נפגעות סרטן שד: המונח ’כריתה’ מתאים לעצים ולא לשדיים
האקדמיה ללשון העברית סירבה לפנייתה של עמותת אחת מתשע להחליף את המונח ’כריתת שד’. הפנייה של העמותה לאקדמיה ללשון, נעשתה בעקבות מחאתן של נפגעות סרטן שד שטענו כי המונח ’כריתה’ אמור להתייחס לעצמים דוממים ולא לאיברים חיים. “כששמעתי מהרופא את המילה ’כריתה’, דמיינתי תמונה של גרזן ועצים גדועים” מחתה אחת הנפגעות.
one in nine t180k-n_01.jpg
נורית טולנאי, מנכלי”ת עמותת אחת מתשע, פנתה לאקדמיה ללשון ביום 23 במאי, בבקשה, כי ימצאו מונח חלופי ל ’כריתת שד’, שיסייע להפחתת פחדיהן של נפגעות סרטן שד ויענה על הצרכים והרגישויות שלהן. חברי הוועדה למונחי רפואה השיבו, כי לא מצאו לנכון לשנות את המונח הקיים.
פניית העמותה נעשתה בעקבות פניותיהן של נפגעות סרטן שד, אשר מחו נגד השימוש של המערכת הרפואית בפרט ושל הציבור בכלל, במושג האכזרי ’כריתת שד’, אשר מיוחס לחפצים דוממים ולא לאיברים חיים.
במכתב התשובה לעמותה, כתבה איילת בצלאל, מזכירת הוועדה למונחי רפואה של האקדמיה ללשון, כי בשל העובדה, שמושג הכריתה אינו מתייחס רק לשדיים, כי אם גם לאיברי גוף אחרים, לא מצאו לנכון חברי הוועדה לשנות את המונח הקיים.
“צר לי שרופאי הוועדה באקדמיה ללשון, בחרו שלא להתייחס למשמעויות השליליות העולות מן המונח ’כריתה’ ולהיצמד לטיעון הלקוני והמדעי לכאורה”, הגיבה נורית טולנאי, מנכ”לית עמותת “אחת מתשע”.
“השארת המונח ’כריתת שד’ מותיר על כנו את כל המשמעויות הקשות הנלוות לכריתת איבר מהגוף, מחזק את האימה של נשים מהמחלה ותוצאותיה ומונע מהן להיבדק, מהפחד להיוותר ללא שדיים”. הוסיפה נורית טולנאי.
Add Comment