עמותת ’אחת מתשע’ בפנייה לאקדמיה ללשון: שדיים זה לא עצים. החליפו את המונח “כריתת שד”
נפגעת סרטן שד פנתה, לאחרונה, לעמותת “אחת מתשע” בבקשה לסייע לה להחליף את המושג ’כריתת שד’. האישה, יחד עם נפגעות סרטן שד אחרות, מחו נגד השימוש של המערכת הרפואית בפרט ושל הציבור בכלל במושג האכזרי ’כריתת שד’, אשר מיוחס לחפצים דוממים ולא לאיברים חיים.
one in nine t180k-n_01.jpg
לדבריה, של נפגעת סרטן שד: “כששמעתי מהרופא, את המילה כריתה, דמיינתי תמונה של גרזן ועצים גדועים”. בפנייתה לאקדמיה ללשון, מיום 23 במאי 2004, ביקשה מנכ”לית העמותה, נורית טולנאי, כי האקדמיה תציע מונח חליפי שיסייע להפחתת פחדיהן של נפגעות סרטן שד ויענה על הצרכים והרגישויות שלהן.
נפגעות סרטן שד שפנו לפורום המקוון של עמותת “אחת מתשע”, הביעו את מורת רוחן מהמונח ’כריתת שד’. “מדובר במינוח אומלל”, אמרה אחת הנשים. “אני אומרת סרטן השד בעוז אבל כריתה – לא! אנו ’החד – שדיות’ כבר שרדנו, אבל לבי על המצטרפות העתידיות”.
לדברי נורית טולנאי, מנכ”לית “אחת מתשע”: “המערכת הרפואית משתמשת במונח כריתה במקרה של הורדת שד עקב גידול סרטני, אבל לא נוקטת באותו מונח לגבי מרבית איברי הגוף האחרים. שימוש במושג כה אלים ואכזרי מעצים את מנגנון ההכחשה החברתי כלפי תופעת סרטן השד.
“אני רוצה להאמין, כי אין קשר בין השימוש הבוטה במונח ’כריתה’ לבין העובדה שזו מחלה הפוגעת בעיקר בנשים”. סיכמה נורית טולנאי.
ה”קו חם” של העמותה: 400 – 363 – 800 -1, לאתר ופורום העמותה אחת מתשע; www.onein9.org.il
Add Comment