מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “מפניות רבות שהגיעו למרכז המידע באגודה עולה הצורך במאגר מקיף ומעודכן של מחקרים קליניים המתנהלים בארץ.
לראשונה בישראל, מקימה האגודה למלחמה בסרטן, מאגר מחקרים קליניים, המיועד לחולי סרטן, באתר האינטרנט של האגודה, הנמצא בכתובת www.cancer.org.il. זהו מאגר ראשון מסוגו בישראל, אשר ירכז את כל המחקרים הקליניים בארץ העוסקים בתחום מחלות הסרטן השונות, טיפול למניעת סרטן וכן מחקרים בתחום העישון. המאגר יחולק על פי סוגי הסרטן הנפוצים וניתן יהיה להתמצא בו בקלות רבה.
netonim_180k-n_01.jpg
המאגר פונה לחולי סרטן, המעוניינים להשתתף במחקרים בהם ניתנים טיפולים ניסיוניים וכן לאנשים בריאים הנמצאים בקבוצות סיכון כגון, בעלי מטען גנטי או היסטוריה משפחתית של מחלות סרטן, שונות, המעוניינים להשתתף במחקרים מניעתיים בהם ניתנת תרופה ניסיונית למניעת התפתחות המחלה.
ההשתתפות במחקרים היא ללא תשלום. במאגר המחקרים הקליניים יהיו גם קישורים למאגר המכון הלאומי לחקר הסרטן בארצות הברית, הנמצא בכתובת; http://www.cancer.gov/search/clinical_trials ולמאגר הארגון האירופאי לחקר הסרטן, הנמצא בכתובת; http://www.eortc.be/protoc/listopen.asp שאף הם מרכזים מידע אודות מחקרים בתחום הסרטן.
האגודה למלחמה בסרטן תספק גם תמיכה טלפונית לגולשים למאגר באמצעות מרכז המידע הארצי של האגודה בטלפון שמספרו 03-5721608.
מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “מפניות רבות שהגיעו למרכז המידע באגודה עולה הצורך במאגר מקיף ומעודכן של מחקרים קליניים המתנהלים בארץ.
חולים המעוניינים כיום להשתתף במחקר, חייבים ללקט שביבי מידע ממקורות שונים כגון עיתונים, בתי חולים, מרפאות, חברות תרופות ושמועות. המאגר ירכז תחת קורת גג אחת לטובת הציבור את המחקרים הנערכים בארץ על מנת שיוכלו לשקול במידת הצורך את השתתפותם בניסוי אשר עשוי להפוך לשיטת טיפול מקובלת ולרפא בעתיד חולים רבים”.
miri_ziv_100_s_001.jpg
מירי זיו, הוסיפה, כי: “לעתים ההשתתפות במחקר קליני היא אפשרות אחרונה לחולים אשר טיפולים מקובלים לא הצליחו להטיב עם מחלתם. בזכות ניסויים קליניים שבוצעו בעבר, אנשים רבים המטופלים כיום חיים שנים ארוכות יותר וזוכים לאיכות חיים טובה יותר. גם אם בפועל תוצאות הטיפול עלולות שלא להשפיע על שיפור במצב החולים, הם מקבלים טיפוליים עדכניים שתוכננו על ידי מיטב המומחים בתחום הטיפול בסרטן.
בכל מקרה, הטיפולים הניתנים במסגרת מחקר קליני כוללים את הטיפול החדש הנבדק בניסוי הניתן לקבוצת חולים אחת, או את הטיפול הקיים הנחשב כטוב ביותר לטיפול במחלה ממנה סובל החולה לקבוצת חולים אחרת. כמובן שעדיין אין מידע אם הטיפול החדש הנבדק בניסוי יביא לתוצאות טובות יותר, אך אין זה מקובל לתת טיפול חדש, אם יש חשש שתוצאותיו תהיינה גרועות יותר מהטיפול המקובל”
מהם מחקרים קליניים
מחקר קליני הוא בדיקה או ניסוי של טיפול חדש הניתן לחולים. מטרת המחקר היא מציאת דרכים, או אמצעים חדשים לטיפול יעיל בחולי הסרטן. הטיפול החדש יכול להיות תרופה חדשה, דרך חדשה למתן תרופה ידועה, או דרך חדשה לביצוע ניתוח או למתן טיפול קרינתי. הטיפול החדש יכול גם להיות דרך חדישה לטיפול בסרטן, כמו טיפול בהנדסה גנטית וכד’. ניסוי קליני הוא אחד השלבים האחרונים בתהליך מחקר הטיפול בסרטן.
בשלבים הראשונים נבדק הטיפול החדש במעבדה שבה הומצא ופותח הטיפול. כאשר יש בסיס להאמין שהטיפול החדש הוא מבטיח, פונים לשלב הניסוי הקליני בו בודקים אם לטיפול השפעה על בני-אדם והאם הוא עלול לגרום תופעות לוואי מזיקות.
על סמך הממצאים שהתקבלו וגם אם הטיפול החדש נמצא יעיל בחיות מעבדה, אין בכך עדיין בטחון שהוא יהיה בעל אותן השפעות בבני אדם. זו הסיבה שיש לבדוק את פעילותו בחולי הסרטן, כדי לוודא שהוא פעיל ומועיל בטיפול במחלתם. בניסוי, נבדקות גם מגוון התופעות הבלתי רצויות של הטיפול החדש בבני אדם ונבדקת ההמלצה למינון.
יתרונות ההשתתפות במחקרים קליניים
מחקרים קליניים מאפשרים לחולים קבלת טיפול באיכות גבוהה. אם לפי הבחירה האקראית המקובלת במחקרים קליניים, לא מקבלים החולים את הטיפול החדש (קבוצת ביקורת) הם עדיין מקבלים את הטיפול המקובל והקיים, הטוב ביותר לטיפול במחלה. הטיפול במהלך המחקר ניתן לחולים תוך שיתופם בקבלת ההחלטות, תחת בקרה קפדנית במיוחד של הצוות הרפואי.
אם יוכח בניסוי שהטיפול החדש שמקבלים החולים יעיל, אזי הנם בין המטופלים הראשונים שזכו לקבל אותו. השתתפות בניסוי קליני נותנת בידי החולים את ההזדמנות לתרום למציאת דרכים לשיפור הטיפול בסרטן.
חסרונות אפשריים להשתתפות במחקרים קליניים
הטיפול החדש הנמצא בשלב הניסוי, עדיין לא הוכח כיעיל יותר, או טוב באותה מידה כמו הטיפול המקובל. עלולות להיגרם תופעות לוואי שהרופא לא צפה, או חמורות מאלו הנגרמות על ידי הטיפול המקובל. קיימת אפשרות שהטיפול החדש הוא אכן יעיל במעבדה, אך לא יהיה יעיל אצל בני אדם או אצל חולים המשתתפים בו. גם טיפולים מקובלים, שהוכחו כיעילים במטופלים רבים, אינם עוזרים בהכרח לכל אחד.
כמו כן, אף יתכן שהחולים יתבקשו לעבור יותר בדיקות, או בדיקות בתכיפות גבוהה יותר בעת קבלת טיפול במסגרת ניסוי קליני.
המלצות האגודה למלחמה בסרטן למשתתף במחקר קליני
1. לפני שניתן אישור לניסוי כלשהו, חייב הניסוי לקבל אישור מוועדת הלסינקי. הרופא שלך חייב לקבל ממך הסכמה מדעת לפני שישתף אותך בניסוי קליני כלשהו. הסכמה מדעת פירושה שאתה יודע במה עוסק הניסוי, מבין מדוע הוא מבוצע ומדוע הוזמנת להשתתף בו, וכן, שאתה מבין בדיוק באיזה אופן תהיי מעורבת בו.
2. גם לאחר שתסכים להשתתף בניסוי, תוכל עדיין לפרוש ממנו בכל עת אם תשנה את דעתך. החלטתך לא תשפיע בכל דרך על יחסו של הרופא אליך. אם תבחר שלא להשתתף בניסוי או לפרוש ממנו, יינתן לך הטיפול המקובל הטוב ביותר, במקום הטיפול החדש הנבחן בהשוואה אליו.
3. אם תחליט להשתתף בניסוי, חשוב שתזכור שכל טיפול שתקבל נחקר ביסודיות במחקרים מוקדמים לפני שנוסה בניסויים קליניים אקראיים ומבוקרים. בהשתתפותך בניסוי תסייע גם לקדם את מדע הרפואה וכך תשפרי גם את סיכוייהם של חולים אחרים בעתיד.
עוד על אתר האינטרנט של האגודה למלחמה בסרטן
מאגר המחקרים הקליניים מצטרף למאגר נוסף הקיים כבר כשנה באתר האגודה למלחמה בסרטן, מאגר תרופות המיועדות למחלות הסרטן השונות. המאגר המקיף היחיד בעברית הקיים בישראל אשר הוקם באדיבות הארגון הבריטי Cancer Bacup.
ארגון זה ידוע בכל העולם כאחד הארגונים הטובים ביותר בתחום המידע לחולי הסרטן. מאגר המידע עבר תרגום עריכה והתאמה למציאות הישראלית על ידי צוות מומחי האגודה למלחמה בסרטן בראשות האונקולוג פרופ’ אהרון סולקס וההמטולוג פרופ’ משה מיטלמן.
תרגום מאגר התרופות הנו חלק מתוך פרויקט משותף של האגודה למלחמה בסרטן עם אירגון Cancer Bacup לתרגום מקיף של מידע למטופלי מחלות הסרטן אשר מתבצע בסיוע קרן קנדי – לי The Kennedy Leigh Charitable Trust.
האגודה למלחמה בסרטן, מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חומר הסברה ללא תשלום בנושא מחלות הסרטן ודרכי מניעתן 1800-599-995 או לאתר האינטרנט הנמצא בכתובת www.cancer.org.il
Add Comment