מחקר חדש: למה מעדיפות הדבורים לרדות צוף מפרחי הדרים ופחות מפרחי אבוקדו
בדומה לשנה שעברה, יבול האבוקדו בארץ, לא היה גבוה יחסית לשנים קודמות. למרות זאת לא עלה מחיר האבוקדו ונשאר זהה לשנה שעברה. ב-2003 נקטפו כ-50,000 טון אבוקדו. כמחצית מהיבול שווק בארץ והשאר יוצא לאירופה. כך מסר, עובד ברזילי, מנכ”ל “קדם אבוקדו גל” ממפעלי החברה לפיתוח הגליל בגליל העליון.
avokado_t180k-n_2004_02.jpg
“הסיבות לירידה ביבול בשנתיים האחרונות ממשיך ברזילי – “הן מזג האוויר ההפכפך ובעיה שהתעוררה בהאבקת עצי האבוקדו על ידי הדבורים” התברר כי בתקופת הפריחה מעדיפות הדבורים לרדות צוף בעיקר מפרחי הדרים ומפרחי בר ומדירות רגליהן מפרחי האבוקדו כתוצאה מכך לא מתקיימת ההאבקה הנדרשת ליצירת הפרי” אומר ברזילי.
ברזילי, מסתמך על מחקר של הדוקטורנט אהד אפיק מהמרכז לחקר הדבורים, בפקולטה לחקלאות ברחובות, ממנו עולה, כי זני האבוקדו שפריחתם מאוחרת (“נאבל” ו”ריד”) מושכים את הדבורים היטב, אבל הזנים שפריחתם מוקדמת יחסית (“אטינגר”, “האס”, פינקרטון”, “פוארטה”) המהווים 85% משטחי האבוקדו(!) חופפים בפריחתם את פריחת ההדרים ואת שיא פריחת פרחי הבר ולכן סובלים לאורך שנים, מפוריות בלתי יציבה הפוגעת ביבול.
עוד מוסר מנכ”ל “קדם אבוקדו גל” ברזילי, כי קרטון אבוקדו (4 ק”ג) נמכר השנה באירופה בכ-6 יורו וזו ירידה בהשוואה לשנה הקודמת בה נמכר כל קרטון בסביבות 7-8 יורו “למרות ירידת המחיר, הצליחו השנה, מגדלי האבוקדו לשמור על רמת רווח עקב עליית שער היורו בכ-15%. בשוק הישראלי נמכר האבוקדו במחיר דומה לשנה שעברה כ-7-9 ₪ לקילו”
ברזילי, מציין, כי על מנת לשמור על רווחיות היבול ועל הרמה הגבוהה של פרי האבוקדו ובמסגרת פיתוח זנים חדשים של אבוקדו אשר יתאימו לדרישות השוק ויניבו יבולים גבוהים, פותח זן הפינקרטון.
avokado_180k-n_2004_03.jpg
הזן הזה גדל בהצלחה בעיקר בעמק החולה ונותן יבול הגבוה ב-25% מהזנים האחרים והוא נשמר היטב במשך 30 יום לאחר הקטיף. העובדה שלפרי חיי מדף ארוכים כל כך, מאפשר לייצא אותו לאירופה והוא מגיע לשווקים באירופה במצב מצוין דבר המסביר את הביקוש הרב אצל הלקוחות לאבוקדו מזן זה.
רוב הזנים הגדלים בארץ הם בעלי קליפה ירוקה ולמרות זאת הזן המבוקש ביותר ,ובעל הפדיון הרב ביותר בארץ ובעולם, הוא דווקא זן ה”האס” שקליפתו הופכת שחורה כאשר הוא בשל.
ה”האס” הוא גם הזן האיכותי והטעים ביותר ולכן פיתחה חברת “מטבל אבוקדו” מזן ה”האס”, סלט אבוקדו טבעי עם לימון, אשר ישווק לציבור הרחב לקראת חג הפסח, במשך כל ימות השנה. הסלט איננו מכיל חומרים משמרים.
עונת קטיף האבוקדו מתחילה בחודש אוקטובר עם הזן המקדים, ה”אטינגר” ומסתיימת בחודש מאי, בזן “ריד”. בשנים האחרונות היבול הוא בין 1.2 ל-2.2 טון לדונם אבל כל זן שונה ברמת הפוריות שלו.
שנת 2003-2004 אופיינה בשונות גדולה מאוד ביבול בין הזנים השונים ובין אזורי הגידול השונים, בעוד שבגליל המערבי ובשרון היו השנה יבולים ממוצעים ומעלה, באזור הגליל העליון היה היבול נמוך במיוחד, ככל הנראה בגלל מזג האוויר.
הביקוש לאבוקדו בשוק הישראלי ובשוק העולמי עולה משנה לשנה, הצרכן הישראלי צורך בממוצע כ-5 ק”ג אבוקדו לשנה.
סך הכל נטועים בארץ כ-44,000 דונם שטחי אבוקדו, מתוכם 4,000 דונם של מטעים צעירים שעדיין לא מניבים. הזנים המובילים בשטחים הנטועים הם ה”אס” (28% מהשטח הנטוע), “אטינגר” (27%), “פינקרטון” (12%) ו”פוארטה” (12%).
מרבית שטחי הגידול של האבוקדו נמצאים בשרון ועמק חפר (29%) בגליל המערבי (27%) והגליל העליון הוא האזור השלישי בגודלו עם 13% מכלל שטחי הגידול של האבוקדו.
Add Comment