אשר היוו ‘רשת שעסקה בסחר באיברים’ בין השנים; 2012 ו- 2014.
דוברת מחוז דרום של משרד המשפטים מסרה באמצעות הגב’ עורכת דין מיטל אולק אמויאל, לפורטל ‘כאן ישראל | kan-naim | אתר האינטרנט של כל המדינה‘ כי על פי עובדות כתב האישום, לכל אחד מהנאשמים, היה תפקיד מוגדר בשרשרת שהובילה ל’סחר באיברים‘ בקנה מידה גדול.
מדובר במספר גדול של תורמים ונתרמים ובסכומי כסף גדולים שהפיקו הנאשמים על חשבון ניצול המצוקה של התורמים והנתרמים.
הנאשמים, כפי שעלה מכתב האישום, זיהו את הפוטנציאל הרווחי שטמון בתיווך שבין המצוקה הכלכלית של התורמים בה היו מצויים, לבין המצוקה הרפואית של הנתרמים שהמתינו ל‘כליה’ שתציל את חייהם וכך, גרפו לכיסם על גבם של התורמים והנתרמים סכומי כסף גדולים.
רשת סוחרי איברים פעלה להעברת חולי כליות לטורקיה תוך הטסת תורמים שרובם בעלי בעיות כלכליות קשות, חלקם היו חייבים לשוק האפור, חייבים בהוצאה לפועל וכיוצא באלה.
הנאשמים דר’ זיס וביטון, לקחו חלק מרכזי ודומיננטי במסגרת רשת הסחר באיברים.
דוקטור מיכאל זיס, רופא במקצועו, אשר נתן ארשת מקצועית לפעילות בלתי חוקית של סחר באיברים, ביצע את בדיקות ההתאמה והיה הגורם הדומיננטי שעמד מאחורי רשת זו.
שלומי ביטון – היה אחראי מבחינת הרשת לגיוס תורמים בעלי קשיים כלכליים, תוך פרסום מודעות באינטרנט ובעיתונות מקומית.
עניינם של שלושת הנאשמים האחרים; עוזי שמואלי, קובי דיין ו-דניאל פאר, המעורבים בפרשה, הסתיים והם נדונו לעונשים שונים, כל אחד בהתאם לחלקו בפרשה.
█ ‘סחר באיברים’ בקנה מידה גדול
במהלך ניהול התיק בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, נעצרו הנאשמים ביטון ודר’ זיס לאחר שחברו פעם נוספת לביצוע עבירות דומות של סחר באיברים.
לאור האמור, הוגש נגדם כתב אישום בבית משפט השלום בעיר פתח תקווה על ידי פרקליטות מחוז מרכז (פלילי). שני התיקים אוחדו במסגרת הסדר טיעון בין הצדדים, כאשר הנאשמים הודו והורשעו בכתבי אישום מתוקנים בגין שני התיקים האמורים.
כאמור, היום גזר בית המשפט על הנאשמים דר’ זיס וביטון את העונשים הבאים:
מיכאל זיס, קיבל 5 שנות מאסר בפועל, מאסר על תנאי ותשלום פיצויים בסך כולל של 300,000 ₪ וכן 100,000 ₪ במזומן שיחולטו לטובת אוצר המדינה.
שלומי ביטון, קיבל 4 שנות מאסר בפועל וכן הופעל במצטבר עונש מאסר מותנה של 12 חודשים שהוטל עליו בתיק אחר שהתנהל נגדו בגין עבירות דומות.
בסך הכל, ירצה ביטון 5 שנות מאסר בפועל. מאסר על תנאי וכן תשלום פיצויים בסך כולל של 60,000 ₪ למתלוננים בשני התיקים בהם הורשע.
בית המשפט המחוזי בעיר באר שבע באמצעות כב’ השופטת גילת שלו), ציינה בגזר הדין, כי; “העבירות בהן הורשעו הנאשמים הן עבירות חמורות, ובעיקר השילוב הקשה והבלתי מוסרי שבין העבירות של סחר ותיווך לסחר באיברים לבין עבירות העושק והמרמה” (עמ’ 418 לגזר הדין).
█ “הפרקליטות; “למנוע חשש, כי מעוטי יכולת, ייאלצו, למחייתם, למכור איברים מגופם לבעלי היכולת”
הפרקליטות, מסרה בתגובה לגזר הדין; “בית המשפט העביר מסר חד וברור ולפיו עבירות סחר באיברי בני אדם הן עבירות חמורות שעל החוטאים בהן לשאת במלוא חומרת הדין.
מדובר בעבירות בהן נעשה ניצול כפול של מצוקה רפואית של החולים מחד ומצוקה כלכלית של התורמים, מאידך בשל בצע כסף.
במקרה זה, דובר על נאשמים שהיו מעורבים באינספור מקרים של סחר באיברים ושתוך כדי ניהול ההליך נגדם, שבו וביצעו עבירות דומות נוספות.
בית המשפט בגזר דינו אימץ את התכלית המוסרית והערכית העומדת בבסיס החוק, אשר ייעודה הוא למנוע חשש, כי מעוטי יכולת, ייאלצו, למחייתם, למכור איברים מגופם לבעלי היכולת”.
את התיקים ניהלו עורכת דין מירב עמר כהן מטעם פרקליטות מחוז דרום (פלילי) ועורך דין גלעד ארליך מטעם פרקליטות מחוז מרכז (פלילי).
◄ אל גזר הדין נגד שהורשעו בעבירות של סחר באיברים.