הלהקה הגדולה ביותר שנצפתה ליד חופי ישראל מנתה כ-100 דולפינים
דייגי גבעת אולגה, שבחדרה, לא ראו מעולם מחזה מרהיב שכזה; במרחק של 200 מטרים צפונית מהחוף, חלפה לה להקה של 40 דולפינים מהמין דולפינן ים-תיכוני. אל החוף בחדרה, הוזעקו אנשי המרכז הישראלי לחקר וסיוע ליונקים ימיים (מחמ”לי).
dolfin_t180_id=4348_01.jpg
הדייגים שנכחו באזור הבחינו, כי בלהקה, המצוייה ככל הנראה בתקופת הנדידה, גם נקבות עם גורים. זאת ועוד; כאשר הגיעו אנשי מחמל”י, בסירתם, לא חששה להקת הדולפינים, שעסקה בציד להתקרב גם אליהם.
אל קרבת חופי ישראל מגיעות בדרך כלל קבוצות קטנות של חמישה עד שישה דולפינים, אולם עתה ככל הנראה מדובר בלהקה גדולה הנמצאת בנדידה ונראו בה גם נקבות עם גורים. אגב, יצויין, כי הלהקה הגדולה ביותר של דולפינים, שנצפתה ליד חופי ישראל מנתה כמאה דולפינים.
אחד החוקרים הידועים במחמל”י, עוז גופמן, מסר לתקשורת, כי הימצאותם של גורי דולפינים בקבוצה הינה מעודדת במיוחד, זאת משום שהיא מצביעה על כך שישנה המשכיות באוכלוסייה וכי יש חשש לקיומה בגלל ציד, פגיעה בלתי מכוונת מרשתות דייגים, וחשיפה לזיהום סביבתי.
דולפינן ים תיכוני, הוא המין הנפוץ ביותר של דולפינים בחופי ישראל והוא חי גם באזורים אחרים של הים התיכון. לפי בדיקות גנטיות שנערכו לדולפינים שנמצאו מתים בחופי ישראל, התברר שיש שתי אוכלוסיות שונות שאחת מהן נמצאת בין אזור נתניה וראש הנקרה והשנייה מנתניה דרומה עד חופי מצרים.
על הדולפינים בחופי ישראל מספר עוז גופמן, מחמל”י – המרכז ללימודי ים, אוניברסיטת חיפה:
בחופי הים התיכון של ישראל ומפרץ אילת חיים דרך קבע עשרות דולפינים ולוויתנים קטנים השייכים לסדרת הלויתנאים cetacea. יש להדגיש, כי הדולפינים והלוויתנים הם יונקים ימיים ולא דגים. אוכלוסיית הדולפינים, בחופינו מורכבת ממספר להקות, 4-5 פרטים בממוצע בלהקה. המינים הנפוצים הם דולפינן ים תיכוני, דולפין מצוי וסטנלה מפוספסת.
אוכלוסיית הדולפינים הים תיכונית פרושה מראש הנקרה בצפון ועד לחוף דוגית בדרום. הדולפינים, בעיקר מהמין דולפינן ים תיכוני, יוצרים קשר הדוק עם ספינות הדייגים – המכמורתנים, אליהן הם מגיעים על מנת לזכות ב”ארוחה חינם”; הדולפינים אוספים את הדגים הבולטים מהרשת וממשיכים לדרכם.
שייטים המפליגים בים: אנשי חיל הים, דייגים ושייטי יאכטות פוגשים לעיתים את הדולפינים החביבים כאשר הם רוכבים על גל החרטום ומשחקים עם זרמי המים שנוצרים סביבו, בדומה לגלישת גלים. מפגשי אדם-דולפין נעשים ביוזמת הדולפינים המתקרבים המתקרבים אלינו, בני האדם, מתוך סקרנות.
באחרונה, הוקם מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל, הנמצא בחסות המרכז ללימודי ים באוניברסיטת חיפה, והמשרד לאיכות הסביבה. זהו המאמץ הראשון והיחידי במזרח התיכון להקמת גוף פעיל לשמירה וחקר יונקים ימיים החיים באגן הים התיכון המזרחי ובמפרץ אילת. המרכז ממוקם בבית הספר הימי “מבואות ים” במכמורת. (הכותב: עוז גופמן, מהמחמל”י – המרכז ללימודי ים, אוניברסיטת חיפה).
על מחמ”ל:
“מרכז מחקר מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל” העמותה נוסדה בשנת 1994, ומבוססת על רשת של מתנדבים, הפזורים לאורך חופי ישראל, ונכונים להתייצב בכל עת לעזרתם של דולפינים או יונקים ימיים אחרים הנמצאים במצוקה.
העמותה עוסקת בהצלה, מחקר והסברה של יונקים ימיים, ובראשם הדולפינים. כחלק מהפעילות, מקיימים אנשי העמותה ערבי הרצאות בנושא היונקים הימיים.
ההרצאות מתקיימות במרכז הימי של העמותה במכמורת או בבתי הספר. בשטח, בין הצלה של דולפין אחד למשנהו, פועלת העמותה למיפוי אוכלוסיית הדולפינים שבאזורינו.
אפשר להצטרף לעמותה או לקבל פרטים נוספים בטלפון: 09-8663119 או דרך אתר האינטרנט: http://maritime.haifa.ac.il/cms/immrac.
Add Comment