הוא נוהג למחזר את מאמריו, אחת למספר שבועות (כאשר עולה בעיית מים כלשהי לסדר היום הציבורי), ולאחר פרסומה בעיתונו – הוא מקריא אותה בתוכנית הכלכלית “צבע הכסף” ובערב שבת מנפנף באצבעו בערוץ 2 תוך אזהרה “…ושלא יעבדו עליכם…” קבל עם וארץ.
לפני מספר שבועות פרסם “ידיד” החקלאים וכתבו הכלכלי (והציני) של עיתון “הארץ”, מר נחמיה שטרסלר, עוד מאמר, שכותרתו “סכר דגניה נפתח בחלם”. לעובדה שבסופו של דבר הסכר לא נפתח עד היום (ולצערינו – חבל שכך) אין משמעות רבה לעניינו; מה שחשוב לדיוננו, הם טיעוניו הבלתי רלוונטיים ובלתי מקצועיים של האיש – לעתים עד כדי גיחוך וזאת בכל מה שנוגע לניהולו ותפעולו של משק המים;
tamari_Yoram_180_01.jpg
הוא נוהג למחזר את מאמריו, אחת למספר שבועות (כאשר עולה בעיית מים כלשהי לסדר היום הציבורי), ולאחר פרסומה בעיתונו – הוא מקריא אותה בתוכנית הכלכלית “צבע הכסף” ובערב שבת מנפנף באצבעו בערוץ 2 תוך אזהרה “…ושלא יעבדו עליכם…” קבל עם וארץ.
שטרסלר, הוא אולי הכלכלן (האומנם?) היחיד בעולם, המטיף השכם והערב למחיר שווה למים לצריכה ביתית וחקלאית – דבר שלא קיים בשום מדינה בעולם. ואז, כבמטה של קסם ייגמר המחסור הכרוני במים ממנו סובלת ארצנו הדוויה…
כל הנסיונות להסביר לאיש (המבין יותר מכולם) שמים לצריכה ביתית דורשים איכות ואמינות אספקה – שני פרמטרים שמשקלם הכלכלי עצום – אותם לא דורשת החקלאות – נופלות על אוזניים אטומות;
את “המסביר הלאומי” הנושא גם את דבר פקידי אגף התקציבים באוצר ברמה – העובדות כבר מזמן לא מעניינות: מבחינתו – שהחקלאות תעלם מנוף ארצנו (בשל אי יכולתה לעמוד כלכלית במחירי המים המומלצים ע”י האיש), ואז תהיה לו לבטח עילה לפתוח בסדרת מאמרים חדשה לתפארת מדינת ישראל…
דומה, שמה שחסר לשטרסלר, הוא מה שקרוי בעגה המקצועית, מעט ידע בתחום האיזונים: לבד מעניין מחירי המים לצרכנים השונים, דבר המעוגן גם בחוק המים (בפסקאות 111 ו-112, ברם; מה-הם חוקים אליבא דמישנותיו הכלכליות של מיודענו…) – מתריע האיש, במאמר מפברואר השנה, כדלקמן:
“… מצד אחד, הם (קרי: נציב המים ו”לובי המים” – י.ת.) יזרימו לים המלח מאות מיליוני קוב מים (שהיו יכולים להישאב לאקוויפר החוף בתקופת הקיץ), אח”כ ימשיכו לא לתפוס מאות מיליוני קוב שזורמים חופשי, לים התיכון בכל חורף דרך רחובות הערים….” וכו’.
אכן – מחשבה גאונית! כיצד קרה שאיש לא חשב עד היום לאגור את “מאות מיליוני הקובים” הללו, בה בעת שכלכלן מצוי עושה זאת בהבל עטו תוך שהוא חוסך לעם היושב בציון מיליוני קובים ושקלים…?
והצעתי לשטרסלר: אדרבא – נסה לתכנן את הפרוייקט לאותו איגום (ורצוי – תוך בחינה כלכלית מדוקדקת כמובן!) כל זאת תחת ההסתברות שאירוע מעין זה קורה אחת ל-14-10 שנים.
מן הסתם יווכח שטרסלר, שאפילו אוהביו ומעריציו באגף התקציבים באוצר ירימו גבה…
אכן – אין גבול לפופוליזם ולציניות.
Shtresler_Nehemya_100_01.jpg
עניין אחר עוסק באמינות המספרים אותם מפזר שטרסלר, במאמריו: ממקור עלום, קובע האיש שהעלות השולית של המים בארץ היא 1.7 ₪/מ”ק; כידוע, מים המותפלים באילת (לצריכה ביתית) – עלותם יותר מ-3 ₪/מ”ק;
מאידך, עלות מ”ק ממוצעת (ע”פ תקציב “מקורות” ב-2003) – היתה 1.317 ₪/מ”ק, וכידוע, מדד המחירים לצרכן ב-2003 ירד בכ-2%, ועם הגברת אספקת המים מ”מקורות” ב-2004 לצרכנים השונים (בשל שתי שנות השפע האחרונות) – יש להניח שההוצאות הקבועות תרדנה, ואיתן גם העלות הכוללת של מ”ק;
הפועל היוצא מכך הוא, שאם לא תהיה מעורבת יד-אדם ב”עדכון” המחירים – הם אמורים לרדת כפי שאכן בא לידי ביטוי בסוף השנה שעברה – בעדכון הטייס האוטומטי – ירידה של 3.5% תמימים! אתה הבנת את זה מר שטרסלר?
במאמריו האחרונים, חוזר שטרסלר, פעמיים ושלוש על כך ש”אסור לתת לחקלאים בארץ לגדל את הגידולים זוללי המים הגדלים בנורבגיה”.
מסופקני מה יודע האיש על החקלאות הנורבגית ובמה היא זהה או שונה מזו שלנו; בביקורי באותה ארץ לפני כעשור, ראיתי שם הרבה שדות של גידולי שדה וכן גידולי ירקות; גידולים אלה אינם זקוקים בנורבגיה למים; בארץ, הם דורשים כ-350 – 200 מ”ק לדונם. אם לדעתו של שטרסלר, זהו ביזבוז – יבוא ויציע לנו (בהמשך לפרוייקט האיגום הגדול…) מייזם לייבוא של אותם גידולים מנורבגיה…
מעניין, איזה כותרת נקבל בעיתונו “הארץ” לאחר ייבואן של 100 הטונות הראשונות של עגבניות נורבגיות…
לבד מזאת – שטרסלר, שכח כנראה שלחקלאות מכסות מים חוקיות אותן היא לא לקחה לעצמה אלא קיבלה על-פי חוק והיא אפילו משכילה שלא לנצל את כולן ב-20 השנה האחרונות.
סוף דבר
ניתן עוד להוסיף, להבהיר ולהסביר; זה לא יעזור. הפרשן המכובד מקבל במות חופשיות להסברת משנתו הכלכלית, מבלי שלנפגעים תהיה אפשרות להגיב על השמצותיו בזמן-אמת ובאותם אמצעי תקשורת. אני סבור שיש לבחון אפשרות לתבוע איש זה על הוצאת דיבה ולהפסיק לאלתר להתייחס לכתבותיו והגיגיו רוויי הארס.
___________
* הכותב יורם תמרי, משמש רכז תא מים, התאחדות חקלאי ישראל.
Add Comment