תינוק חולה שחפת בן שישה חודשים שנדבק מאביו, ונער בן 14 וחצי שנדבק מנער אחר, אושפזו לאחרונה במחלקת הילדים של ביה”ח “לניאדו” * ד”ר יעקב שכטר, מנהל מחלקת הילדים, מציג את עיקרי התוכנית הישראלית לבלימת אחת המחלות הקטלניות ביותר בעולם
מאת: ד”ר יעקב שכטר וד”ר אורי רובינשטיין
שחפת – היא אחת המחלות הקטלניות בעולם. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי למעלה מ-800 מיליון אנשים נדבקים מדי שנה בחיידק השחפת, וכשלושה מיליון איש, נפטרים בכל שנה עקב המחלה. למרות המודעות ותוכניות הבלימה, קצב ההדבקה העולמי עולה ב-0.4 אחוז לשנה.
tuberculin_wheal_180_01.jpg
דו”ח שפרסם לאחרונה, ארגון הבריאות העולמי, קובע, כי ישראל, היא המדינה שבה שיעור חולי השחפת העמידה הוא הגבוה ביותר בעולם.
לאחרונה, כאמור, אושפזו במחלקת הילדים בבית החולים לניאדו, תינוק חולה שחפת, בן שישה חודשים שנדבק מאביו, ונער בן 14.5 שנדבק ככל הנראה, כשבא במגע עם נער אחר. לאחר אבחון מתאים שכלל ביצוע בדיקות תרבית לשחפת וצילומי רנטגן, הוחלט על טיפול תרופתי מדויק.
“בעשור האחרון בישראל, בדומה למגמה בעולם המערבי, חלה עליה בשכיחות הזיהומים בשחפת”, מוסר ד”ר יעקב שכטר, מנהל מחלקת הילדים בבית החולים לניאדו, בכנס רופאי ילדים שהתקיים לאחרונה בתל אביב.
“בישראל מתבצעת תוכנית לבלימת מחלת השחפת בהתאם להנחיות ארגון הבריאות העולמי, כשההערכה הראשונית מצביעה על תוצאות מעודדות בבלימת המחלה. הקפדה על כל פרט בתוכנית הבלימה, לרבות בירור מקיף ואבחון מהיר ומדויק, הנם תנאים הכרחיים להצלחתה”.
“התוכנית הישראלית לבלימת המחלה מבוססת על ארבעה עקרונות מרכזיים”, מסביר ד”ר אורי רובינשטיין, מומחה למחלות זיהומיות בילדים בבית חולים “לניאדו”:
tuberculin_6weeks_180_01.jpg
א. אבחון מוקדם – החיוני בכדי לשבור את מעגל ההדבקה של החיידק. בדרך כלל מתבצעת ההדבקה בין מבוגר למבוגר,באמצעות רסיסי ליחה שמפריש החולה לאוויר, ומשפיעה על ילדים הבאים עימם במגע.
ב. בדיקה ממוקדת של תושבים ועולים חדשים ממדינות בהן מחלת השחפת שכיחה, כגון: מדינות חבר העמים ואפריקה.
ג. טיפול רפואי מדויק וארוך טווח – יש להקפיד על טיפול רפואי ממוקד וארוך טווח, בסיוע המרפאה לשחפת של משרד הבריאות, ובתיאום עם לשכת הבריאות המקומית שאף עוקבת אחר נתיב המחלה באמצעות תשאול ומעקב של אנשים נוספים שבאו במגע עם החולה.
ד. הגברת המודעות והמידע בקרב הציבור והקהילייה הרפואית – נועדה לסייע לאבחון מהיר ומוקדם.
עוד הדגיש ד”ר שכטר, כי הצלחת הטיפול בשחפת נובעת בין השאר משיתוף פעולה בין בתי החולים השונים, המרפאה לשחפת, וצוות קופות החולים בקהילה, ועל יישום מודל טיפולי של ארגון הבריאות העולמי, אשר מתמודד עם הקושי להיענות לטיפול.
_________
הסברים נוספים על חיסונים לשחפת
Add Comment