בשנתיים האחרונות יש ירידה בצריכת חלב ומוצריו ואיתה גם הקטנת מכסות הייצור של יצרני החלב בישראל.
מאיר בראון, מנכ”ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל, מוסר, כי לקראת חג הפסח, נערכו לבניית תפריט כשר, לפרות במשקי החלב בישראל. התפריט התבסס על תירס וחומוס כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה.
meir_brown_100_02.jpg
שלא כמו בשנים עברו, מובטח על ידי המחלבות, כי כל החלב יקלט בימי החג. היו שנים בהן היו ימי גשר במהלך חול המועד והחלב היה מצטבר ונשפך ללא שימוש. השנה המחלבות נערכו לכך וכל החלב יקלט.
“איסור חמץ בפסח, חל גם על רכושו של היהודי ולא רק על פיו. גם הבהמות הם חלק מאותו רכוש ולכן אסור על פי ההלכה שיהיה חמץ בסביבתו”.
כך אומר פרץ שורק, רכז מרכזי המזון בהתאחדות מגדלי הבקר בישראל “האכלת פרות משקי החלב באוכל כשר לפסח כבר החלה, ומדובר בתפריט חלופי כשר, אשר מחליף את מיני הדגן הנפוץ בשאר השנה. תפריט הפרות לפסח כולל: תירס, קש, תחמיץ תירס וחומוס”
“בהמה של יהודי, אסור לה לאכול מוצרים שיש בהם החמצה. כאשר הבהמה אוכלת היא מפרישה רוק, כאשר נוזל הרוק על השעורה, היא הופכת לחמץ, לכן, אסור בימות הפסח להאכיל את הבהמה בחמשת מיני הדגן. על מנת שלא תיווצרנה בעיות בריאות לבעלי החיים בזמן הפסח, יש להרכיב את התפריט בצורה מקצועית. הרפתנים קיבלו לפני הפסח, דף הדרכה מקצועי ומסודר, שתפקידו למנוע תפריט שגוי אשר יזיק לפרות” סיפר פרץ.
הרב זאב ויצמן, רבה של תנובה אמר, כי “הכנת הכשרות במשקי החלב לחג הפסח, נערכת בשני שלבים: בשלב ראשון, מתקינים מערכות סינון עדינות במשקי החלב, כך שהחלב עובר סינון לפני כניסתו למיכל. בשלב השני-שינוי תפריט האכלה של הפרות.
בעבר כשלא היו מערכות סינון חלב הכנת הכשרות לפסח ארכה לפחות 3 שבועות, היום זה נעשה תוך מספר ימים. כבר השנה, הכנת הכשרות לפסח לא תהיה כרוכה בעלויות כלכליות גבוהות, כמו בשנים קודמות, מאחר ומחיר החיטה השנה, מאד גבוה, לעומת מחיר התירס -המחליף את החיטה בפסח”.
מהתאחדות מגדלי הבקר בישראל, נמסר, כי העדר הישראלי מונה כ-110 אלף פרות חולבות, אשר מייצרות כ- 1.15 מיליארד ליטר חלב בשנה. בממוצע כ- 10,500 ליטר חלב לפרה. התנובה הגבוהה ביותר בעולם (ארה”ב שניה כ-9,500 ליטר לפרה ואחריה אירופה המערבית עם 7,500 ליטר לפרה, לשנה)
אוכלוסיית ישראל מונה 6.5 מיליון תושבים, הצורכים קרוב ל-160 ליטר לנפש בשנה.
(לצורך השוואה, בארה”ב 250 ליטר לנפש, בשוודיה 300 ליטר לנפש, בהולנד 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש). בשנתיים האחרונות יש ירידה בצריכת חלב ומוצריו ואיתה גם הקטנת מכסות הייצור של יצרני החלב בישראל.
Add Comment