בריאות | רפואה

איסור מוחלט של פרסום מוצרי טבק באמצעי התקשורת

0
0

האגודה למלחמה בסרטן מברכת על הצעת החוק של ח”כ חיים אורון על הצעת החוק. מחקר שעקב אחרי הפרסום ושיווק הסיגריות ב – 100 השנים האחרונות בארצות הברית, בחן כיצד מסעות הפרסום השפיעו בעיקר על בני נוער מתחת לגיל 18 ופחות על מבוגרים.
oron_chaim_100k-n_01.jpg

רקע

ח”כ חיים אורון, יו”ר שדולת בריאות הציבור של הכנסת, הניח היום (16.3.2004) על שולחן הכנסת הצעת חוק פרטית המהווה תיקון ל”חוק הגבלת הפרסומת למוצרי טבק לעישון”. על פי הצעתו ייאסר לחלוטין על חברות הטבק לפרסם בעיתונים, בכתבי עת ובאינטרנט.

“האגודה למלחמה בסרטן מברכת על צעד חקיקתי זה המהווה נדבך נוסף במלחמה בתמותה ובתחלואה הנגרמים מעישון טבק. כידוע העישון הנו גורם המוות מספר אחד בעולם הניתן למניעה. מדי שנה מתים מעישון בישראל 10,000 איש, יותר מאשר מספר האנשים שמתים בתאונות דרכים, פעולות איבה ואיידס גם יחד.

על פי מחקרים רבים שנערכו בארץ ובעולם, הפרסום הנו הגורם המשמעותי ביותר להתחלת העישון אצל בני נוער וכן לביסוס התחושות החיוביות בקרב מעשנים מבוגרים לגבי בחירתם במותג מסוים.

כך למשל מחקר שעקב אחרי הפרסום ושיווק הסיגריות ב-100 השנים האחרונות בארצות הברית, בחן כיצד מסעות הפרסום השפיעו בעיקר על בני נוער מתחת לגיל 18 ופחות על מבוגרים.

מהמחקר עלה כי 69% מבני הנוער בארה”ב מעשנים מרלבורו לעומת “רק” 24% מהמבוגרים. מרלבורו, הוא המותג אשר הושקע בו הפרסום הרב ביותר מבין הסיגריות בארה”ב.

chesterfield_100_01.jpg

עוד עלה מהמחקר, כי בעקבות קמפיין הפרסום של סיגרית קאמל 91% מהילדים בני ה-6 שנשאלו האם הם מכירים את דמותו של ג’ו קאמל, ענו בחיוב (96% מהילדים בני ה-6 הכירו את מיקי מאוס). 0.5% מבני הנוער עישנו ג’ו קאמל, לפני מסע הפרסום ואילו אחריו עלה אחוז המעשנים סיגריה זו בקרב בני הנוער ל-32%.

עוד נמצא במחקר, כי צעירים בני 13 שנחשפו לפרסום מוצרי טבק במגזינים נמצאים בסיכון גבוה ב-21% להפוך למעשנים בהשוואה לצעירים שלא נחשפו לפרסום.

במסגרת התביעות הגדולות של חברות הטבק בארה”ב נחשפו מסמכים סודיים של חברת ר. ג’. ריינולדס, המצביעים על מטרה מכוונת של החברה לפנות ולמשוך ילדים ובני נוער באמצעות פרסום. זאת על מנת להגדיל את דריסת הרגל שלהם בקרב צעירים בגילאי 24-14.

הם ערכו סקרים על הרגלי העישון של הצעירים בגילאי 14 ועל העדפות השוק שלהם והציעו גישה של קומיקס, בעקבותיה נולדה דמותו ג’ו קאמל. הם תכננו לשווק את מוצריהם לצעירים על ידי מתן חסויות לאירועים כמו מופעים, מקומות בילוי, ובעיתונים ומגזינים המכוונים לצעירים. גם אוכלוסיית הנשים עומדת במרכז מאמציהם של חברות הטבק, הן בפרסומות במגזינים לנשים והן בפיתוח מוצרים המותאמים לנשים.

על פי הניסיון הנצבר בשנים האחרונות ממדינות שונות בעולם עולה כי איסור גורף על הפרסום מסייע להורדת שיעור המעשנים.

כך למשל, בנורבגיה כאשר איסור הפרסום הוחל ב-1975, נמצא כי עד ל-1996 התרחשה ירידה של 26% בכמות המעשנים. כמו כן, בפינלנד החוק נחקק ב- 1975, והוחל ב-1978. שיעור מכירות מוצרי הטבק למבוגרים ירד מאז ב- 37%. גם במדינה זו ירד שיעור המתחילים לעשן בין הגילאים 16-25 מ- 35% ל- 23% בשנת 1997.

בניו-זילנד החוק האוסר פרסום של מוצרי טבק הוחל השנת 1990. מאז החלת החוק מכירת מוצרי הסיגריות למבוגרים (מגיל 16+) ירד ב- 21%, ושיעור בני הנוער אשר התחילו לעשן (15-19) ירד מ-26.8% ל-24.7%, תוך 5 שנים. בצרפת החלת החוק האוסר על פרסום מוצרי טבק בשנת 1993 ובעקבותיו ירדו שיעורי העישון בקרב מבוגרים ירדו ב-14%.

גם בישראל בשנת 1970, בתקופה שלפני ההגבלות החוקיות עמד שיעור המעשנים על 42%. כאשר נחקק לראשונה החוק בשנת 1983 האוסר פרסום בטלוויזיה, עמד אחוז המעשנים על כ-37%.

philipmorris_sigatert_100_01.jpg

בשנת 1992 ירד שיעור המעשנים ל-31% וכיום, שנת 2003, על פי דוח שר הבריאות על מצב העישון בישראל, הוא עומד על כ-24%. מדובר על שיעור המעשנים הנמוך ביותר בתולדות מדינת ישראל”.

השפעת איסור הפרסום על צריכת סיגריות

“על פי מחקר שנעשה בבנק העולמי, האיסורים על קידום מכירות ועל פרסום סיגריות הם אפקטיביים בתנאי שהם מקיפים ומכסים את כל המדיה ואת כל המותגים ואינם מאפשרים לתעשיית הטבק אמצעי פרסום חלופיים. במחקר, שכלל 22 מדינות שההכנסות בהן גבוהות, נמצא כי צריכת הטבק קטנה בכ-6% כאשר הוטלו הגבלות מקיפות על הפרסום.

מחקר נוסף, שבחן יותר מ-100 מדינות, גילה כי הירידה בצריכת סיגריות הייתה תלולה יותר במדינות שבהן היה האיסור על פרסום טבק כמעט מוחלט. עם זאת, במחקר של הבנק העולמי מצוין, כי ייתכן שגורמים נוספים השפיעו על הירידה בצריכה”.

כיצד משפיע הפרסום על גיל תחילת המעשנים

“90% מכלל המעשנים החלו לעשן לפני גיל 18. בני נוער וצעירים לפני גיל 18 מהווים כבר שנים רבות קהל יעד מרכזי עבור חברות הטבק. הפרסומות הן הסיבה השכיחה ביותר להתחלת העישון בקרב המעשנים הללו.

הפרסומות לסיגריות מעבירות מסר גלוי וסמוי לגבי המעמד החברתי המועדף כביכול של המעשן, הפרסומות יוצרות אשליה שלעשן זה להיות מקובל בחברה, להצליח עם בני המין השני וכדומה. בני נוער וצעירים נמצאים בתחילת דרכם כקהל צרכנים. פיתוח נאמנות למוצר מסוים בשלב הזה עשויה להשפיע על העדפתו לכל מהלך חייהם”.

כיצד משפיע הפרסום בעיתונים על המעשנים עצמם

“כל מי שנחשף לפרסומת באמצע התקשורת השונים, איננו מחוסן מפני ההשפעה שלה. הפרסומות באמצעי התקשורת ההמוניים, מבוססות על ידע פסיכולוגי רב ועל הבנה בהתנהגותו של הצרכן הפוטנציאלי. הפרסומות הנתמכות בעיצוב גרפי ותמונות מרהיבות מעלות ברשתן צרכנים רבים. ההכרה בכוחה העצום של הפרסומת היא אשר הביאה ממשלות רבות ברחבי העולם להגביל אותה באמצעות איסור גורף או תוספת אזהרה כחלק בלתי נפרד ממנה”.

כמו כן:

“הצעת החוק, הינה נדבך נוסף ביישום סעיף 13 באמנת ארגון הבריאות העולמי לפיקוח על הטבק, עליה חתם שר הבריאות לפני מספר חודשים, ובזכות כך הצטרפה ישראל ל-192 מדינות נאורות ברחבי העולם אשר פועלות מתוך דאגה עמוקה להשפעה השלילית של כל צורות הפרסום, הקידום ומתן החסות, המעודדות את השימוש במוצרי טבק. על פי סעיף זה תוך חמש שנים מכניסתה לתוקף של אמנה זו בישראל, יוטל איסור (ban במקור) מקיף על פרסום, קידום וחסות, במטרה שיוביל לצמצום בצריכת מוצרי הטבק”.

שנת 2004 היא שנה היסטורית למאבק בעישון, אנחנו רק בראשיתה וכבר נעשו מספר צעדים חשובים:

 ב-6 בינואר 2004 בצעד חסר תקדים מסוגו אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת את תיקון צו הגנת הצרכן שהגיש שר התעשייה והמסחר האוסר שימוש במונחים לייט, אולטרה לייט וכדומה. שר הבריאות התבקש להעביר את הצו לפרסום ב-1.4.2004 והוא יכנס לתוקף 8 חודשים מרגע הפרסום, כקבוע בחוק, בכדי לאפשר ליצרנים וליבואנים להיערך, כלומר ב-1.12.2004 ירדו חפיסות סיגריות הלייט מהמדפים.

 כמו כן, במסגרת ישיבה זו (ב-6 בינואר 2004) אישרה הועדה באופן סופי, את שינוי 12 נוסחי אזהרה המתחלפים שהוכנו על ידי צוות של משרד הבריאות, האגודה למלחמה בסרטן, הפורום הישראלי למלחמה בעישון וארגונים בריאות נוספים. עוד אישרה הועדה את גודל האזהרה שתודפס על 30% משטחו של כל אחד מצידי האריזה, בעברית ובערבית בצבע אדום ושחור וכן סימן קריאה שישולב בגרפיקה של האזהרה.

 הועדה דנה גם בהצעת החוק של איוב קרא, שעברה בקריאה טרומית, הקובעת איסור מכירת מוצרי טבק לקטינים וקובעת עונש מאסר למשדל קטין לעשן – על הצעה זו, נקבע המשך דיון. * הצעה דומה נידונה בהמשך בישיבת הממשלה 15.2.2004.

 ב-15 פברואר 2004 קיבלה הממשלה בישיבתה השבועית את הצעתו של שר הבריאות, דני נוה, להגיש לאישור הכנסת חוק האוסר למכור סיגריות ומוצרי טבק לילדים ולנוער מתחת לגיל 18. * הצעה דומה נידונה קודם בישיבת ועדת הכלכלה 6.1.2004.

 ב-22 בפברואר 2004 אישרה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, של הכנסת תקנות המחייבות בתי חולים למנות סדרנים לאכיפת החוק האוסר עישון בשטח הבנוי של בתי החולים. לסדרנים תינתן הסמכות לדרוש מן העבריינים לזהות את עצמם ולעכבם (לא יותר משעה) עד לבוא שוטר או מפקח שמונה על-ידי הרשות המקומית.
<!–2122.htm–>

0
0



אודות הכותב

כתב כאן ישראל

כתב כאן ישראל | כאן נעים, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

ברכת ראש הממשלה ליום העצמאות ה-77 למדינה

ארכיון כתבות ‘כאן ישראל’

פתיחת חגיגות יום העצמאות ה77 בהר הרצל

תפילה ליום העצמאות ה-77 תשפ”ה

חגיגה ישראלית – מוסיקה ליום העצמאות ה- 77

רמיקסים לחגיגת יום העצמאות 77

דילוג לתוכן