לרגל חג בעומר, האגודה למלחמה בסרטן יוצאת בסידרת המלצות לציבור; אם כבר מחליטים לעשות “על האש” בל”ג בעומר, מומלץ להכין את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך להבות האש הגלויה, אשר הן הגורמות ליצירת החומרים המסרטנים.
אחד מתוך שלושה אנשים עלול לחלות בסרטן. ואולם כיום ניתן לרפא לפחות שניים מתוך שלושה מקרי מוות ממחלת הסרטן, בעיקר אם התגלו בשלב מוקדם, בסוגי סרטן מסוימים ניתן להגיע גם ל-90% ריפוי. בשנים האחרונות מתגבשת הדעה, כי תחלואה בסרטן תלויה לא מעט בסגנון חיים, התנהגות הציבור ובחשיפה לגורמים מסרטנים, וכן כי קיימים גם גורמים מגינים העשויים להפחית את הסיכון לחלות במחלה, או אף למנוע אותה.
מחקרים מצביעים על כך שלא מומלץ כלל לאכול בשר העשוי “על האש”
כך למשל, הוכח במחקרים רבים, כי 85% ממקרי סרטן הריאה, נגרמים כתוצאה מעישון. כמו כן, ידוע שמשקל עודף, צריכת קלוריות רבה ופעילות גופנית מעטה, עלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ובסרטן השד. גם שתייה מופרזת של אלכוהול קשורה אף היא בסרטן השד ובסוגי סרטן נוספים.
לעומת זאת ידוע, כי תזונה נכונה המכילה שיעור סיבים גבוה, מגינה מפני סרטן במעי הגס ושויטמין A עשוי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הריאה, שילוב של מגוון ירקות ופירות בתפריט בצבעים שונים תורמת להפחתת הסיכון לחלות בסוגים שונים של סרטן.
ידוע גם שהימנעות מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן העור. לאור זאת ממליצה האגודה למלחמה בסרטן לנקוט באמצעי זהירות מוגברים ולאמץ סגנון חיים בריא יותר לאורך שנים וכך להמנע ככל האפשר מלחלות בסרטן ומפרסמת המלצות לציבור כיצד לעשות זאת, לרגל יום העצמאות.
• מחקרים מצביעים על כך שלא מומלץ כלל לאכול בשר העשוי “על האש”, מאחר ובתהליך השריפה של המזון על הלהבות, עלולים להיווצר חומרים העשויים לגרום לסרטן (כמו אמינים הטרוציקליים), לאור המחקרים המלצת האגודה למלחמה בסרטן לציבור להמעיט ככל האפשר באכילת בשר ומוצרי מזון העשויים על גחלים.
אם כבר, מחליטים לעשות “על האש” בחג, מומלץ להכין את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך להבות האש הגלויה, אשר הן הגורמות ליצירת החומרים המסרטנים. במידה והבשר נחרך (נשרף והפך לשחור), לזרוק ולא לאכלו.
• מומלץ, לשלב בארוחה מגוון של ירקות, רצוי למלא קודם את הצלחת עד חציה בירקות חתוכים בצבעים שונים או בסלט ורק אחר כך להוסיף את הבשר לצלחת.
• מומלץ, להמעיט באכילת מאכלים משומרים, מעושנים, כבושים ומומלחים, מוצרים אלה, עשויים להכיל ניטרטים, אשר עלולים להגביר את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים.
• מומלץ, להמעיט באכילת מאכלים מטוגנים, כגון: צ’יפס אשר בתום תהליך הטיגון מכיל חומרים העשויים לגרום לסרטן.
• מומלץ, להעדיף כמנה אחרונה פרי עתיר בסיבים.
• מומלץ, להמנע משימוש בשומן מן החי ולהעדיף שימוש בשמן זית, שמן קנולה.
• אם אתם צורכים אלכוהול מומלץ לשתות עד כוסית אחת בלבד ליום של בירה או יין או כל משקה חריף אחר, צריכה מרובה של אלכוהול עשויה לגרום לסרטן.
• מומלץ, להימנע מחשיפה לשמש, לשהות בצל, להשתמש בנדיבות בקרם הגנה בעל מקדם הגנה של 15 ומעלה, להרכיב משקפי שמש ולחבוש כובע גם כששוהים בצל.
• מומלץ, לא לעשן כלל, אולם אם הנכם מעשנים, אל תעשנו ליד הילדים ובני המשפחה. גם כששוהים באויר הפתוח קיימת חשיפה לעישון פסיבי העשויה לגרום לבעיות בדרכי הנשימה, שיעול, ליחה, כאבים בחזה, ירידה בתפקוד הריאות, זיהומים בדרכי הנשימה, ברונכיט, ולעליה בסיכון להתקפות אסטמה בקרב ילדים הסובלים מאסטמה.
• מומלץ, לשלב פעילות גופנית ביציאה לפיקניק ולפני הארוחה לעודד את הילדים והמבוגרים להשתתף במשחק כלשהו, ריצה קלה או הליכה מהירה בסביבה.
האגודה למלחמה בסרטן, מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת עלוני מידע ללא תשלום בנושא מחלות הסרטן ודרכי מניעתן 1800-599-995 או לאתר האינטרנט, הנמצא בכתובת www.cancer.org.il.
Add Comment